Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


TSH povišena vrijednost


Autor Poruka

lady_V

21.05.2009. 13:15

Poštovana,

imam 34 godine i posljednjim nalazom utvrđena mi je povišena vrijednost TSH - 4,41, dok su ostali hormoni u granicama referentih vrijednosti. S obzirom da se negdje referentne vrijednosti TSH kreću do 3,6 (tako je na mom nalazu) ili čak 5, ne znam da li je ova moja vrijednost alarmantna. Bila sam na ultrazvuku štitnjače, nalaz je uredan. Napominjem da planiram trudnoću (prvu), a negdje sam čitala da ovako povišen nalaz TSH može dovesti do pobačaja.
Doktorica koja je radila ultrazvuk misli da sam zabrinuta bez razloga te da ponovim nalaz za mjesec i po dana. Da li postoji mogućnost za hipotireozu, iako je nalaz uzv štitnjače uredan.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

21.05.2009. 20:50

U ovom trenutku nemate hipotireozu, jer su za tu dijagnozu potrebni i simptomi. Ali moguće da ćete ju razviti jednog dana, osim ako laboratorij nije pogriješio. Zato vam i ja preporučujem da nalaz ponovite pa ćete vidjeti.
U postupcima potpomognute oplodnje volimo da je TSH u granicama normale, najbolje ispod 3, jer tako lakše dolazimo do trudnoće. Međutim, gdje nema problema u vezi zanošenja, ne preporučuje se snižavati TSH. Možda je za vas najbolje, kad ste zabrinuti, da odete internistu i posavjetujete se u vezi eventualne terapije, ako i drugi nalaz bude povišen.

lady_V

22.05.2009. 14:00

Zahvaljujem na odgovoru! Simpotme nisam spominjala jer ih je doktorica koja je radila ultrazvuk nekako ignorirala i rekla da provjerim željezo, što ću i učiniti. Ali činjenica je da sam vrlo često umorna, idem spavati ranije nego što je normalno, zimi posebno zimogrozna, koncentracija sve slabija, a u posljednje vrijeme kad idem gradom kao da "lebdim" pa se često desi da ne vidim poznanike (to sad već postaje i neugodnost). Sve do nedavno nisam znala da ovo mogu biti simpotim hipotireoze. Svakako ću ponoviti nalaz i posavjetovati se s internistom.
Hvala još jednom i lijep pozdrav!