Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pretilost i hipofiza


Autor Poruka

zmihal14

02.07.2007. 20:35

Poštovani,

Molila bih Vas za pomoć. Visoka sam 174 cm i imam 78 kg. Moja težina do prije 2 godine je uvijek bila 60 - 64 kg. Najednom sam se počela naglo debljati, apetit mi je postao toliko enorman da se čak dižem i jedem noću. Pokušavam se suzdržavati, ali ne mogu čim ogladnim počne me boliti glava i jednostavno moram jesti.

Ne znam da li je to povezano ali nedavno sam saznala da su mi hormoni hipofize poremećeni i dijagnosticirani su mi policistični jajnici. Tablete Yasmin koje su mi propisali ne mogu piti jer sam imala jako velike i nepodnošljive nuspojave od njih. Zanima me da li je možda to naglo debljanje i apetit povezan sa ovim problemima i da li biste mi preporučili da uzimam Xenical. Čitala sam mnogo o njemu u zadnje vrijeme, a pošto dijete ne djeluju nikako, jer čak i kad izdržim da ne jedem kile jednostavno ne idu dolje! Postajem već očajna, jer ovaj višak kilograma mi užasno smeta i estetski i zdravsteno. Ako mi možete preporučiti nešto, bila bih Vam jako zahvalna, jer ni ginekolog ni moj doktor ne znaju mi pomoći.

Hvala unaprijed na Vašoj pomoći i sve najbolje,

Željka

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

02.12.2007. 20:50

Sama dijagnoza policističnih jajnika nema veze sa porastom apetita (jedino porast kilaže može pogoršati sliku policističnih jajnika) no uz to navodite i poremećaj hormona iako ne i kojih.
S obzirom da navodite glavobolje i da naprosto morate jesti preporučila bih detaljniji pregled i eventualno daljnju obradu. Za početak javite se na endokrinološki pregled kako bi liječnik učinio kompletan pregled, pogledao do sada učinjene nalaze te sliku nadopunio novim eventualno potrebnim pretragama. Nakon što učini obradu moći će Vam savjetovati što napraviti po pitanju kilograma, te procijeniti da li bilo opravdano uključivanje nekih od ljekova.