Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim savjet...


Autor Poruka

10.02.2008. 21:10

Po prestnku pušenja u vremenu od godinu dana, i uslijed većeg stresa, udebljala sam se 25kg. Inace sam sklona debljanju. Teška sam 110kg i visoka 1,69. Uz debljanje mi se povisio i krvni tlak (145/90) . Zanima me kome da se obratim i gdje da potažim pomoć jer sama nisam dovoljno jaka da bi bilo što smam promijenila. Postoji li kakav centar za pretilost ili mozda kakva ambulanta? Molila bi da mi nešto preporučite jer planirala bih trudnoću a u ovakvom stanju mislim da to nije uopće pametno. 35 mi je godina.
Hvala.

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

20.02.2008. 09:20

Morali bi mi prvo navesti gdje živite kako bi Vas uputila u najbliži centar. Centri se obično nalaze u sklopu endokrinoloških odjela regionalnih i ponekih županijskih bolnica. Ukoliko živite u Zagrebu takvih centara ja više, između ostalog možete se obratiti u ambulantu za pretilost KBC Rebro.
S obzirom na ITM koji je kod Vas veći od 38,5 indicirano je i uvođenje lijekova za liječenje debljine o čemu će te porazgovarati i sa specijalistom u ambulanti za pretilost.
Zbog nešto viših vrijednosti tlaka također bi trebali smršaviti a za početak je svakako potrebno smanjiti sol u prehrani i baviti se umjerenom tjelesnom aktivnošću barem 30 min. na dan. Tlak je potrebno redovito kontrolirati.