Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pretilost


Autor Poruka

anica

02.05.2006. 15:06

Pozdrav

Hvala Vam na odgovoru.Pitali ste za referentne vrijednosti pretraga,a one su za TSH norm:0.3-5.0 (5.73)

FT4 norm:10.0-25.0 (13.6)

FT3 norm:2.3-6.3 (5.9)


Molila bih Vas ako mi možete odgovoriti koliki je rizik te operacije i
da li su moguće kakve komplikacije nakon operacije tj. da li se javljaju kakve smetnje na drugim organima?Molila bih Vaše mišljenje u postotku koliko Vi preporučujete taj zahvat a da sa sigurnošću zdravlje bude u redu.


Unaprijed zahvaljujem

Hrvoje Iveković, dr.med.

09.05.2006. 22:32

Draga Anica,

vezano uz nalaze štitnjače:

blago povišen TSH (hormon koji stimulira rad štitnjače), uz uredne vrijednosti slobodnih T3 i T4 neće biti prepreka za eventualni op zahvat.

Ipak prije eventualnog rizika za operaciju, morate znati (ovo pišem i za buduće upite na ovom forumu vezane za kirurgiju debljine):
1. da su operacije rezervirane za osobe s indeksom tjelsene težine većim od 45 kg/m2 ili 40 kg/m2 uz prisustvo komorbiditetih stanja (visok tlak, dijabetes, preboljeli infarkt, moždani udar, itd). Dakle prvo izračunajte svoj indeks tjelesne težine (Vaša težina podjeljena s kvadratom vaše visine)
2. Također postoje dvije grupe barijatrijskih operacija ? "restriktivne" gdje se "iz igre" izbacuje dio želuca (poput omče) ili "zaobilaznice" (bypass) gdje se želudac "zaobilazi". Vezano za mršavljenje i uspjehe liječenja ? bolji su rezultati postignuti pomoću "zaobilaznica" u odnosu na "restrikciju" (62% vs 47%)

E sada, rizici op:
- prema rezultatima objavljenih istraživanja u svijetu, smrtnost se kreće u rasponu od 1,5 do 2%, u specijaliziranim centrima oko 0,5% (takvih u Hrvatskoj zasada još nema).
- Nadalje svaki op zahvat kao takav ima svojih komplikacija ? dehiscijencija (pucanje) šavova, infekcija na mjestu rane, itd...
- Potom postoje komplikacije vezane us specifičnost barijatrijskih operacija : povraćanje, metabolička acidoza, malaporpcija, steatoreja, nedostatak vitamina B12, željeza, kalcija, mirkonutrijenata...

- na koncu postoji 20% šanse, da uprkos zahvatu ? ne izgubite na težini!


Na koncu, kad se sve uzme u obzir, moje mišljenje je:
operaciju bih ostavio na zadnjem mjestu (ukoliko mi je index tjelesne težine manji od 45 ili ako nisma ozbiljije bolestan) i pokušao bih se prvo liječiti lijekovima, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću. Međutim, ako želite čuti i "drugu stranu medalje", onda bih sugerirao da se javite dr Draganu Marinić-Korolija (ambulanta petkom, Zelena zgrada Rebro, naručiti se na tel: 2388-888 (cnetrala).

anica

10.05.2006. 07:50

Pozdrav

Puno Vam hvala na odgovoru.

Molila bih Vas ako mi Vi možete preporučiti kako započeti sa
mršavljenjem i koju dijetu primjeniti s obzirom na štitnjaču i simptome
koju su prisutni.Pošto ste mi već toliko pomogli molim Vas savjet u vezi toga? Samo da napomenem da trošim tabletice za štitnjaču
Euthyrox 25.








Puno Vam se zahvaljujem

Hrvoje Iveković, dr.med.

14.05.2006. 23:48

Draga Anice,

ovo pišem uz rezervu da ne znam vaše osnovne antropometrijske parametre: dob, visina, težina, bazalni metabolizam....ali uz slijedeće, uspijeh ne bi trebao izostati:


1. nazvati info line Xenical 0800-250-250 ili direktno Roche tel: 01/4722-333 - imaju pripremljene jelovnike za (cca 1200 kcal dnevno).
2. Odvojiti 30 min za fizičku aktivnost
3. Xenical uzimati prije ručka

Tijekom 3 mjeseca, ako sve ide kako treba, smršavit ćete 5-10% kilaže - što se smatra uspjehom mediciskog mršavljenja.
Sretno!

anica

16.05.2006. 11:04

Lijepi pozdrav

Puno Vam hvala na odgovoru! Probat ću sa takvom vrstom dijete,nadam se da će uspjeti.Javit ću Vam o rezultatima.




Srdačan pozdrav