Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim za savjet


Autor Poruka

milica

24.06.2006. 10:22

Pozdrav!
Molim savjet protiv naticanja nogu i smanjenja kilograma.
Prije 15 godina oboljela sam na štitnu žljezdu, Hašimoto, štitnjača mi ne radi i pijem euthirox 100 2x ili 1 puta dnevno s time da mijenjam dozu svakih nekoliko dana. Tijekom svih tih godina metabolizam mi je slab no ja tome nisam pridavala neku posebnu pažnju (djeca su bila manja vise briga itd.) Danas su oni odrasli, a ja sam sa kilažom od 96kg na mojih 162 cm visine jako, jako debela. Mučim se sa raznim djetama i eto za kojih godinu i nešto spustila sam kilažu za kojih 10-tak kilograma jer je tada bila točno 106,90.
Razumijem da je sve u meni,sve mi je jasno jer sam bila i kod nutricioniste koji mi je objasnio sve u vezi prehrane, konzumiranja vlakana radi probave i što više kretanja te kod kojeg smo došli do zaključka da mi konzumiranje mesa npr. svinjsko smeta, pokušavala sam sa prehranom sastavljenom većinom od povrća, pa jednom tjedno riba ili nešto pilećeg mesa,ali daljnjih rezultata nema.Stojim na toj kilaži već više od pola godine i dalje ni makac.
U posljednje vrijeme primjećujem da mi noge jako natiču i to negdje od travnja mjeseca,te u posljednje vrijeme niti ne splasnu preko noći,već ujutro kad se dignem imam osjećaj da će mi eksplodirati.
Da li mogu koristiti xenical budući da bolujem na štitnjaču, ili ima kakvih prirodnih ljekovitih trava od kojih bi kuhala čaj da se rješim vode iz tijela. Doktor mi veli da je to sve od štitnjače te da mi ljekove baš nešto posebno ne može preporučiti(da li da ga mjenjam?),ali ja to više ne mogu izdržati.Nitko ne zna kakav je to osjećaj kad osjećaš da češ se raspuknuti od napuhlosti.
Već sam mnogo novaca potrošila na raznorazne tablete za mršavljenje te odlaske kod nutricionista i imam osjećaj da sam možda i s tim pogriješila.
Kad se nekome žališ u vezi toga svi samo vele manje jedi, više se kreći i to ti je to, ali ja mislim da nisam taj slučaj da to ima ipak nekakve veze sa štitnjačom i metabolizmom, ili pak ja samo tražim razlog.
Molim Vas za savjet i pozdravljam Vas sa zahvalnošću.
Milica

Hrvoje Iveković, dr.med.

03.07.2006. 21:42

Draga Milica,

zahvaljujem se na upitu. Dotakli ste se par problema, pa idem redom:
1.Edemi (oticanje) nogu mogu biti povezani s oslabljenim radom štitnjače - kada je bila zadnja kontrola hormona? (TSH, F4). U slučaju da osnovna bolest nije dobor regulirana, tada nikakv čaj "protiv oteklina" neče pomoći.
2. također valjalo bi provjeriti medicinske razloge koji mogu dovesti do nakupljanja suvišne tekućine u organizmu, u prvom redu isključiti bolest srca i bubrega.
3. Ako su pak hormoni u granicama normale, te je isključen drugi medicinski uzrok, tada mogu biti od pomoći sve tvari koje imaju diuretski učinak, tj potiču lučenje vode iz organizma (npr. celer, lubenice, uvin čak, sok od brusnica itd).
4. Vezano za vašu kilažu, Xenical je apsolutno indiciran, te preporučam120 mg (1 tbl) uz svaki obrok.

milica

04.07.2006. 15:33

Zahvaljujem se na Vasem odgovoru i što ste posvetili paznju mom pitanju. 24.06.2006. godine bila sam u ljekarni i kupila si caj od preslice koji slazem svaki dan i pijem kao zamjenu za tekucinu uz dodatak neke druge vrste caja zbog okusa, i mogu reci da sam zadovoljna rezultatom. Noge su mi splasnule toliko da se ne mogu nacuditi, ruke takoder a mogu reci i da se vidi i na licu promjena. Nadam se da se tako ostati. Jos se jednom zahvaljujem te imam jos jedno pitanje:
- Da li se Xenical mora kupiti i gdje te koliko kosta ili se moze dobiti mozda i na recept od lijecnika opce medicine.
- Ako pak se kupuje, da li se on kao i neki drugi ljekovi mogu kupiti u R Mađarskoj ili R Sloveniji po povoljnijoj cijeni.

Hrvoje Iveković, dr.med.

06.07.2006. 20:21

Iako postoji praksa da neki ljekarnici izdaju Xenical bez recepta, valja imati na umu, da je Xenical lijek kao i svaki drugi i da je nužan recept obiteljskog (ili drugog) liječnika. Nažalost, ne ide na teret HZZO-a te ga je potrebno kupiti. Cijena je cca 400 kn (ovsino o marži ljekarni). Za cijene u Sloveniji ili Madžarskoj zaista ne znam.

milica

08.07.2006. 16:44

Hvala za sada.