Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijabetes i kilaža


Autor Poruka

blossom97531

25.10.2007. 22:15

Dijabetičar sam već 15 godina (sada imam 23), inzulinska terapija 5 puta dnevno - humulin i insulatard. Visoka sam 161, a imam 57-58 kg, malo viška kojeg se nikako ne mogu riješiti - nikakva dijeta, nikakvo gladovanje ne pomaže, a kad počnem vježbati, uvijek mi pada šećer i opet moram jesti.... i tako u krug. Sada jedem oko 3 zdrava obroka dnevno - doručak tipa žitarice, mliječno, rižini krekeri i sl., ručak se bazira na povrću, bez masnoća, minimum ugljikohidrata, osrednje proteina, te oko 16 sati pojedem 1 voćku. Ukupan unos kalorija često ne pređe 800 dnevno, a ja nikako ne mogu smršaviti. Ako i skinem kilu-dvije, za koje mi treba oko 3-4- mjeseca gladovanja, one će se vratiti s prvom večerom koju pojedem - pa makar večera bila 1/2 šnite kruha!! U čemu je problem i kako da si pomognem? Trebam li možda mijenjati inzulin?

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

02.12.2007. 18:00

Za ženu visoku 161cm idealna je kilaža od 57kg (ITM=22) zato nisam sigurna o kakvom višku kilograma govorite.
Da li je vrsta inzulina odgovarajuća moguće je procijeniti prema nekim drugim parametrima (HbA1c, oscilacije glikemije, broj hipoglikemija) a ne kilaži, čak i kada se radi o osobama s viškom kilograma.
Također u osoba koje žele smršaviti a primaju inzulin potrebna je prilagodba doze inzulina (naročito ukoliko su vrijednosti glikemije do tada bile uredne) što bi bilo najbolje da se dogovara sa dijabetologom kod kojeg se osoba liječi.
U svezi unosa kalorija postavlja se pitanje da li brojite kalorije koje unesete prilikom hipoglikemija i između obroka i koliko ste fizički aktivni što najčešće daje odgovor na Vaše pitanje.