Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pretilost i trudnoća


Autor Poruka

blackcat

24.09.2009. 14:10

Poštovana Dr.Dmitrović.
Pokušat ću skratiti priču,jer je dugačka.Naime meni je sada 29 godina,cijeli život sam pretila,sada je to eskaliralo do te mjere da sam pokretni ormar.Ima 172 cm i 130 kg.Cikluse nemam nikakve,imam utvrđene policistične jajnike.Povišen testosteron.
U par navrata sam skinula po 20 kg,no opet se sve vrati na isto.Sada bih htijela djete.Svijesna sam da moram omršaviti,ali da bi došla do svoje normalne kilaže moram skinuti 60 kg,to mi se malo čini nemoguće.Ako i ostanem trudna,kolike su šanse da mi djete bude zdravo?
Molim vas,savjetujte me.
Bavim se fizičkom aktivnošću,jedem oko 1400 kcal dnevno.
Unaprijed zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.09.2009. 21:35

Uh. Nažalost jasno mi je da vam je preteško, već sama dijagnoza PCOS-a jako otežava mršavljenje, a i kad uspijete kilogrami se lako vraćaju. Mislim da ste vi pravi kandidat za neku od operacija kojom se omogućuje mršavljenje - u Americi sam upoznala puno žena sa PCOS-om koje su tako u godinu dana skinule jako puno kilograma. Detalje vam tu nažalost ne znam, niti znam kome vas uputiti u Hrvatskoj, ali vjerujem da to malo surfanja može riješiti. To su tzv. gastric-bypass operacije http://en.wikipedia.org/wiki/Gastric_bypass_surgery.
Iz više razloga vam to preporučujem. Prvo, jer je takva pretilost ogroman rizik za ostatak života. Drugo, jer ste sa tolikom težinom vrlo rizična trudnica. I treće, što će vam biti jako teško omogućiti da dođete do djeteta, jer pretile žene slabo reagiraju na bilo kakve lijekove. Ja bih na vašem mjestu pričekala sa trudnoćom do nekih stotinjak kilograma, to je već razumno - a za to će vam, na bilo koji način, trebati oko godinu dana. Ali godinu dana je ništa, vi ste još mladi.
U svakom slučaju hrabro, i ustrajte, jer prvi preduvjet imate, a to je svjesnost da imate problem.