Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ja i moji problemi


Autor Poruka

Tonka

25.05.2006. 18:19

Pišem Vam jer doista više ne znam kako dalje.
Oduvijek imam problema sa kilažom, naime oduvijek sam bila obdarena u bokovima, a to mi je oduvijek smetalo pogotovo zato jer su u obitelji svi kritični tako da sam zbog svoje labilnosti prošla i anoreksiju i bulimiju.
Na svu sreću izvukla sam se iz toga ali posljedice su ostale.Bolujem od epilepsije te vjerujem kako je moje uzastopno povraćanje tijekom godina samo pogodovalo za razvoj te bolesti.
No dobro, nije to više problem, bolest držim pod kontrolom.
Prije pola godine prestala sam pušiti, prekinula sam studij te počela sve više i više jesti, te sam nakupila 20 kg viška tako da danas imam 1,70 i 75 kg koje ne znam nositi a niti se ugodno osjećam u svojoj koži.
Osjećam da se povlačim u sebe i razmišljam o svakakvim glupostima, a imam tek 22 g.Također patim od niskog tlaka te ne smijem ići na dijete jer se od njih rušim, ne smijem raditi vježbe snage niti bilo kakve napore.I kako da onda smršavim?Ni okolina nije puna razumijevanja;non-stop slušam kako sam debela, zapuštena i da se napokon pokrenem dok mi ne bude kasno, a ja tonem sve mi se čini putem ozbiljne depresije...
Molim Vas da mi pomognete, barem savjetom kako krenuti.Ne tražim da mi date formulu kako preko noći postati vitak, već savjet kako da krenem naprijed, doista nekom zdravom prehranom, te kakve vježbe mi možete preporučiti s obzirom na situaciji u kojoj se nalazim.
Hvala Vam unaprijed,
Tonka

Hrvoje Iveković, dr.med.

28.05.2006. 22:10

Draga Tonka,

odgovor je malo duži, pa odmah na početku evo dobrih vjesti:

1. NISTE DEBELA! Vaš indeks tjelesne težine od 26 kg/m2 nije takav da bi Vam debljina mogla donjeti dodatne zdravstvene rizike.
2. Druga dobra vjest je ta da ste prestala pušiti. Nastavite tako
3. Uspjela ste se izvući iz bulmije i anoreksije. Nema razloga depresiji i razmišljanju "o glupostima". Naprotiv, imate velikih razloga biti ponosna na sebe.

E, sada, niste navela koje lijekove koristite za liječenje epilepsije ? moguće je da oni snose dio "krivice" za dobitak na tjelesnoj težini od 20tak kila. Međutim, sve i da je tomu tako, manja je greška nastaviti terapiju, pogotovu kad je bolest pod kontrolom, nego prekinuti, pogotovu kad indeks tjelesne težine nije alarmantan.

Nastavite ovako:
1. Prvo si odredite realne i ostvarive ciljeve. Neka Vaš cij bude gubitak 5-7 kg u slijedeća tri do 6 mjeseci.
2. Prehrana neka bude redovita ? 5 manjih obroka dnevno (jelovnike možete dobiti na besplatnom broju 0800-205-205), zadnji obrok barem 3h prije spavanja. Jedite puno svježeg povrća (salate), voća, uzimajte puno tekućine (barem 2 litre dnevno, vode, čaja bez šećera), kruha što manje, a od mesa ? piletina, puretina, riba.
3. Od fizičke aktivnosti probajte aerobne ? trčanje, plivanje, pilates. Počnite postepeno, nitko od Vas ne očekuje rekorde, ali nastojte biti redovita ? preporuka je barem 30 min 5xtjedno.
4. Bilo bi idealno kada bi i okolina bila suportivna, a ne sputavajuća, međutim rijetko je kad tomu tako. Ako pročitate samo dio poruka na ovom forumu, vidjet ćete da niste sama, i neka Vas to ohrabri. Također, znajte nas frustracija tjera da budemo bolji i nešto promjenimo.Uvjek su nezadovoljni vukli naprijed, pa neka Vaše nezadovljstvo bude Vaš poticatelj.
5. Javite se za 3 mjeseca.

Pozdrav i sretno!

Hrvoje Iveković, dr.med.

28.05.2006. 22:51

Korekcija: info line Xenical 0800-250-250

tonka

29.05.2006. 14:29

Hvala Vam najljepša na odgovoru!
Tonka