Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

lida

12.09.2006. 10:00

Zadnjih 1,5 koristim Yasmin pilule od kojih se nisam udebljala ni kile. Visoka sam 178 cm, tešla 74 kg (od Diana 35 udebljala sam se 7 kg). Zadnji nalaz od pretrage krvi pokazao je povišeni kolesterol i trigliceride kao i jetrene probe koje su mi na gornjoj granici.
Doktorica opće prakse savjetovala mi je 3.mj. dijetu na kojoj sam već tjedan dana.
Uz dijetu viježbam i pijem dosta tekućine. Razmišljala sam da napravim pauzu od Yasmina 3 .mj. Da li ga nakon 3. mj. mogu opet koristiti? Što mi Vi savjetujete? Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.09.2006. 11:00

Jedino niste napisali kakvi su vam nalazi bili prije korištenja kontracepcije (jer promjene u lipidogramu su česte, bilo zbog nepravilne prehrane, obiteljski itd), pretpostavljam dobri. Hormonska kontracepcija može pogoršati jetrene nalaze i lipidogram. Ako je to slučaj, potrebno je odvagnuti korist i štetu od daljnjeg korištenja kontracepcije. Predlažem da provedete ovo što vam je savjetovala nadležna liječnica i da to vrijeme koristite Yasmin. Ukoliko dođe do poboljšanja nalaza vjerovatni razlog povišenja lipida je nepravilna prehrana, pa dalje pazite a Yasmin možete uzimati normalno. Ukoliko pak nalazi ostanu isti, potrebno je prekinuti Yasmin i nastaviti sa zdravim životom, vidjeti da li to pomaže.