Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neplodnost


Autor Poruka

cleopatra1411

06.04.2009. 11:30

Poštovani, pokušati ću biti kratka. Ukupno 3 godine pokušavam ostati trudna, u poslijednjih godinu dana intenzivno uzimam hormone koji mi stimuliraju jajnike i potiču ovulaciju, ali ništa. Suprugu je spermiogram normalan, a ja imam cijeli život policistične jajnike. Udebljala sam se 8 kg tijekom terapije, pa sam trenutno na pauzi što se tiče lijekova. Napominjem da otkada sam ih prestala uzimati nisam dobila mjesečnicu.
Moje pitanje je što dalje? Da li sam ja kandidat za IVF postupak, da li biste mi to preporučili ili pak inseminaciju prije IVF-a. Da li bi uopće inseminacija imala svrhe?
Hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.04.2009. 15:35

Trebalo bi mi još informacija da znam što bih vam savjetovala. Svejedno, 3 godine je jako dugo, pogotovo ako niste u 20-tim, pa treba nešto učiniti.
Prvo, ne znam koliko su vam dosada doktori pričali o važnosti tjelesne težine za ovulaciju, ali mislim da trebate znati da se gubitkom tjelesne težine od 10 % uz redovito vježbanje, u prvih 6 mjeseci iza toga postigne 78% trudnoća u onih koji ju dotada nisu mogli ostvariti. Zato mislim da vam je jako važno pokušati skinuti taj višak koji imate i pokušati zatrudniti bez pomoći doktora.
Istovremeno, ako imate dostupnu reprodukcijsku endokrinologiju (znači ako ste u nekom od većih gradova) i imate manje od 30 godina, isplati vam se dodatnu godinu dana potrošiti na inseminacije. Uspješnost inseminacije po jednom pokušaju je 10-tak %, a ima ju smisla raditi do 6 puta (tada je zbrojena, tzv kumulativna uspješnost veća, do 70%).
Iza toga je IVF, kojem je uspješnost oko 30%-40% po jednom pokušaju. Ali i tu je uspješnost niža kod viška kilograma.

suncica77

06.09.2009. 13:20

molim da mi date vas strucni savjet............imam 32 god mm 29....u braku smo 3 i pol god i pokusavamo imati bebu ali bez uspjeha....ja sam radila sve pretrage i sve je ok radila sam i hsg i on je uredan.....ovulaciju imam ciklusi redoviti...mm je radio prije 3 god prvi spermiogram bio je ok 70% pokretnih itd dijagnoza normaspermia.....kako sam ja sve pretrage radila onda su nam rekli da mm ponovi spermiogram i to je i napravio....sada jedva 26% pokretnih!!!!!!!!!????????? a treba najmanje 50% za trudnocu...i jos dvaput smo ga ponavljeli rezultat isti....sad nam kazu da jedino microinekcija dolazi u obzir....jel postoji ikakav nacin da se spermiogram popravi? .....da ostanem prirodno trudna? ili bar da odem na inseminaciju? pomozite......ali tu je jos jedan problem molim vas da mi odgovorite.......ja sam bila vec trudna prije 10 god ( sa drugim ) i nazalost vanmatericna trudnoca.....sad se bojim da mozda nije i do mene , iako sam radila hsg i jajovodi su prohodni....

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.09.2009. 00:50

Nažalost, ne postoje medicinski priznati načini popravljanja spermiograma. Međutim, vašem suprugu nalaz očito varira, što je normalno, pa ako su vam jajovodi stvarno prohodni (iako HSG može i pogriješiti, ali zasada bih mu ja vjerovala), nije nemoguće doći do trudnoće prirodnim putem. Ipak, to može jako dugo potrajati, pa bih vam savjetovala da dok ste mladi ipak krenete u smjeru dogovora za in vitro i mikroinjekciju. Naravno, ako bi se nalaz popravio, moguće je raditi i inseminaciju.

mia-lea

10.09.2009. 10:50

Imam 30 g. , a suprug 31 g. u braku smo 4 g. i cijelo to vrijeme imamo odnos bez zaštite. Sada smo odlučili poduzeti i neke medicinske korake te je supruge radio spermiogram, nalaz je u redu. Ja sam vadila progesteron nalaz je isto u redu. Menstrualni ciklus traje mi 28- 35 dana. Da bi mi se stabilizirao ciklus liječnik mi je prepisao Dabraston tablete koje sam pila od šesnaestog dan ciklusa narednih deset dana. Sada mi je liječnik dao uputnicu da vadim nalaze za FSH,LH,PRC,P, Testosterion. Taj nalaz moram vaditi kada budem imala sljedeću mjesećnicu drugi dan.Što nam je dalje činiti koje još pretrage trebamo obaviti?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.09.2009. 21:35

Ja bih od hormona izvadila prolaktin (što vjerojatno imate samo ste krivo napisali, PRC umjesto PRL) i tireotropin ili TSH, što ne vidim da imate, uz ovo ostalo. Trebalo bi napraviti i cervikalne briseve na bakterije, i ukoliko su uredni prohodnost jajovoda. Nije loša ideja napraviti i 3D ultrazvuk. Ovako napamet, ne znajući vas, ja bih sumnjala u neprohodne jajovode, a ako su prohodni, onda bih ponovila spermiogram u nekoj od zagrebačkih klinika (ako već nije rađeno tamo).

klara33

07.10.2009. 13:35

Molila bih Vas komentar na nalaze progesterona. Test se radio 21 dan ciklusa.
Progesteron 38.5 nmol/l
Referentni interval:
luteinska faza>22.
Navedeni komentar bih molila jer mi se prema bazalnoj temperaturi čini da mi je druga faza ciklusa (od ovulacije do menstruacije) kraća od 14 dana (otprilike 8 do 10 dana).
Dali kratkoća druge faze ciklusa može biti uzrok neplodnosti i dali postoji još neki mogući uzrok smanjenju duljine te druge faze?
Hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.10.2009. 23:10

Progesteron je dobar za lutealnu fazu ciklusa, a ja se ne bih previše pouzdala u mjerenje bazalne temperature. Njeno se mjerenje više ne preporučuje u obradi neplodnosti, baš zbog kompliciranosti i teškoća u interpretaciji. Kratka druga faza ciklusa, ili insuficijencija žutog tijela, je iznimno rijedak uzrok neplodnosti. Preporučujem vam mjesec ili dva utrvrđivanje ovulacije folikulometrijom, kod reprodukcijskog ginekologa, tako ćete zasigurno znati na čemu ste.

mia-lea

15.10.2009. 11:50

Jučer su mi došli nalazi od hormona koje sam vadila treći dan ciklusa, pa vas molim da mi ih objasnite. Hvala
FSH 6,2, LH 6,1, PROLAKTIN 411,3, PROGESTERON 2,6, TESTOSTERON 0,45

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.10.2009. 20:15

Nalazi su uredni. U prethodnom odgovoru sam vam objasnila na što bih sumnjala kod vas.

blubutterfly81

09.09.2012. 15:05

Dobar dan. imam samo jednu molbu. Dali mi mozete objasnit ovaj nalaz. na nalazu mi pise u spekulima epu i endometrij jednolinijski hiperhogen tanak i mjeri 0,35 mm.
diagnoza je sekundarna amenoraja, a imam i visok fsh. na 4 dan ciklusa iznosio je 35 i imam problema sa stitnjacon. vec 5 godina pijem euthirox.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.09.2012. 14:30

Poštovana,
Visok FSH obično je posljedica iscrpljenja jajnika, a kada jajnici ne rade nema ni zadebljanja endometrija niti posljedično menstruacije. Ne znam koliko imate godina. Sve zajedno nije u vezi sa štitnjačom, iako loše regulirana štitnjača može ubrzati procs. Ukoliko ste mladi ovo može biti reverzibilno, odnosno FSH može pasti i menstruacije se vratiti na neko vrijeme, ali ako imate više od 45 godina ovo je malo vjerojatno.

blubutterfly81

10.09.2012. 16:05

hvala vam na odgovoru. evo da vam kazem nesto vise o sebi. imam 30 godina i jednu namjerno prekinutu trudnocu prije 5 godina. ciklusi su mi inace neredoviti a doktorica kaze da je to od debljine. vec godinu dana pokusavam ostati trudna i zato sam isla kod specijaliste. naime menstruaciju prije vadjenja gormona smo izazvali. pila sam duphaston tablete i onda vadila 4. dan hormon fsh koji je visok. sada opet uzimam te tablete da napravim kontrolu svih hormona. doktorica mi je rekla da je jajna zaliha iscrpljena i da ce me poslat u ambulantu za neplodnost. sad me zanima sto me sve ceka od nalaza i koja bi mi metoda bila najucinkovitija.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.09.2012. 10:05

Moderna medicina, nažalost, ne zna koja je najučinkovitija metoda kod liječenja neplodnosti uzrokovanog iscrpljenim jajnicima. U ambulanti za neplodnost pokušat će procijeniti jesu li vaše neuredne menstruacije i sekundarne amenoreje posljedica iscrpljenja jajnika ili stvarno pretilosti, kako kaže vaša doktorica. Ukoliko je ovo prvo, nemate previše mogućnosti jer ćete vjerojatno loše reagirati na bilo kakvu stimulaciju jajnika, pa ostaju eventualni prirodni ciklusi u nadi da će se dobiti dobra jajna stanica. Ukoliko je riječ o pretilosti, program mršavljenja može pomoći da vam se povećaju šanse.

jeja167

19.09.2012. 10:20

Dobar dan... Prije 10 mj na papa testu otkriven mi je hpv- cin 1. Ginekolog mi je samo pripisao colostrum, i da što više radim na imunitetu. Nakon 2mj došla sam na kontrolu i novi nalazi bili su svi u redu i rekao je da terapija nije više potrebna, nije više bilo ni hpv-a ni cina. Prije 2mj ponovno sam bila na papa testu i ponovno je otkriven hpv cin1 i u nalazu piše eventualno cin 2. Opet mi je ginekolog dao colostrum i radila sam briseve. Nalazi su pokazali da imam klamidiju i ureaplazmu. Moj muž išao je radit briseve i na sve je bio negativan. Meni je moj ginekolog za klamidiju i ureaplazmu prepisao sumamed, doksiciklin i betadine vaginalete. Po vašem mišljenu dali je to dobra terapija i jel to dovoljno? Muž isto mora pit sumamed i doksiciklin mada je negativ na hpv i klamidiju. Može li klamidija uzrokovat hpv? I zanima me dali postoji kakav pregled kojim se može vidjeti u kakvom stanju su sada moji jajovodi zbog klamidije i koliko su prohodni, jer moj ginekolog tvrdi da nema takvog pregleda. A mi bi htjeli počet uskoro radit na bebici pa da znamo na čemu smo. I dali ima uopće šanse da ostanem trudna kad već sigurno godinu dana vučem klamidiju... Pozdrav

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.09.2012. 19:15

Poštovana,
Klamidijalna upala može dovesti do oštećenja jajovoda, a oštećeni jajovodi do neplodnosti. Prohodnost jajovoda može se ispitati histerosalpingografijom (HSG), bilo ultrazvučnom bilo rentgenskom, ili pri laparoskopiji, ali to se radi tek nakon što godinu dana bezuspješno pokušavate ostvariti trudnoću, jer je pretraga invazivna. Naravno, obzirom imate povijest klamidijalne infekcije, vama se može napraviti i prije isteka godine dana.

blubutterfly81

12.10.2012. 19:35

dobar dan. ja bi vas zamolila ako mi mozete ocitat nalaz hormona i objasnit sto sve to tocno znaci.
lh-25.18
fsh-31.69
prolaktin-207.6
hormoni su vadjeni 5. dan ciklusa. unazad 5 godina imam neredovite cikluse. imala sam jedan ab prije 4 godine. inace sam punije gradje. prije 4 mj. sam vadila samo fsh i bio je 37 i doktorica koja me poslala vadit hormone mi je rekla da to ukazuje na smanjenu jajnu zalihu ili cak i potrosenu rezervu. ja bi vas molila i da mi savjetujete sto bi jos od nalaza trebala napravit.
zahvaljujem unaprijed.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.10.2012. 17:40

Vaša doktorica vam je ispravno dijagnosticirala problem. Povišeni LH i FSH upućuju na perimenopauzu. Od pretraga možete još napraviti AMH (antimilerov hormon, koji je precizniji nego FSH u procjeni ostatka jajnih stanica u jajniku), i eventualno mjerenje broja antralnih folikula (AFC - antral follicle count) početkom ciklusa.

MuraM

25.11.2012. 22:25

Postovana!

Moji su nalazi uredni, dok je muzev spermiogram katastrofalan, naime brojnost samo 15mil., 81% nemobilnih, te samo 1% brzo pokretnih spermija.
Sto je nas iznenadilo je da nam i ginekolog i urolog savjetuju inseminaciju, dakle prije ivf-a, a ne razumijem kako s tako losim spermiogramom uopce moze biti ikakvih sansi tom metododom ostati trudni.
Sljedeci tjedan cemo ponoviti spermiogram, al me zanima dal bi vi kod mog muza radili i druge pretrage, posto ne znamo uzrok tako losem nalazu.
Isto tako prije 10 god. smo imali trudnocu, koja je nasilno prekinuta, dakle jednom smo vec ostali trudni, pa makar i pred 10 god.
I da li bi i ja, iako kaze ginekolog da je sve u redu kod mene-radjeni svi nalazi, brisevi, osim hsg, svejedno preporucili daljnje pretrage?
Jesam li u pravu kad mislim da bi tbali odma ici na ivf?

Puno Vam hvala unaprijed!

ted007

22.01.2013. 13:50

Poštovani,
imam pojačano lučenje žljezda u području otvora mokraćovoda (bulbouretalne žlijezde) mislim da se to tako zove, i to se luči prilikom seksualnog uzbuđenja. Moje pitanje je predstavlja li to problem pri pokušaju da žena zatrudni? Hvala!