Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

laura1

14.05.2007. 21:20

Poštovani, molim za savijet. pijem već 10 mj. tablete yasmin. Na prijelazu iz drugog u treći tjedan korištenja zaboravila sam popiti tabletu, prošlo je oko 15 sati od uobičajenog vremena. Postupila sam po uputi, i nastavila slijedeće pakiranje odmah nakon prethodnog. tj, nisam napravila pauzu, da bih izbijegla mogućnost trudnoće. u dane korištenja drugog pakiranja javlja mi se točkasto krvarenje, to traje već 7 dana. Dali je to normalno, i kolike su mogućnosti za trudnoću?
Unaprijed zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.05.2007. 10:05

Normalno je. Mogućnost trudnoće je minimalna. To točkasto krvarenje ćete imati sve dok ne završite s drugom kutijom, zatim slijedi pravo krvarenje a tek onda mir.

kejla

18.05.2007. 12:10

Vec 2 godine koristim yasmine i nisam imala nikakvih problema. prije 3 dana osjetila sam slabost i pritisak u usima.Napravila sam pretrage i krv je u redu izuzev bilirubina koji je 46 (s tim da ja oduvijek imam povisen bilirubin). Jetreni enzimi su u redu. Jos uvijek imam pritisak u usima, kao da ne mogu izjednacitit tlak..Zanimam me da li to moze biti od yasmina i da li da prekinem sa uzimanjem. Ostalo mi je jos 10 tableta. Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.05.2007. 15:05

Mislim da nije. Kad popijete tih 10 tableta napravite pauzu jedan mjesec da vidite hoće li simptomi prestati.

sheena

28.05.2007. 22:35

Poštovanje!
Imam 20 godina.Ovo je prvi mjesec da sam počela pit Yasmin na preporuku svog ginekologa. Startala sam prvi dan ciklusa i ciklus mi je trajao nešto duže nego inače. Prije 6 dana pojavilo mi se oskudno krvarenje koje traje i danas samo što mi se sada čini da je preraslo u pravu menstruaciju.Da li je to normalno ili je to možda znak da mi ova terapija ne odgovara??
p.s.kada mi se pojavilo krvarenje doživila sam jednu vrstu emocionlnog stresa i zanima me da li je to ikako moglo utjecati na događaje?
Unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.05.2007. 09:40

Niste napisali koji tabletu pijete i kad očekujete menstruaciju. Točkasto krvarenje koje ste imali zove se spotting, nuspojava je kontracepcije i normalno je. Također se prvih mjeseci korištenja može pojaviti i jače, tzv. probojno krvarenje. Stres može dovesti do pojave toga.

honny

04.10.2007. 08:25

haj,evo ja sam nova..pijem yasmin skoro god. dana i zeljela bi prestati,pa me zanima da li to mogu sama ili se moram savjetovati s ginekologom? Jos me zanima da li je yasmin zaista toliko stetan kao sto se govori,strah me je jer sam pusac i imam izrazene vene na nogama!?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.10.2007. 15:05

Ne znam "što se govori", ali Yasmin sigurno nije štetan, obzirom je odobren u gotovo svakoj zemlji svijeta. Slobodno prestanite uzimati kontracepciju bez konzultacije s liječnikom.

tany

15.01.2008. 18:15

Koristim yasmin tablete već 6 mj. i veoma sam zadovoljna, no imam nekoliko tehničkih pitanja. prije nekoliko dana zaboravila sam popiti tabletu, proslo je više od 12 sati, a tek sam u prvom tjednu uzimanja tableta ovaj mjesec. da bi stvar bila gora, 3 dana prije imala sam odnose bez dodatne zaštite te prema uputstvima postoji rizik od trudnoće. Zanima me zašto najveći rizik postoji tijekom prvog tjedna kada bi teoretski do ovulacije u slučaju da se tableta ne uzme, trebalo doći tek u drugom tjednu, odnosno otprilike 14-og dana ciklusa? molim vas da mi odgovorite čim prije ako ste u mogućnosti. bilo koji savjet je dobrodošao jer sam uistinu zabrinuta....unaprijed zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.01.2008. 19:45

Zaboravili ste pauzu. Pauza postoji zato da krvarite, ali je u principu nepotrebna jer u vrijeme njenog trajanja folikuli rastu i sprema se ovulacija. Kad vi osmi dan popijete tabletu, taj se proces prekine i do ovulacije ne dođe. Ali ako zaboravite tabletu, do ovulacije može doći.
Nemojte nepotrebno brinuti. Šansa da ste trudni je malena. 14 dana od odnosa napravite test na trudnoću pa ćete vidjeti na čemu ste.

sweety5girl

27.01.2008. 23:45

Poštovana Doktorice
Imam 19 god,već 5 mjeseci uzimam yasmin tablete bez recepta.Znam da to nije savjesno al jednostavno sam ih kupila i pila svaki mjesec odgađajući posjet ginekologu.Zanima me koliko treba vremena da se organizam očisti od kontrecepcijskih tableta kako bih mogla napraviti sve pretrage i obaviti normalan pregled?U ovih 5 mjeseci nisam imala nikakvih neželjenih pojava,sve je bilo u redu od prve tablete. hvala puno

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.01.2008. 09:40

Osobno bih bila puno sretnija da mi dođete pijući tablete na svoju ruku nego sa neželjenom trudnoćem. Ne prekidajte tablete, organizam se ne mora čistiti od njih za pregled. Samo se naručite kod ginekologa i lijepo mu recite da uzimate tablete.

Bagy

15.03.2008. 17:10

Uzimam prvi puta kontracepcijske i radi se o yasmin tbl. Ginekolog mi je rekao da se obavezno moraju uzeti u isto vrijeme ali ja sam ih uzela zadnja 2 dana sat vremena kasnije nego inače.Vjerujem da se zbog toga njihovo djelovanje nebi trebalo smanjiti ali bih željela da mi vi to potvrdite.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.03.2008. 18:05

bolje je čim točnije, ali do 12 sati se smije zakasniti a da se njihovo djelovanje ne kompromitira.