Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kako se udebljati?


Autor Poruka

Mladen

28.10.2005. 16:31

Krajem prošle godine mi je prilikom pregleda krvi utvrđena povećana razina kolesterola u krvi (6,9) i doktor mi je savjetovao dijetu. Dijetu sam, barem donekle, provodio oko 2 mjeseca (svaki dan sam doručkovao žitarice, bijeli kruh sam zamijenio integralnim, jeo sam uglavnom samo pileće i pureće meso, izbacio sam kolače, kekse i sir i sl., kao dodatak prehrani uzimao sam tablete artičoke). Da li sam smanji masnoću neznam, ali znam da sam izgubio 8 kg, a ionako sam bio jako mršav (visok sam 185, a sa 74 kg sam smršavio na 66). Da li taj gubitak kilograma može biti rezultat opisane dijete (ne znam kako djeluju tablete artičoke)? Što se tiče mog trenutnog režima prehrane, ukratko: jedem uglavnom piletinu i puretinu, ponekad ribu, dosta kruha, voća i povrća, ponekad tijesto sir i suhomesnate proizvode, a trenutno se ne bavim sportom, osim hodanjem oko 2 sata dnevno.
Zanima me na koji način bih mogao smanjiti masnoće u krvi uz povećanje tjelesne težine?

Hrvoje Iveković, dr.med.

30.10.2005. 21:36

Ono što vi nazivate dijetom, ja bi nazvao PRAVILNOM PREHRANOM, i samo bih pozdravio vaš trud u tom smislu. Ako su podaci koje ste naveli točni , tada je Vaš index tjelesne težine 19 kg/m2 ? što je u granicama normale i ne predstavlja razlog za brigu, barem ne u medicinskom smislu. (kalkulator tjelesne težine nalazi se na: http://www.cybermed.hr/index.php/...ijente/centri_za_edukaciju/pretilost )
Glede artičoke (lat. Cynara scolymus), njena ljekovitost poznata je već stoljećima (artičoke, ne tableta!). Sadrži gorke tvari (npr. cinaropirkin), aromatične karboksilne kiseline (npr. cinarin), flavonoide (naročito luteolin) i razmjerno mnogo vitamina A. Navedene susptance imaju brojna ljekovita svojstva, a između ostalog utječlu na razinu kolesterola u krvi, i to na način da snizuju vriejdnosti LDL-kolesterola ("lošeg"blunk a dižu vrijednosti HDL-kolesterola.
Na koncu, u odgovoru na vaše posljednje pitanje, nastaviti se pravilno hraniti kao do sada, a vjerojanto ćete dobiti na tjelesnoj težini ako prestanete s hodanjem od 2 h dnevno.

ademedic

12.11.2005. 14:15

Podržavam sve navedeno do zadnje napomene kada Vam se predlaže prestanak tjelesne aktivnosti hodanja. Ukoliko je hodanje izabrano kao najdraža tjelesna aktivnost, onda ju zbog niza stvari treba i provoditi kako bi (počevši od same bazalne izmjene tvari, pa do kardio-respiratornog sustava) održavali organizam u "režimu". U suprotnom, tendencija je hiperlipidemija, taloženje masnog tkiva, atrofija mišića, ograničenost funkcije aparata kretanja, psihosomatski faktori ... etc. Drugom (neprimjerenom) riječju na kojoj se ispričavam unaprijed - tendencija tovljenja. Prema tome : nastavite hodati - preustrojite nutricionistički plan - izbalansirajte to dvoje na taj način da vodi ka zdravom povećanju tjelesne mase, i tu je priča završena.
Ukoliko imate mogućnosti priuštiti si povremeno posjećivanje fitness-centra, tada potražite savjet kompetentnog trenera u toj oblasti, neka Vam izradi nutricionistički plan i program. Ne ustručavajte se upitati ga o kvalifikaciji i dosadašnjim uspjesima jer Vam je to na kraju krajeva dužan reći. Niste obvezni "visiti" u centru, već kako je navedeno : povremeno - tek da bi ste kontrolirali ispravnost provođenja datog Vam plana i programa.
Ukoliko pak nemate takove mogućnosti, tada prosurfajte malo po internetu gdje uz brojne forume i artikle možete pronaći doista korisne savjete o Vašem upitu. Ono na što morate pripaziti je to da "filtrirate" razno-razne nebuloze glede toga, što znači ne uzimati sve "zdravo za gotovo" već logički propustiti kroz svoje moždane vijuge, jer ne odgovara svima svaki "recept". Kako prepoznati pravi savjet od imaginarnog je pak nešto što morate sami biti sposobni.