Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Treba li mi stručna pomoć ?


Autor Poruka

Natasa

17.06.2006. 00:31

Poštovani,
imam 31 godinu, visoka sam 168 te imam 112 kg.
Od dijagnoza imam PCOS i manju inverziju spolnih hormona. TSH mi je bio uredan, FH3 i FH4 nisam vadila. Glukoza u 0 i 120 minuta je u redu, a imam vrlo visoke trigliceride, sto je navodno posljedica PCOS.
Zelim rijesiti svoj problem, ponajprije iz zdravstvenih razloga.

Ono sto mene brine je sto sam izuzetno, čak i usprkos debljini, aktivna osoba. Svaki dan hodam oko min 40-tak minuta, jednom tjedno idem na plivanje, a povremeno se vozim na biciklu i sl. Čak i u fazi kada sam relativno skromno jela, a dnevno prelazila i po 100 km na biciklu (imam mjerac!!) za cijelo ljeto nisam smršavila niti kilograma!

Počela sam se debljati u pubertetu, a u jednoj fazi sam bila izuzetno umorna, a to se i kasnije ponavljalo u nekim razdobljima, tako da mi je mjesecima bilo teško obavljati i osnovne aktivnosti. Kod liječnika nisam naišla na razumijevanje, jer je i UZV štitnjače bio ok.

Na temelju svega navedenog čini mi se da imam neki medicinski problem iako bih radije da je stvar samo u mojoj prozdrljivosti. Razmisljam da opet krenem na dijetu, ali bojim se da će biti uzaludno ako je problem doista medicinski, a ja sam na izmaku snaga ionako.

Naime, imam prijateljicu koju su godinama uvjeravali da je sve ok, a jedan vrhunski stručnjak je odmah utvrio probleme sa štitnjačom, FH3 i FH4 hormonima i dr te je dobila nekoliko vrsta lijekova kao terapiju. Od tada mršavi, ovisno o tome koliko pazi na prehranu. To me je natjeralo na pitanje da li bi i meni trebala stručna pomoć i gdje se obratiti. Nemam više snage slušati priče o tome kako bih se trebala bar malo kretati i ne jesti masno i da trebam prestati piti Coca-Colu. Samo za informaciju - ne pijem nikakve sokove, slatkiše jedem ograničeno, kolače gotovo nikad. Na biciklu u sezoni napravim 1.000 km što je od Zagreba do Dubrovnika, vjerojatno.

p.s.
jesam isfrustrirana i hvala na odgovoru!

Hrvoje Ivekovic, dr.med.

19.06.2006. 16:46

Draga Natasa,

sindrom policisticnih jajnika zaista je medicinski problem, i shvacam Vasu frustraciju. Bojim se da dijetama ovdje nece biti mjesta, vec obzirom na Vas index tjelesne tezine od 39 kg/m2 - indicirano medikamentozno lijecenje debljine, a u obzir dolazi i neka od barijatrijskih operacija.

Sto se lijekova tice preporucio bih Xenical 120 mg iza svakog obroka, uz program prehrane prema tzv "masnim tockama" /upute mozete dobiti na 0800-250-250/

Nemojte odustati od Vaseg aktivnog zivota - zahvaljujuci tome vjerojatno je i GUK u granicama normale.

Samo hrabro prema naprijed!

Natasa

21.06.2006. 23:23

Postovani,
hvala na odgovoru i na podrsci. Na zalost, nisam shvatila da li mislite da PCOS utječe na moje otežano mršavljenje? Od ginekologa nisam dobila adekvatnu pomoć pa pretpostavljam da i vi smatrate da bih se trebala obratiti endokrinologu.

Postoji li neki poseban razlog zašto ste preporučili baš Xenical, a ne neki drugi lijek za taj problem (Reductil pa na dalje..).

Što mislite o korištenju Metformina kao lijeka za mršavljenje, kod osoba koje imaju dobar GUK?

Hvala još jednom unaprijed!

Hrvoje Ivekovic, dr.med.

22.06.2006. 00:36

apsolutno sam misljenja da valja potraziti misljenje endokrinologa (slobodan sam preporuciti dr Jelcic, KBC Zagreb,Rebro) vezno za PCOS, i Metformin (s uporabom kojeg se takodjer slazem, ali uz preporuku i pracenje endokrinologa).
Xenical zbog visokih trigicerida, a svakako bih kod vas preporucio implantaciju intragastricnog balona u trajanju u od 6 mjeseca (zasada nije dosutpno u zagrebu, ali vjerujem da ce biti do konca godine)