Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Debljina - utjecaj na percepciju dijagnoze liječnika


Autor Poruka

Ulkus

11.03.2009. 11:30

Poštovani,

ova tema je nešto drugačijeg karaktera nego sve ove prethodne, ali mislim da odgovara ovom podforumu.
Naime, jel moguće da zbog pretilosti liječnici uspostave pogrešnu "radnu dijagnozu", odnosno da terapija bude potpuno neprikladna?

Također, molim Vas za savjet - moja majka (56g, 165cm, cca), imala je problema sa tlakom te je krenula na pretrage prije godinu dana. U međuvremenu, tlak joj se regulirao, ali saznala je da ima lošu krvnu sliku (masnoću i GGT=200, bio čak i 300). Žalila se na bolove ispod rebara i opću slabost (tj. brzo umaranje) internist joj je rekao nek smršavi i dao joj tablete za tlak i masnoću.
Unazad godinu dana izgubila je 13 kilograma(sa 95 na 82), striktno pazi na prehranu (zbog masnoće), međutim bolovi su sve izražajniji, naročito nakon neke fizičke aktivnosti.

Od tableta koje je dobila za masnoću, GGT joj je samo porastao pa joj je specijalist rekao da ih prestane piti.

Nitko se nikad u ovih godinu dana nije pozabavio njenom jetrom (čak su rekli da joj je nalaz uredan, kao normalno je to uvećanje!?), a čitajući po internetu vidim da može doći i do anemija zbog bolesti jetre.


Hvala Vam unaprijed na odgovoru!!


p.s. UZV abdomena

Datum: 01.02.2008.

Hb 152, AST, ALT 20/43, GGT 152, Mok. Kisel. 456/- 337/, kreatin 93, GUK 5.4, kolest 8.1, trig. 1.59, urin: E, L, prot. 0 01/2008.

Jetra granično uvećana, difuzno ehogenija parenhima, bez suspektnih tvorbi.
Slezena povećana, dužine 135 mm., homogene strukture.
Difuzno ehogenij pancreas, normalne veličine, homogene strukture.


ZAKLJUČAK

Difuzna lezija jetre i pancreas s masnom infiltracijom.
Granično uvećan PSV desne RA (oko 2 m/s) za početnu stenozu.
Izražena rubna ateromatoza abd. aorte.
Kompenzatorna hipertrofija DB.

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

13.03.2009. 21:40


Možda je i moguće da zbog debljine liječnici ponekad postave pogrešnu dijagnozu no temeljem nalaza koje navodite i pretraga i postupaka koji su učinjeni ne mogu reći da je to slučaj i kod Vaše majke. Naime moguće je da u sklopu metaboličkog sindroma – (centralna pretilost odnosno struk >94 kod muškaraca, 80 cm kod žena uz bar dvoje od: trigliceridi &#8805; 1,7 mmol/L, HDL kolesterol <1,03 mmol/L (m); <1,29 mmol/L (ž), Krvni tlak &#8805; 130/85 mmHg, Glikemija natašte > 5,6 mmol/L) strada i jetra (tada je ona masna, povišeni su enzimi, kao kod Vaše majke) a liječenje mora obuhvaćati liječenje tlaka, masnoća i ostalih parametara. Naravno GGT može biti povišen i iz drugih razloga no za to bih trebala pregledati Vašu majku i uzeti detaljnu anamnezu i eventualno učiniti neke dodatne pretrage. Također, moguće je da se i umor javlja iz nekih drugih razloga i ako se Vaša majka ne osjeća bolje možda će biti potrebne i neke dodatne pretrage s obzirom da navodite da je prošlo već godinu dana od početka simptoma. Jedino što mi se čini da je moguće da su lijekovi za masnoće prerano izostavljeni (potreban je stvarno veliki porast GGT da bi ih bilo neophodno izostaviti) no i za to bih morala znati maksimalne vrijednosti uz terapiju te da li je bilo još nekih nuspojava. U svakom slučaju, možete se obratiti hepatologu (specijalisti za jetru) koji može učiniti diferencijalnu dijagnostiku nekih uzroka povišenja GGT no ne zaboravite da prema procjenama jednaki broj ljudi u RH ima cirozu zbog alkohola i metaboličkog sindroma!

Ulkus

14.03.2009. 23:35

hvala Vam još jednom na tako brzom odgovoru!!

jel možete preporučiti neke privatne hepatologe koje bih mogao posjetiti? (po mogućnosti u Slavoniji / Zg)


pozdrav'


p.s. GGT je unazad godinu dana mjeren jedno 7 puta, još uvijek je preko 150

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

14.04.2009. 14:50

Preporučila bi Vam da se javite u KB Sestre Milosrdnice. Da li netko od kolega sa odjela za gastroenterologiju i hepatologiju radi i privatno te koje su mogućnosti analiza u privatnoj praksi to Vam stvarno nisam sigurna.