Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smršaviti kako?


Autor Poruka

Snjezana

02.01.2006. 23:00

Imam 36 godina, visoka sam 168 i teška 93 kg. To je najviše što sam do sada izmjerila. Radim posao koji zahtijeva najmanje 8-satno buljenje u ekran, i još 3 sata dnevnog putovanja na i sa posla. Dakle, ukupno skoro 11 sati sjedenja dnevno.
Pogled u ogledalo izbjegavam, odlazak na plažu, odjeću koja ima nekakav oblik i formu...
Kilograme sam "nabila" uglavnom tijekom rata - moj grad je bio na prvoj crti fronte; česta sjedenja u skloništima su me pretvorila u nervoznu izjelicu svega i svačega. Valjda je to bio način rješavanja emocionalnog stresa 8 i danas se nekada u graničnim situacijama "tješim" čokoladom). Kasnija trudnoća nije puno pomogla - i tu sam nabila nekoliko kilograma suviška. Radi gripe sam relativno rano prestala dojiti dijete, pa se ni tu nisam previše "istrošila".
Pokušala sam se baviti aerobikom, ali ubrzo odustala jer me uz višak kilograma muči i "višak prsa", pa skakutanje, trčanje i sl. za mene predstavljaju bolno iskustvo koje niti jedan grudnjak ne može spriječiti.
Uz sve to živim u malom mjestu gdje mi nisu na raspolaganju teretane, fitness centri, masaže isl. a još i puno vremena provodim putujući. Ono malo vremena kojeg imam pokušavam posvetiti familiji, a opet s druge strane cijelo vrijeme imam osjećaj krivnje spram istih jer sam se u fizičkom smislu totalno zapustila, što šteti mom zdravlju i direktno (nadam se u nekom dalekom futuru) ugrožava i egzistenciju obitelji.

Bila bih jako zahvalna na savjetu kako da uz ovakav dnevni ritam uspijem smršaviti barem 25 kg (ili je za početak ovo prevelika cifra). Koju vrstu tjelovježbe preporučujete s obzirom na moj problem velikih grudi, kakvu vrstu prehrane i koju kalorijsku vrijednost s obzirom da na poslu ipak moram sjediti tih 8 sati?

Lijep pozdrav!

Hrvoje Iveković, dr.med.

06.01.2006. 19:34

Nemojte se zamarati s pitanjem koliko je kila dovoljno smršaviti. Medicinski gledano ? uspijeh mršavljenja je gubitak barem 5% tjelesne kilaže u 3 mjeseca. U Vašem slučaju to zanči 4-5 kg do početka travnja. Kako to postići?
Jednoznačnog, univerzalnog recepta nema. Ovdje je zaista svatko kovač svoje sreće. Uz svakodnevni radni i obiteljski ritam kakav imate zaista neće biti lako. K tomu valja uzeti i obzir Vaš stav prema hrani ("način rješavanja emocionalnog stresa"blunk.
Dijetu ne bih preporučio nikako, rađe bih se koncentrirao na promjenu prehrambenih navika. Evo par savjeta ? a Vi odgovorite je li to moguće uvesti u vašu strategiju mršavljenja:
Doručkujte redovito, izbjegavajte večernje obroke.
Probajte planirati obroke, a za stol nemojte sjedati gladni ? sigurno ćete pojesti više nego što trebate.
Prije svakog obroka popijte čašu vode.
Smanjite količinu hrane koju jedete.
Na koncu, svaka fizička aktivnost ovdje je dobro došla, preporučiio bih 30-45min 3xtjedno ? sobni bicikl, orbitrek, možda bi bio najbolje riješenje, obzirom na Vaš problem.
Sretno!