Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


višak kilograma


Autor Poruka

13051979

26.05.2007. 18:16

Poštovani,
prije 7 mjeseci sam postala majka djevojčice i još dojim. Problem je u mojih 30 kg viška.
Molim Vas da mi predložite neku dijetu koju bih mogla držati za vrijeme dojenja ili da mi date neki savijet u vezi prehrane?
Imam 95 kg a visoka sam 172 cm.

Unaprijed hvala,
Tea

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

11.12.2007. 10:25

Poštovana

Najprije da Vam se ispričam na tako kasnom odgovoru no vjerujem da problem viška kilograma još niste u potpunosti riješili te da će Vam savjet biti koristan.
Jedino dugoročno rješenje je balansirana dijeta koja će omogućiti redukciju kilograma uz očuvanje zdravlja. Optimalan gubitak je 1-2 kg/mjesec (što u konačnici znači do 25kg godišnje!) a dijeta koju bih Vam preporučila je dijabetička prehrana od 1100 ili 1300 kcal (knjižicu s uputama možete kupiti u dijabetološkoj udruzi na Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac) u kojoj su sadržane sve namirnice u odgovarajućem odnosu. Bilo bi dobro da uključite i redovnu tjelesnu aktivnost najmanje 30 min. na dan. Također, s obzirom na Vaš BMI može se uključiti i neki od lijekova za liječenje debljine no prije toga bilo bi potrebno pregledati Vas i uzeti detaljniju anamnezu.
I na kraju – nikako ne pribjegavajte čudotvornim sredstvima i strogim gladovanjima jer to može narušiti Vaše zdravlje uz jako upitan konačan ishod po Vašu figuru.