Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Debljanje u menopauzi


Autor Poruka

dubravka

13.03.2006. 11:29

Već sam 6 mjeseci na Trisequensu i dobro se osjećam, jedini problem je što sam dobila 9 kg u tom vremenu. Imam 39 g., visoka sam 167 cm i uvijek sam imala između 57 i 60 kg i nikada nisam bila niti na dijeti. Hranim se i dalje na isti način ali kile jednostavno idu gore. Zašto mi se to događa ? Ako nastavim ovim tempom dobivati na kilaži veći će mi problem predstavljati pretilost nego svi simptomi menopauze. Što da radim ?

Hrvoje Iveković, dr.med.

26.03.2006. 21:43

Molim vas ispirke što se nisam prije javio. Triseqens je hormonski pripravak namjenjen ublažavanju tegoba povezanih s menopauzom i za sprječavanje osteoporoze u žena s maternicom. Lijek je kombinacija dva hormona- estradiola i noretisterona, koji predstavljaju sintetničke oblike ženskih hormona - estrogena i progesterona. Iako zadnja ispitivanja vezana za hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT) kombinacijama pokazuju ustvari balgotvoran učinak na debljinu (vidi: http://www.obesityresearch.org/cgi/content/full/9/10/622 ) kod vas to očito nije tako. Radi se o tome da estrogen ima svojstvo retencije ? zadržavanja- tekućine u tijelu, a noretisteron ima blago androgeno djelovanje ? potiče anabolizam i porast tjelesne mase. Sotga je moguće je da se vaše tijelo privikava na novu razinu hormona. Iako se 9 kg vama čini dovoljno za "alarm", postojeći dobitak na težini (uz pretpostavku da se 1,67 m visoka i teška 60+9= 69 kg, indeks tjelesne težine = 25) ne predstavlja u ovom času dodatne zdravstvene rizike za vas. Također, ne mora biti da će se dobitak na težini nastaviti istim tempom
Zaključno, odluka ovdje je Vaša (i možda nije laka). Na vašem mjestu bi se zapitao? što dobivate korištenjem HNT, a što gubite? Ako su simptomi menopauze takvi da zahtjevaju uporabu hormonskog nadomjesnog liječenja, onda bi zasad ignorirao dobitak na kilaži. K tomu je dokazano da HNT odgađaju pojavu osteoporoze. Ako Vas pak kile i izgled zadaju brige onda bi s gienkologom valjalo razmotriti drugo rješenje. Kompromis između ove dviej opcije bio bi nastaviti HNT još neko vrijeme (još 6 mj?) i potom odlučiti što i kako.

dubravka

27.03.2006. 09:21

Zahvaljujem se na odgovoru. Predbilježila sam se na kontrolu kod svog ginekologa pa ću vidjeti što će on reći i preporučiti mi. Hormonalna terapija mi je stvarno puno pomogla jer su se skoro svi simptomi menopauze (osim nesanice) povukli i ja se jako dobro osjećam.
Hvala još jednom !

dubravka

11.05.2006. 13:08

Bila sam kod ginekologa i on mi je preporučio da probamo sa Activelle. Pijem već drugu kutiju i mogu reći da su savim OK. Dobila sam samo akne po licu i imam povremena neuredna krvarenja ali ginekolog kaže da je to u redu i da će se ti simptomi povući. Smršavila sam 3 kile u mjesec i pol bez ikakve dijete i to baš na području oko struka gdje mi se najviše i nakupljalo. Mislim da će ova HNT biti pun pogodak.
Još jednom hvala na savjetu i odgovoru.