Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molba


Autor Poruka

Nena

25.05.2006. 13:23

Lijepo Vas molim, možete li mi objasniti razliku između ''švedske vrpce'' (podvezivanje želuca), i nove metode ''balona'', koju je primijenio Jacques Houdek u Specijalnoj bolnici u Lignju,te da li se ista vrši negdje u Zagrebu ?
Na moju žalost, zbog mnogo stresova sam pretila, imam index 40, pa moram odlučiti nešto drastično, imam 46 g. Dosta čitam, pa znam da se nakon švedske vrpce opravlja gotovo 3 tjedna, postoje komplikacije kod zahvata i kasnije, bolno je,vrpca se može pomaknuti, nakon zahvata se VIŠE NIKAD (ako sam dobro shvatila) ne smije jesti ni piti ništa slatko, niti kruh. Zauvijek je malo drastično zar ne?

Ono malo što sam shvatila iz članka u 24 sata, ''balon'' se stavlja pomoću gastroskopije, nema rezova, laparoskopije, poslije se jede raznoliko i malo, što se čini dobro.
Najveći problem kod oba zahvata je cijena , ja sama sam nezaposlena, kad sam čula cijene , poludjela sam , a i razočarana sam , uz mnogo drugih takvih pacijenata, da nam HZZO ne može barem dijelom pomoći u financiranju takvih spasonosnih zahvata.

Hoće i se što uskoro promijeniti, ima li ''balon'' zahvat u Zagrebu, i mogu li se nadati da će te cijene padati ?
Unaprijed Vam hvala na odgovoru !

Hrvoje Iveković, dr.med.

28.05.2006. 22:23

"Švedska omča" pripada tzv. restriktivnim operacijama želuca. Ideja je smanjiti fizički prostor želuca ( na sličan način kako stežemo hlače opasačem), te se na taj način postiže brza sitost. Zahvat je učinkovit po pitanju debljine, ali - kao što ste sama istakla ? radi se o operativnom zahvatu koji nosi svoje rizike (o njima sam već pisao na ovom forumu)
Intragastrični balon djeluje na istom principu, ovdje se pak prostor želuca smanjuje na taj način da se ispuni balonom. Zasad, se ta metoda ne prakticira u Zagrebu, i ne može se refundirati putem HZZO-a.
Vaš indeks tjelesne težine zaista je takav da Vam debljina može donjeti dodatne zdravstvene rizike, i postoji indikacija za operativni zahvat. Ipak, kao internist, pokušao bih prije razmišljanja o operaciji, provesti liječenje debljine lijekovima. Pokušajte Xenical koristiti tri mjeseca, pa ako ne postignete 10% gubitka težine, onda se javite kirurgu.