Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 63 | Broj poruka: 226

Martina Bračun, dr. med.

Poliklinika BetaPlus
Zagreb, Av. V. Holjevca 23


Neplodnost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nina80

03.10.2009. 05:25

Poštovana, nadam se da mi mozete pomoci dalje. Vec 10 godina ne dolazi do trudnoce. Ja imam 29 godina, a muz 35.
Prvih pet godina sam cinila rane pretrage, i ukratko receno "sve je bilo u redu".
Svi brisevi su u redu, dokazana ovulacija. Radjen je HSG, kojim je utvrdjena prohodnost jajovoda. Kod muza je normalozoospremija.
Za hormone ne znam tocno, ali doktor je tada rekao da je nesto malo poviseno, ali da to nije razlog zasto ne dolazi do trudnoce. Radili smo 3 AIH-a, koja nazalost nisu bila uspjesna.
Zatim sam napravila pauzu od 3-4 godine, zatim krenula ispocetka. Papa-test, brisovi, ovulacija,spermiogram, i zadnje sto sam uradila bila je laparoskopija. Doktor je rekao da je na jajnicima bilo malo endometrioze, na 2 mjesta, velicine zrna rize.

U otpusnom pismu pise sljedece:
DG: Sterilitas prim. Endometriosis genitalis gr.I
Uterus normalne velicine i morfologije. Na oba jajnika vidljivi znaci pocetne endometrioze koji se iskoaguliraju. Vidljiva endometrioza podrucja seroze i mezenterija cekuma.
Jajovodi su uredna toka i klaibra, izdasno propustaju metilensko modrilo(desno pokazuje intravazaciju). Nalaz u ostalom dijelu trbusne supljine uredan.

Mozete li mi protumaciti nalaz laparoskopije, reci da li je to razlog zasto do sada nije dolazilo do trudnoce, i sto bi mi Vi dalje savjetovali da napravim.
Moj lijecnik je rekao da se javim za tri mjeeca ukoliko ne dodje do trudnoce. Sto nam je dalje ciniti? Koje jos nalaze napraviti, ili krenuti u proces umjetne oplodnje?

Unaprijed se zahvaljujem!!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.10.2009. 13:20

Krenuti u proces potpomognute oplodnje.
Minimalna endometrioza može i ne mora smetati trudnoći, isto kao i minimalno poremećeni hormonski status, ali 10 godina neplodnosti jest apsolutna indikacija za potpomognutu oplodnju. Inače ćete se jedno jutro probuditi, imati 40 godina i još uvijek nemati dijete.
Vjerujem da vaš doktor vjeruje da kod vas može doći do trudnoće prirodnim putem, i vjerojatno ću to misliti i ja ako vidim vaše nalaze, ali to svejedno nije razlog za toliko čekanje. Jer se može desiti da i na potpomognutu loše reagirate i da prođu godine prije nego uspijetete. Zato, krenite.

Frosii

11.02.2019. 17:45

Zdravo htela bi vas zamoliti da mislenje nemogu ostati trudna jer su moje folikule male ne sazrevaju i nemam ovulaciju pila sam dve doze dabroston klomifen i ovunorm megjutim su jos uvek male pa me zanima dali postoji jos neka jaca terapija koju mogu primiti kapsule injekcie bilo cega radi se o prvom detetu i mozete zamislit koliko zelim trudnocu dali ima sansa prirodno zatrudneti ili cu morat vestackom insemenacijom ako do toga dodze dali doktori mogu pripremiti moje folekule prije toj procesa

Martina Bračun, dr. med.

02.07.2019. 23:10

Poštovana,
postoji više uzroka izostanka ovulacije. Najčešći uzrok je sindrom policističnih jajnika. Za poticanje ovulacije kod žena sa sindromom policističnih jajnika, alternativa klomifenu je letrozol . Uzima se na isti način kao i klomifen, svakako u dogovoru sa Vašim ginekologom, uz ultrazvučne folikulometrije. Međutim, ako ovulacija izostane i nakon primjene letrozola, preporučam da učinite hormonski status između 2. i 5. dana ciklusa kako bi se utvrdio drugi mogući uzrok anovulacije. Kada antiestrogeni (klomifen i letrozol) nisu učinkoviti za indukciju ovulacije, primjenjuju se injekcije gonadotropina,