Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prekomjerna tezina - kako se rijesiti viska kilograma


Autor Poruka

dida

24.01.2007. 10:55

visoka sam 167 cm, a teska 84 kg. zadnjih pet godina imam ovu kilazu koja je nastala poslije trudnoce u kojoj sam dobila preko 30 kg. do sada sam bezuspjesno pokusavala sa raznim dijetama i nikada nije bilopomaka (dva tri kila sam gubila i veoma brzo vracala). Zadnje dvije godine imam problema sa trigliceridima koje ni nakom sestomjescne terapije ne mogu da umanjim (vrijednosti idu do cetri puta vece od dozvoljenih). na kraju mi je internisa rekao da je mozda, odnosno najvjerovatniji uzrok prekomjerna tezina i predlozio dijetu nakon koje nisam izgubila na kilazi. Obzirom da sam procitala da se ovdje pominju neki od ljekova za mrsavljenje najljubaznije molim za preroruku koji od ljekova bih mogla pokusati uzimati nebih li izgubila bar 10 kg. Unaprijed hvala.

Hrvoje Iveković, dr. med.

02.02.2007. 11:20

zaista, vaš indeks tjelesne težine od 30 kg/m2 predstavlja indikaciju za korištenje lijekova protiv debljine. NA Hrvatskom tržištu postoje dva lijeka: Xenical i Reductil.

Xenical djeluje na metabolizam masti na način da blokira djelovanje intestinalne lipaze - enzima u tankom crijevu koji razgrađuje i olakšava apsorpciju masti u organizam. Reductil ima tzv. "centralno djelovanje" - suprimira centra za glad u mozgu i na taj način potiče ranu sitost.

Oba lijeka su klinički ispitana i sigurna. Nisu čudotvorni, ali su učinkoviti - očekujte gubitak 5-10% tjelesne težine tijekom 3-6 mjeseci uzimanja (4-8 kg), što je i medicinski ispravno. Pri tome nemojte zanemariti barem 30 min fizičke aktivnosti dnevno .
Obzirom na povišene trigliceride serumu, možda bi kod vas dao laganu prednost Xenicalu, uz napomenu da je bitno da se pridržavate dijeteskih preporuka o smanjenom unosu masti. Naime kako lijek blokira resporpciju masti, povećan ili održan unos masti u organizam putem prehrane utjecat će na obilnije "masne" stolice.
Također nađite vremena za 30 min dnevno fizičke aerobne aktivnosti - pilates, fitness, jogging, ples...

Sretno i ustrajte!

zenicanka

14.02.2007. 22:10

Visoka sam 174 cm i sada teska 98 kg. Prije 5 godina imala sam 77 kg.Zbog menopauze koristila sam hormonalnu terapiju i udebljala sam se 9 kg.Doktor mi je propisao trisequens tablete.Kada sam mu rekla kako one djeluju na moju tezinu njegov odgovor je bio:manje jedite.Nisam jela vise nego obicno i to mi je bio znak da odustanem od te terapije i od tog doktora.Prije 2 godine imala sam tesku nesrecu,slomila sam potkoljenicu na 3 mjesta,od toga jedan otvoreni prelom i lezala sam u bolnici 6 mjeseci.Nakon izlaska iz bolnice jako slabo sam se kretala, uglavnom uz pomoc staka. u tom periodu sam se jos udebljala, i sad imam 98 kilograma.Napominjem da imam 48 godina i da sam u posljednje vrijeme kao posljedu prekomjerne tezine pocela da osjecam probleme sa povisenim krvnim pritiskom, povisenim secerom i masnocama u krvi.Imate li za mene savjet kako da skinem kilograme, jer sam pokusavala sa raznim dijetama ali sve sto sam pokusala je bilo kratkog daha-skonem par kilograma ali se oni vrlo brzo vrate.Unaprijed zahvaljujem

Hrvoje Iveković, dr. med.

18.02.2007. 21:20

moram priznati da vam nije lako, i da ste pravilno prepoznali tegobe koje težina donosi - povišen krvni pristisak i masnoće u krvi. Također u pravu ste što se tiče dijeta - pridržavajući se krutih pravila čovjek uspije skinuti par kila ali se one nazad vrate - najčešće s vraćanjem starih prehrambenih navika
Obzirom na dob, ali i navedene komplikacije, kao i index tjelesne težine od preko 30 kg/m2 kod vas valja započeti liječenje debljine lijekovima. Preporučio bih Xenical tbl, za početak 120 mg 30 min prije jela, potom do 3x dnevno prioje jela. Očekujte gubitak 5-10% kilaže tijekom 3-6 mjeseci. To bi se trebalo odraziti na sliku masnoća u krvi i valjalo bi očekivati blagotvorne učinke na krvni tlak.

zmihal14

17.06.2007. 20:55

Poštovani,

Molila bih Vas za pomoć. Visoka sam 174 cm i imam 78 kg. Moja težina do prije 2 godine je uvijek bila 60 - 64 kg. Najednom sam se počela naglo debljati, apetit mi je postao toliko enorman da se čak dižem i jedem noću. Pokušavam se suzdržavati, ali ne mogu čim ogladnim počne me boliti glava i jednostavno moram jesti.

Ne znam da li je to povezano ali nedavno sam saznala da su mi hormoni hipofize poremećeni i dijagnosticirani su mi policistični jajnici. Tablete Yasmin koje su mi propisali ne mogu piti jer sam imala jako velike i nepodnošljive nuspojave od njih. Zanima me da li je možda to naglo debljanje i apetit povezan sa ovim problemima i da li biste mi preporučili da uzimam Xenical. Čitala sam mnogo o njemu u zadnje vrijeme, a pošto dijete ne djeluju nikako, jer čak i kad izdržim da ne jedem kile jednostavno ne idu dolje! Postajem već očajna, jer ovaj višak kilograma mi užasno smeta i estetski i zdravsteno. Ako mi možete preporučiti nešto, bila bih Vam jako zahvalna, jer ni ginekolog ni moj doktor ne znaju mi pomoći.

Hvala unaprijed na Vašoj pomoći i sve najbolje,

Željka

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

02.12.2007. 20:50

Odgovor je naveden pod pitanjem pretilost i hipofiza

orchid

19.01.2009. 12:40

Poštovani, molim za pomoć. Već 12 godina mučim muku sa PCOS, sada se počela pojavljivati i inzulinska rezistencija. uzimala sam gluformin i glucophage i jako loše sam ih podnosila pa mi je ukinuta ta terapija. jako mi varira kilaža, sad sad dogurala na 107 kg na 1,67cm visine. povećani su mi trigliceridi. napominjem da uzimam trenutno cilest( prije diane, logest, yasmin...), i zoloft. s obzirom na to da imam i početak astme i uzimam singulair, možete li mi reći da li je koji od tih lijekova prepreka za uzimanje reductila ili xenicala, pošto samo smanjenim unosom namirnica i kretanjem ne postižem osobite rezultate?
hvala lijepo na odgovoru.

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

22.01.2009. 21:05

Što se tiče podnošenja metformina (Gluformin, Glucophage) moguće je pokušati i sa preparatom Siofor koji se je pojavio na tržištu a moguće je da sa njim nećete imati nuspojava. S obzirom na terapiju koju uzimate Reductil je kontraindiciran ali Xenical bi mogli uzimati. S obzirom na višak koji navodite ne bi bilo loše javiti se u ambulantu za liječenje pretilosti.

sridesic

02.04.2009. 10:25

Prije godinu dana javljala sam se za pitanje za prekomjernu kilazu, kada mi je preporuceno uzimanje Xenicala ili Reductila.
Obzirom na povisene trigliceride (sa kojima i alje imam problema 3,9) odlucila sam se za Xenical. Medjutim, do gubitka klograma nije doslo. Sada sam u velikoj dilemi (index tjelesne mase mi je 35) da li da uzimam Reductil Obzirom da sam iz BiH do ovog ljeka mi je bilo jako tesko doci, apoteke odbijaju da ga poruce zbog navodnih smrtnosti u nekoliko slucajeva. Napokon, do Reductila od 10 mg sam dosla, ali ne smijem poceti uzimati zbog liste kontraindikacija koja je pobrojana..... krvni pritisak mi je blago povisen (140, 150 / 90, 95), puls takodjer cca 95 otkucaja u minuti, PLANIRAM drugu trudnocu i to je ono zbog cega se bojim poceti sa primjenom lijeka.
MOLIM vas za savjet sta uraditi... krvni pritisak me toliko i ne brine jer je ocigledni rezultat prekomjerne tezine (cca 30 kg viska) i normalno je da srece radi pod velikim opterecenjem. Ono sto me zanima je to koliko dugo nakon okoncanja terapije sa Reductilom nebih smjela ostati u drugom stanju.... u drugo stanju se ionako sa ovom kilazo (167 cm, 92 kg, 35 godina) se ionako ne usudjujem ostati. Napominjem da neki razgovorom sa stucnjakom nije moguc, jer u gradu u kojem zivim (Sarajevo) nema takve vrste strucnjaka, a problemu prekomjerne tezine se niko od ljekara ozbiljno ne posvjecuje. UNAPRIJED HVALA NA ODGOVORU

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

14.04.2009. 14:50

Točno je da Reductil ne smijete početi uzimati jer imate nereguliranu hipertenziju i povišen puls. Bez nadzora specijaliste to Vam nikako ne bih preporučila, stvarno može biti opasno. Xenical uz hipokalorijsku dijetu bi morao pokazati nekakve rezultate i to je jednino što bih Vam savjetovala u situaciji u kojoj se nalazite. Dakle redovite, manje obroke i redovita tjelesna aktivnost – svaki dan barem ½ sata. Ukupni kalorijski unos ne bi smio biti veći od 1300-1500 kcal.

kornjaca

17.04.2009. 00:05

Poštovani,
molila bi za pomoć. Imam godinama problema s prekomjernom težinom. Pretila sam. Koliko god se trudila uvjiek mi se vraćaju. Znam da sam i sama kriva jer se nepravilno hranim i premalo krećem, ali trenutno sam u takvoj fazi da i nemam previše vremena za to. Jedino je islo sa gladovanjem i nemasnom kuhanom hranom, ali sam se dovodila do toga da sam padala u nesvijest. Ali jedino mi kile idu ako gladujem. Sve drugo je neznatno.
Inace imam i dosta zdravstvenih problema. Imam PCO, povisene masnoce i na Dabrostonu sam 12dana da bi imala redoviti ciklus. Nedavno mi je dijagnosticiran kronicni gastritis i iritabilni kolon tako da moram paziti sto jedem.
Naime moja ginekologica mi je rekla da pod hitno moram smrsaviti, a ja se borim sama sa sobom jer vise ne znam kako. Tesko mi je gladovati, a zbog gastritisa niti ne smijem. sada uglavnom jedem kuhanu hranu.
Cula sam za Reductil pa me zanima da li bi mi savjetovali taj lijek da mi pomogne s obzirom na Dabroston i povremeni Peptoran.
Unaprijed zahvalna

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

21.04.2009. 13:45

Za početak ne navodite koliko ste visoki i koliko kg imate pa stoga niti ne znam da li postoje indikacije za Reductil. Peptoran i Dabroston ne bi bile prepreka za uzimanje niti jednog lijeka za mršavljenje, no postoje neke druge kontraindikacije (neregulirani krvni tlak, hormoni štitnjače, ....) stoga Vas je potrebno pregledati i uzeti anamnezu te će onda biti moguće odlučiti da li lijek i ako da koji (s obzirom na povišene masnoće možda bi izbor bio i Xenical).

Filter17

24.04.2009. 08:25

dobar dan ....imam pitanje jedno imam 17 godina i krajnje je vrijeme da se posvetim sebi i svom izgledu ....
imam 180 i vise od 110 kg najvise sto mi zadaje neke komplekse su "grudi" koje su se povecali tjelesnom masom....(nadam se da shvacate)....mozete li me savjetovat sto bi trebao napraviti da smrsavim i da "grudi" budu normalne ...zahvaljujem vam ...

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

28.04.2009. 17:10

Sve je stvar balansa između unosa i potrošnje energije. S obzirom na Vašu dob za početak bi Vam preporučila puno, puno tjelesne aktivnosti i neka ograničenja u prehrani. Dakle barem 1h dnevno ići van – bicikl, plivanje, a kada malo smršavite trčanja. Možete odabrati nešto što Vas veseli, a potrošiti će kalorije uzete kroz dan. Također izbacite gazirane zaslađene sokove (Cola, Fanta, …), čipseve, grickalice i jako, jako ograničite slatkiše (i njih bi bilo najbolje izbaciti). Jedite puno povrća i voća – sirovog ili samo kuhanog sa soli i začinjenog s tek par kapi ulja. Uz to može ići krto meso pečeno na roštilju, teflon tavi, dakle bez ulja i masti. Cilj bi bio postupni gubitak 1-2 kg/mjesec i da padnete barem ispod 100 kg (iako navedenim tempom do sljedećeg ljeta možete imati tek nešto više od 80 kg). Što se tiče Vaše najveće brige, ako su se grudi povećale razmjerno i paralelno s porastom tjelesne težine problem će biti riješen gubitkom kilograma, no ukoliko njihov porast nije u skladu s porastom težine trebali bi se obratiti endokrinologu radi pregleda i obrade.

Lihten

07.05.2009. 09:10

Poštovani!
Molio bih za pomoć, kao i mnogi ovdje. Imam 19 godina i do prije 2 godine bavio sam se redovito plivanjem. Iako sam i onda imao višak kilograma, po prestanku bavljenja sportom nastavio sam unositi gotovo jednake količine hrane, a pošto sam amturant, zadnjih godinu dana je i stres oko škole i upisa na faks u tome igrao veoma važnu ulogu, dok je nedostatak vremena uzrokovao veoma malo tjelovježbe. Sada sam visok 169 cm i imam 93 kg što me užasno smeta zbog brojnih problema, što fizičkih u vidu brzog umora, prekomjernog znojenja pa i lošeg izgleda do psihičkih problema manjka samopouzdanja i manjeg druženja s drugima zbog svih navedenih problema. Višak kilograma sam "nabacio" poprilično brzo do te mjere da su mi se na predjelu trbuha pojavile strije, povišen mi je krvni tlak i svaki veći fizički napor me dovodi do stanja hiperventiliranja u kojemu nemogu udahnuti punim plućima, dolazi do vrtoglavice i sl. nuspojava.
Probao sam smršaviti onom famoznom UN dijetom no nakon mjesec i pol dana nisam skinuo ni kile, možda zbog toga što se zbog obveza nisam mogao držati točne satnice obroka i nekih dijelova obroka. Pokušavam se što više kretati no zbog uistinu prekomjerne težine ne mogu trčati dulje od 10 minuta u komadu, tako da mi se aerobna aktivnost svodi većinom na odlaske u školu pješice (oko 40 minuta pješaćenja dnevno) i povremenu vožnju biciklom (ovisno o količini slobodnoga vremena), no niti jedna aktivnost ne daje neke veće rezultate jer zbog mase imam jako slabu kondiciju.
Molio bih Vas za pomoć kako da skinem prekomjernu masu, u mom slučaju to bi bilo, ako se ne varam, oko 25 kg manje od sadašnje kilaže (znaći oko 70 kg), neki poseban način prehrane ili neki lijek, kako doći do njega, kome se obratiti (doktoru opće prakse pa u neki kbc ili izravno) i sl. jer sam ostao bez rješenja, a bmi od gotovo 33 kg/m2 mi uzrokuje mnoge probleme koji će s vremenom sigurno prerasti u zdravstvene probleme krvožilnog sustava i sl.

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

07.05.2009. 21:40

S obzirom na Vašu dob i sve tegobe koje opisujete svakako bi Vam savjetovala da se javite u ambulantu za liječenje pretilosti gdje će biti moguće učiniti detaljan internistički/endokrinološki pregled te Vam se dati detaljne upute za prehranu, tjelesnu aktivnost te po potrebi uvesti neki od lijekova za liječenje pretilosti (nakon rezgovora i uvida u indikacije i kontraindikacije ili Xenical ili Reductil). Možete se javiti na KBC Rebro i/ili u neki drugi klinički centar pri kojem postoji navedena ambulanta.

Lihten

07.05.2009. 23:10

U KBC rebro npr se mogu javiti sam, ili trebam uputnicu od doktora opće prakse? U svakom slučaju, zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

15.05.2009. 10:45

Trebati će Vam uputnica od Vašeg liječnika obiteljske medicine. Možete ih prvo nazvati radi predbilježbe a onda i provjeriti mogućnost da pregled platite sami (ako Vam je dobivanje uputnice iz nekog razloga problem).

arnesica

01.06.2009. 22:20

Postovani,
Imam 68 godina, cca 110 KG, prije mjesec dana sam otpustena iz bolice uz dijagnozu Infuss VB Hypertensio art Sy CB.
Tadasnji nalazi su izgledali ovako: WBC 11,4; suk 5,4; SE 35/70; rbc,72; hgb 12,8; hct 37,8; mcv 80; diff/lym 0,8; mon 0,7; gran 9,9; urea 9,7; creT 89,1; HOLEST 5,4; TRIGL 2,2; ast 15,0; alt 2,2;
Danas sam uradila nove nalaze. pored striktnog pridrzavanja terapije i preporuke prehrane izgledaju ovako: SE 30/56, WBC 8, suk 7,0; rbc 4,55; hgb 12,3; hct 36,8; mcv 81; gran 4,8;urea 6,6; cre 75,8; holest 4,1; Trigl 4,1 .
Po preporuci poznanaika pijem jednu solju dnevno caja od maslinovog lisca za regulaciju krvnog pritiska, a da se nisam konsultovala s lijecnikom? Jesam li u krivu?

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

02.06.2009. 14:35

Ako imate povišen tlak ( a prema dijagnozama vidim da imate) čajići nisu dovoljni, da ne govorim da prema navedenom (nisam sigurna u način spravljanja čaja) al bi mogi i štetiti Vašim masnoćama. Ovisno o tlaku i vašim ostalim tegobama liječnih će Vam preporučiti ljekove kako bi se postigle ciljne vrijednosti tlaka. No koliko vidim imate Vi i drugih nalaza koji su izvan referentnog raspona (masnoće, šećer, ...). Javite se liječniku, neka Vas pregleda, napiše terapiju a zatim je uzimajte. Dijeta i redovita tjelesna aktivnost bi Vam također dosta pomogli.