Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


povišeni LH i neplodnost


Autor Poruka

corrina

22.05.2009. 10:55

Pozdrav,

UZV-om su mi dijagnosticirani policistični jajnici. Vadila sam hormone i ustanovljena mi je konstantno povišena vrijednost LH (zadnji nalaz prije godinu dana bio je LH=18 na 21. dan ciklusa). DHEAS također ima tendenciju blagog porasta,iako varira pa je nekad u granicama referentnih vrijednosti, a nekad blago povišen. Ostali hormoni su u redu.Javljam vam se jer sam dosta zabrinuta zbog buduće trudnoće (imam 22 g., željeli bismo početi raditi na bebi za cca godinu ili dvije). Čitala sam dosta o ovom poremećaju i gdje god se spominje konstantno povišeni LH, spominje se i neplodnost.Menstruacije mi izostaju i po 3 mjeseca,a primijetila sam i blagi hirzutizam na androgeno osjetljivim zonama. Pila sam duphaston pola godine i tada sam dobivala mengu redovito, a UZV je pokazao da mi se jedan jajnik kompletno očistio (inače su oba normalne veličine). Molim vas, recite mi imam li razloga za brigu? Moj mi je ginekolog rekao da ne moram uzimati nikakvu terapiju dok god ne planiram trudnoću. Znači li to da nikako neću moći zatrudnjeti bez neke terapije?Inače, i moja majka je uvijek imala jako neredovite menge, nije joj ništa dijagnosticirano, ali nije mogla ostati trudna 2 g. Je li moguće da je moje stanje naslijeđeno?
Isto tako mi nije jasno kako mi se jedan jajnik mogao kompletno očistiti od cista, a čitala sam da kod policističnih jajnika ciste budu stalno prisutne, čak i uz terapiju. Znam da mi ne možete ništa pouzdano reći na ovakav način,ali tražim samo okvirno mišljenje, neku statistiku u postizanju trudnoća kod žena sa slučajem sličnim mome.
Obraćam vam se i iz razloga što mi se čini da je moj ginekolog prilično nezainteresiran za moje stanje, tako da me prilično zbunjuje ono što mi on kaže (a ne kaže puno) i ono što sam uspjela saznati o pol. jajnicima sa strane.

Unaprijed zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.05.2009. 21:35

Da, vaše je stanje naslijeđeno genetski od vaše majke. Dok sam bila mlađi ginekolog znala sam ženama s ovakvim nalazom reći "vi ćete teže ostati trudni", međutim, one su me često demantirale trudnoćom, pa to više nemam običaj govoriti happy.
Ako sad ne planirate trudnoću, za vas bi bilo pametno da uzimate kontraceptiv, najbolje Yasmin ili Diane 35, jer oni dokazano snižavaju razinu androgena. Zbog toga često prvih par ciklusa nakon prestanka uzimanja bude ovulacijsko i žene bez problema zatrudne. Nažalost, ovaj je efekt najčešće kratkotrajan.
Ne vjerujem da su vam se "ciste očistile", takvo što jednostavno ne postoji. Vi imate dosta nalaza koji ukazuju da imate sindrom policističnih jajnika, a on se sasvim sigurno ne može izliječiti tako lako. Međutim, problem s trudnoćom je samo taj da vi nemate ovulacije jednako često kako žene koje imaju redovne menstruacije - ako pogodite ovulaciju vi jednako lako možete ostati trudni.
Ako imate viška kilograma smršavite u slijedećih godinu i pol, počnite redovno vježbati i situacija će se popraviti bez ikakvih lijekova. Mladi ste, vjerojatno vam nikakva pomoć medicine neće trebati.

corrina

23.05.2009. 11:05

Hvala vam puno na ovako brzom odgovoru i ohrabrujućim riječima. Posavjetovat ću se s ginekologom oko kontracepcije, bila sam oduvijek skeptična prema tome jer znam da i umjetno uneseni hormoni mogu izazvati još veću zbrku u cijeloj priči, ali nadam se da će moj organizam dobro reagirati. Potrudit ću se vježbati, istina lijena sam po tom pitanju, još uvijek studiram, puno sjedim i učim, pa nakon svega nemam volje ni za čim. Nisam debela, ali ni mršava (164 cm/62 kg - i tako već 5-6 god.),nemam nikakvih oscilacija u težini. Što se tiče menstruacije,prije uzimanja terapije sam ju dobivala 6-7 puta/god. i svaki puta bih imala znakove ovulacije (bolne grudi, tupa bol u jajnicima i sl. - po tome bih i znala da ću dobiti). Mama mi je inače ostala trudna bez ikakve terapije i prvi i drugi put. Drugi put je čak iznenađujuće brzo ostala trudna, tako da mi to ulijeva veliku nadu.

Hvala još jednom, pozdrav happy