Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nekontrolirano debljanje


Autor Poruka

Sonia_mi

03.04.2009. 12:40

Poštovani,
unaprijed se ispričavam ako pretjeram sa dužinom ovog posta.
Imam 27 godina. 78 kilograma na 172 cm
Rodila prije 3,5 godine. u blizanačkoj trudnoći dobiveno 30ak kg, nakon poroda dodatno 10-15 (predtrudnička kilaža bila do max 55kg)
Osjećam se loše, napuhano, umorno, tromo, hranu sporo probavljam, kao ne uspijem probaviti povratim je neprobavljenu za tri dana. nekoliko puta povračala žuć. česti problemi sa nadutosti, vjetrovima, bolovima u želucu i trbuhu.
Semi vegetarijanka sam (ne jedem samo meso, dok mlijeko, sireve i jaja - da)
otkrivena alergija na sljedeće nutritive - čokoladu, kupus, selen
prehrana mi se bazira uglavnom na povrću (lešo ili juhe), sirevima i tjestenini. A dnevni unos kalorijski ne premašuje (po slobodnoj procjeni 1500kalorija), imam maksimalno dva obroka na dan.
Osjećaj da hrana koju unesem dugo stoji i teško pada na želudac, često i nakon cijelog radnog dana, kasno navečer mi se vrača doručak (uzrig, ne znam kako da objasnim)
Teško mi pada sljedeća hrana - kruh i peciva, riža, tuna, mahunarke, kupusarice (cvjetaća, brokula, prokulica...)
Aktivna sam, ne treniram ništa, ali dan mi traje od 7-01 bez dnevnog odmora ili spavanja. Uvijek u muvingu.
UZV trbušne šupljine, nadbubrežnih, jetre - uredan
KKS - nikad bolji, željezo 32,8, Natrij nešto malo snižen i bilirubini povišeni cca. 10%
glukoza 5,5
kolesterol 4,5
Kortizol u serumu u 8 h - 14,5
u 16 h - 3,9
T3 2,75
T4 107,0
TSH 2,21

i nakon svega navedenog i tako dobrih nalaza - ja se nekontrolirano debljam.
prije godinu dana sam imala 8 kg manje.
Molim Vas, možete li mi preporučiti bilo kakvu dijetu, pretragu, preparat. Prokomentirati i dati mišljenje na navedeno (ako sam štogod zaboravila navesti, napomenite)
Ne smetaju mene ti brojevi, već težina, loš osjećaj, nadutost, napuhanost inatečenost i osjećaj da se debljam od zraka i ne mogu se nikad pošteno najesti, sjesti i pojesti kompletan ručak. Da jedem i debljam se, ne bi ovo sad pisala jer bi barem bila zadovoljna debeljuca blunk
ovako sam i gladna i debela i nezadovoljna.

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

14.04.2009. 13:35

Iz svega navedenog nije mi jasno zašto se toliko debljate. Subspecijalistički endokrinološki pregled odnosno pregled u specijaliziranoj ambulanti za liječenje pretilosti omogućio bi uvid u još neke parametre koji bi mogli utjecati pa bi Vam savjetovala da se javite nadležnom endokrinologu. Bilo bi dobro još učiniti gastroenterološki pregled i obradu zbog žgaravica, povraćanja i nadutosti koje navodite.

dorothea

27.05.2009. 19:20

Poštovanje doktorice
Molila bih Vas da mi savjetujete šta da radim da smršam, jer sam u poslijednjih 9 mjeseci svaki mjesec dobila po kilogram. Visoka sam 160cm, a teška 62kg. Kao što prethodna pacijentica kaže imam utisak da se debljam od zraka. Radim mentalno težak posao financijske direktorice i prinuđena sam do 9-10 sati sjediti za računarom poslije čega nisam ni za kakvu tjelesnu ativnost, osim za kućne poslove. Nemam nikakve druge zdravstvene tegobe, ne pijem kontracepcijske pilule, ali me pitanje težine počinje opterećivati tim više jer u skorije vrijeme planiram trudnoću. Pokušavam da što manje jedem kruha, slatkiša mi se jako teško odreći, ali trudim se, a opet mislim da je moj trud uzaludan
Unaprijed zahvalna uz lijep pozdrav
Dorothea

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

02.06.2009. 14:35

Morate jednostavno pronaći vrijeme za kretanje. Uz sedentaran oblik života (sjedenje i ne kretanje) dozvoljeni kalorijski unos (ukoliko želite ostati na istoj kilaži ili smršaviti) značajno se smanjuje a da ne govorim koliko je takav način općenito nezrav. Zato pokušajte svaki dan biti barem 30 min. aktivni (možda pješice na posao i s posla + možda i brža šetnja pred večer) i pazite na tkzv. skrivene kalorije (grickalice, sokovi, sladoledi, ....) koje ponekad unosimo a da ih niti nismo svjesni.

mama21

11.09.2009. 18:05

MOLIM VAS TREBA MI POMOĆ,IMAM 21g I INDEKS TEŽINE MI JE 35,PROBLEM MI JE SKINITI KILE U PRVOJ TRUDNOĆI DOBILA SAM 25kg DOK SAM U DRUGE DVIJE MRŠAVILA,SADA IMAM 96kg,STALNO SAM U POKRETU IMAM 3 MALE DJECE,U ZADNJA 2 MJESECA SKORO NIŠTA NE JEDEM NEMAM APETITA I AKO POJEDEM TO JE JEDNOM U DANU U "LETU" ŠTO UHVATIM,KRUH NE JEDEM VEĆ DUŽE VRIJEME A NI SLATKO NO KILE NEĆE DOLE.JEDNOSTAVNO VIŠE NEZNAM KAKO DA IH SKINEM,KOME DA SE OBRATIM,ZDRAVLJE MI JE U REDU NEMAM NIKAKVIH PROBLEMA,OSIM ŠTO IMAM PROBLEMA SA ZUBIMA.POTREBNA MI JE POMOĆ!
HVALA VAM UNAPRIJED!

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

02.11.2009. 12:10

Kao prvo ne bi smjeli jesti u letu, što dohvatite, jer se tako vrlo lako nakupe kalorije kojih nismo niti svjesni. Pretpostavljam da uzimate skrivene kalorije koje ne brojite jer inače bi morali gubiti na težini. Dakle tri obroka (niskokalorična, mala) i 2 međuobroka (mala voćka) + 30 min/dan tjelesne aktivnosti (ne računa se trčanje za djecom ili kućni poslovi). Trebalo bi (ako niti tako ne bude rezultata) provjeriti je li možda neko drugo stanje utjecalo na Vaš metabolizam (sniženi hormoni štitnjače).
Indicirani su i lijekovi s obzirom na ITM i to Xenical koji djeluje na apsorpciju u crijevima (3x120mg uz glavne obroke)

Mias

09.04.2010. 22:00

Štovani
Ja sam očajna, pogotovo nakon današnjeg dana, prije točno godinu dana počela sam se debljati i u roku 2 mjeseca dobila 17kg!! sa 59kg na 76kg, napravila endokrinološke pretrage, štitnjače, kortizol, šećer, isključeni policistični jajnici. Sve uredu. Imam 35g. sad, jednu trudnoću iza sebe, gdje nije bilo problema, nije bilo nikad s kg. Aktivno se bavim taebom već godinu dana, i nisam htjela stati na vagu, s mišlju da to bar malo ide dolje, s obzirom da mi je prehrana reducirana skroz, niti baš volim hranu, i odem u Figurellu gdje me danas izvažu 82kg!
- u očaju sam, jer ne vidim, niti shvaćam uzrok moje debljine, to je za godinu dana 23kg! Užasnulo me, jer to nije prestalo. Svaki dan napravim min. kroz posao 5-6km, + 3 x tjedno taebo..trening, koji je intezivan.
- Ja sam očajna sad

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

15.04.2010. 21:35

Ne očajavajte. Ako su svi nalazi uredu sigurno nekako ipak unosite previše kalorija. 1300 kcal/dan bi trebalo biti dovoljno da mršavite. Počnite voditi dnevnik prehrane (sve što unesete, uključujući i sve ono usput, i grickalice i sokove) i uvidjeti ćete gdje griješite. Sretno