Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Xenical


Autor Poruka

martina24

22.02.2008. 20:35

Poštovani!
Imam 24 godine, visoka sam 163 cm i imam 93 kg. Zanima me moj indeks tjelesne težine i lijek Xenical. Mogu li ga i trebam piti da skinem višak kilograma?
Puno se zahvaljujem.

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

06.03.2008. 00:47

Xenical je lijek koji blokirajući enzim (lipazu) sprečava apsorpciju 30% masti iz hrane i tako omogućuje dugoročnu kontrolu i regulaciju tjelesne težine. Kako je aktivan jedino u želucu i tankom crijevu ne izaziva nikakve sistemske učinke no popratne pojave njegova djelovanja mogu se pojaviti. Uglavnom su to probavne tegobe - učestale, proljevaste, masne stolice, masne mrlje iz rektuma, vjetrovi. One se javljaju kada je unos masti hranom viši od preporučenog a vezane su uz početak terapije te se smanjuju s dužinom uzimanja Xenicala.
S obzirom na Vaš ITM (indeks tjelesne mase) koji je 35kg/m2 kod Vas je Xenical indiciran; ne smijete ga uzimati jedino ako ste preosjetljivi na orlistat ili neki od drugih sastojaka Xenicala, ako imate kronični sindrom malapsorpcije, kolestazu ili ako ste trudni ili dojite. Naravno ukoliko uzimate neke druge lijekove recite to svome liječniku (s nekim lijekovima moguće su interakcije).
Dakle, Xenical možete i trebate uzimati a uz njega tijekom 3-6 mjeseci možete očekivati gubitak od 5-6 kg, naravno uz umjerenu prehranu (1300-1500 kcal/dan) i redovitu tjelesnu aktivnost (barem umjerena aktivnost 30 min./dan).