Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kirurško liječenje debljune


Autor Poruka

andrea

10.11.2005. 02:04

Znam valjda sve o dijetama, načinu prehrane i vježbanju, ali svejedno sam debela (unazad 5 god) imam 50 kg viška. Ne mogu se kontrolirati hrana mi je utjeha, nagrada i lijek valjda za sve. Volim hranu kako izgleda, miris, okus pripremati ju i sve vezano za hranu. Ponedkad mislim da samo o hrani i razmišljam. Ponekad mislim da mi treba psihijatar a ne dijeta, no svejedno htjela bi negdje otići na liječenje , pregled pa makar i kirurški zahvat ali neznam gdje. Bila sam u endokrinološkoj ambulanti ali oni ti daju skupinu namirnica koliko čega smiješ jesti u postocima i to je to. Nitko te ne kontrolira i ne savjetuje, i naravno da to onda kod mene ne pali. Molim savjet gje da se obratim tj gdje postoji klinika koja se ciljano bavi ovim problemom i koja vodi brigu o pacijentu i u krajnjoj liniji vrši i kirurško liječenje debljine. Hvala

Hrvoje Iveković, dr.med.

23.11.2005. 23:23

Kirurško liječenje debljine poznatno je pod nazivom barijatrijska kirurgija (bariatric surgery). Razlikuju se: a) restriktivne operacije koje imaju za cilj smanjiti veličinu želuca i tako smanjiti količinu unešene hrane (postiže se sitost pri manjim količinama); b) malapsorpcijske procedure koje imaju za cilj smanjiti apsorpciju hrane u probavnom traktu, te c) kombinirane, restriktivne i malapsorpcijske operacije.

Kanditati za kirurško liječenje jesu one osobe koje:
- imaju BMI veći od 40 ili 45 kg više od idealne težine prema dobi i spolu
- BMI 35-40 s pratećim bolestima poput hipertenzije, dijabetesa, srčanih bolesti,
- nisu polučile uspjeh u prethodnim ne-kirurškim tretmanima debljine
- su dobro informirane i motivirane za dugoročno praćenje i postizanje značajnog gubitka na tjelesnoj težini
- prihvatljiv prijeoperativni rizik

Planira se uvođenje ambulante za debljinu u KB Dubrava. Kada će ambulanta postati operativna i da li se planira priprema pacijenata za kirurške zahvate u ovom času mi nije poznato.

U Poliklinici Osiguranje Zagreb, Nemetova 2 možete se (bez obaveze) upoznati s našim multidisciplinarnim programom liječenja debljine (internist, endokrinolog, psiholog/psihijatar, instrukor fitnessa, nutricionist).