Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rh faktor


Autor Poruka

ankica36

15.06.2009. 13:55

Postovana, nadam se da mi mozete pomoci savjetom. Imam 36 godina i planiram drugu trudnocu. Imam zdravo dijete od 11 godina. Moja krvna grupa 0- negativ, dijete je 0- pozitiv. Nigdje u trudnickoj knjizici ne vidim da sam dobila Anti-D Imunglobin. Doktor kaze da nisam dobila.
Moji roditelji su imali O krvnu grupu, cini se razlicitog Rh faktora. Ja sam rodjena s malforacijom na obje ruke. Brat je mladji godinu dana i potpuno zdrav. S tatine i mamine strane obitelji, nitko nije imao fizicki nedostatak. No kasnije sam saznala da je djed s oceve strane imao iskrivljene prste koje je s teskocom koristio u svakodnevnom zivotu. Na moj upit da li je rodjen tako, receno mi je kako su to promrzline nastale u ratu. Skepticna sam i dvojim u tu mogucnost, ali nisam ga upoznala za njegova zivota tako da nista ne mogu tvrditi. Tijekom trudnoce brinula sam se do samoga poroda kad sam se uvjerila da je sve u redu.. Devet godina njegovala sam tesko bolesnu majku. Podlegla je bolesti. Sada razmisljam o drugoj trudnoci. Brinu me moje godine, moji prsti poput stigme, brine me krvna grupa..
Uzet mi je bris, UTZ jajnika i dojki (mama je imala karcinom dojke). Sve je u redu. Receno mi je da nemam razloga za strah, da slobodno zatrudnim i onda se javim. Te da ce tada biti poduzeti svi potrebni koraci u vidu prenatalnih testova, desenzibilizacije ako bude trebalo, uzimanje plodne vode.
Nalazim se u Njemackoj. Da li je doktor u pravu ili trebam obaviti koji test prije trudnoce? Kakve su mi izgledi da na svijet donesem zdravo dijete? Ne koristim kontraceptivno sredstvo, ne pusim, ne pijem, krvna slika u redu, ne bolujem od kronicnih bolesti niti uzimam lijekove.
Ne mogu pronaci na forumu temu slicnu ovoj koja me muci.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
Ana

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.06.2009. 15:25

Ovo nije pitanje vezano uz neplodnost, ali pokušat ću vam pomoći. Međutim, ne mogu u potpunosti odgovoriti na pitanje. Prvo bi morali znati koja je vaša malformacija ruku, i da li je nasljedna. Ukoliko nije, uistinu nema nikakvih prepreka trudnoći. Ukoliko je, trebali bi se savjetovati s genetičarem prije slijedeće trudnoće.
Što se tiče Rh inkompatibilije, postoje tzv testovi senzibilizacije koji se rade u ustanovama za transfuziju, a koji vam mogu reći koliki vam je titar antitijela. Međutim, to je nevažno dok ne zatrudnite, jer će se tad vidjeti da li taj titar raste ili ne. Zato je vaš ginekolog u pravu.

ankica36

15.06.2009. 21:10

Suprug i ja zahvaljujemo se na tako brzom odgovoru i ujedno ispricavamo, nismo nigdje pronasli teme koje se bave nasom problematikom pa smo se nadali mozda nam vi mozete pomoci.
Ne znam koje je vrste moja malformacija i gdje se trebam obratiti da bih uopce saznala da li je ovo genetski uvijetovano ili ne. Mozete li nas barem okvirno uputiti kamo s ovim problemom? Trebam li pitati ginekologa da me on uputi na testiranja iz kojih cu saznati da li je nasljedno? Ili to trazim na svoju ruku.?
Da barem jednu brigu utisam.
Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.06.2009. 00:00

Javite se svom primarnom doktoru opće prakse da vas uputi genetičaru, to je vjerojatno dobar put.