Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 63 | Broj poruka: 226

Martina Bračun, dr. med.

Poliklinika BetaPlus
Zagreb, Av. V. Holjevca 23


Hormoni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanjap

16.04.2009. 18:20

Ugl., cca 2-3 mjeseca radimo na bebi, i ne ide baš... Vadila sam hormone koji kažu:
AB-TPO/mikrosom.protutijela <10, i E2/ESTRADIOL <0.04,
ovi ostali (TSH, FT4, FT3, AB-TG, FSH, LH, PRL, TEST. su u granicama normale)
Što to točno znači, koja je terapija koju će mi liječnik vjerovatno propisati, mogu li sa nekim biljnim preparatima pokušati sama to podignuti..?
Inače, normalne sam tjelesne težine, tako da debljina nije razlog neplodnosti.
Lijep pozdrav,
Tanja

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.04.2009. 00:05

Ako ste hormone vadili drugi do peti dan ciklusa uredni su. Međutim, nadam se da vam je poznato da žene nisu naročito plodne, i da nije ništa neobično ne uspjeti u tako kratkom roku. Više o tome imate ovdje http://www.cybermed.hr/index.php/...pularni_clanci/lijecenje_neplodnosti.
U skladu s tim, ako imate manje od 35 godina, šansa da zatrudnite prvu godinu nezaštićenih odnosa je 85%. Ne tražite uzrok neplodnosti dok neplodnosti još nema, presing trudnoće zna stvoriti puno patnje. Pokušajte ne misliti na to prvu godinu, ako postoji velika vjerojatnost da je s vama i s partnerom sve u redu.

ema12345

13.05.2019. 20:00

Poštovana,
Imam 26 godina i uredne cikluse koji traju 28 dana. pokušavam zatrudniti već godinu i pol. Dečko je stariji 10 godina od mene te ima loš nalaz spermiograma - kriptozoospermija . Kako bi vidjeli u kakvom sam stanju ja , vadila sam hormone . nalaz je sljedeći :
TSH 3,043 (0,35-4,94)
LH 2,9 (folikularna faza 2,4-12,6 ; sredina ciklusa 14,0-95,6; luteinska faza 1,0-11.4; postmenopauza 7,7-58,5)
FSH 5,5 (fol . 3,5-12,5; sred. 4,7-21,5; lut. 1,7-7,7; post. 25,8-134,8)
ESTRADIOL <92 (fol . do 854; sred. 151-1461; lut. do 1251; post. do 505)
TESTOSTERON , UKUPNI 0,9 (do 1,7)
TESTOSTERON SLOBODNI 1,5 (0,7-2,2)
SHBG 45 (32-128)
PROLAKTIN 235 (102-496)
ANTIMULLEROV HORMON 26,8 (6,4-70,3)
ANDROSTENDION 14,08 (djeca 0,35-3,14 ; fol. 3,14-10,47; sre. 6,63-16,40; lut. 3,84-14,66; post. 1,05-12,91)

također bolujem od hipotireoze te uzimam terapiju eutyrox 75 .

Molim Vas za mišljenje vezano uz nalaz hormona.
Puno hvala

Martina Bračun, dr. med.

01.06.2019. 21:10

Poštovana,
hormonski status Vam je uredan, osim TSH kojeg bi bilo optimalno prije trudnoće spustiti ispod 2,5 te preporučam da povisite dozu Euthyroxa. Najbolje bi bilo da terapiju korigirate u dogovoru sa svojim endokrinologom ili subspecijalistom humane reprodukcije. S obzirom na nalaz spermiograma, za partnera savjetujem pregled urologa (androloga), na temelju čega će se odlučiti za vrstu postupka medicinski potpomognute oplodnje (MPO).

SanLi

08.07.2019. 23:30

Poštovana,
Imam 24 godine i malo duze menstrualne cikluse (oko 35 dana, krvarenje 3 dana). Na treci dan ciklusa prosli mjesec radila sam polne hormone a nalaz je sljedeci:

FSH 8.62 (3.5-12.5 ref.)
LH 7.35 (2.4-12.6 ref.)
PROG. 0.215 (0.6-4.7 ref.)
ESTRAD 22.99 (45.4-854 ref.)
PROLAKTIN 294 (98-502 ref)

i ginekoloski pregled: uterus AVF, dimenzije 72x45x32, struktura homogena, endometrij debljina 6mm, izgled proliferativni ivice pravilne. D ovarij 23x27 mm uredne strukture bez vodeceg folikula L ovarij 32x25mm uredne strukture bez vodeceg folikula

Nalaz stitnjace od prosle godine

FT4 15.7
TSH 4.4

Ima li razloga sumnjati na neplodnost?

Hvala unaprijed

Martina Bračun, dr. med.

16.07.2019. 16:25

Poštovana,
hormonski status je zadovoljavajući, ali nije dostatan za procjenu plodnosti. Svakako ponovite hormone štitnjače, jer je preporuka da kod žena koje planiraju trudnoću, kao i u prvom tromjesječju trudnoće, TSH ne bude viši od 2.5. S obzirom da su Vam ciklus dulji, ovulacija ne nastupa sredinom ciklusa, nego oko 20.-22.dana ciklusa. Za praćenje ovulacije možete koristiti LH tračice, ili se javite ginekologu radi ultrazvučne folikulometrije. Ukoliko su Vam ciklusi ovulacijski, uz redovite spolne odnose, očekuje se da će do trudnoće doći unutar 1 godine pokušavanja. Ako do trudnoće ipak ne dođe u tom periodu, javite se subspecijalisti humane reprodukcije.