Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Inzulinska rezistencija i pretilost


Autor Poruka

monika

19.02.2006. 01:33

Imam 23 godine. Visoka sam 167cm i trenutna kilaža mi je 125kg. Cijeli život se borim sa debljinom. Isprobala sam raznorazne dijete. Par puta sam uspjela skinuti ponešto ali to bi se odma i vratilo ponekad i duplo. Iz očaja sam posjetila endokrinologa koji mi je rekao da se radi o inzulinskoj rezistenciji. Dobila sam terapiju Aglurabom. Mene zanima prehrana uz tu terapiju i prehrana za inzulinsku rezistenciju.Da li treba biti neka posebna dijeta ili? Unaprijed hvala!

Hrvoje Iveković, dr.med.

21.02.2006. 19:53

Masno tkivo u organizmu luči male molekule - citokine (leptin, TNF-alfa, interleukine...) koji ometaju djelovanje inzulina kojeg luči gušterača. Posljedično tomu, u organizmu nastaje stanje koje nazivamo inzulinska rezistencija. Inzulin pomaže iskorištenje glukoze (glavnog "energenta" organizma) na periferiji tj. mišićima. Kako citokini masnog tkiva "daju otpor", tako se gušterača "muči" i stvara sve više inzulina kako bi nadvladala "otpor" odnosno rezistenciju u organizmu. Paradoks je slijedeći: čovjek "pliva" u inzulinu, ali inzulina nema dovoljno!
Inzulinska rezistencija = predijabetes. Naime, loša vijest je da će se gušterača kad-tad iscrpiti u proizodnji inzulina, i tada nastupa dijabetes.

Stoga za vas mršavljenje nije kozmetska mjera, već medicinska terapija u pravom smislu riječi. Uz Aglurab (metformin) ? lijek koji smanjuje inzulinsku rezistenciju ? nije potrebna nikakva specifična - već zdrava prehrana (dakle manje zasićenih masnoća, više povrća i voća, a obroke razdjelite u više manjih tijekom dana). Međutim, na prvom mjestu kod vas ne bi preporučio "dijetu", već svakodnevnu fizičku aktivnost ? barem 30 min/dnevno! Fizičkom aktivnošću "troše" se kalorije, ali i potiče se utilizacija glukoze na periferiji, te se tako djeluje na inzulinsku rezistenciju. Bojim se da bez toga neće biti uspijeha.

Stoga, trenirku na sebe i u prvu teretanu i/ili na jogging što prije!