Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenocarcinoma coli dukes C/ Lymphagiosis carcinomatosa


Autor Poruka

WatermanJR

16.09.2009. 18:35

Moje poštovanje,
evo pokušavam stupiti s vama u kontakt vec treci puta (godišnji... pa nisam uspio)
Dakle, 17.07.2009. operiran mi je tumor debelog crijeva u podrucju oralne trecine poprecnog kolona i ucinjena je desna hemikolektomija i terminolateralna ileo-transverzoanastomoza.

NALAZ BIOPSIJE
Adenocarcinoma coli dukes C
Lymphagiosis carcinomatosa

1. Za intraoperativnu biopsiju primljen je komadić tkiva promjera 1,5 cm koji je histološki zrelo masno tkivo.
Limfnog čvora kao ni tumorskog tkiva nema.
2. Resecirano debelo crijevo dužine 22 cm s tankim crijevom dužine 6 cm, apendiksom dužine 4,5 cm, te
omentumom veceg promjera 14 cm. 3 cm od distalnog resekcijskog ruba ulcerirana tumorska tvorba,cijelom
cirkumferencijom, velicine 5 x 2 cm. Debljina tumora do 1 cm. Histološki je tumor građen od razlicito velikih
atipicnih žljezdanih formacija obloženih atipicnim srednje do slabodiferenciranim epitelnim stanicama. U bazi
tumor je građen od pojedinacnih stanica i solidnih nakupina atipicnih slabo diferenciranih epitelnih stanica.
Tumor infiltrira stijenku i širi se duboko u mast do seroze. Nalazi se invazija limfnih žila. Resekcijski rubovi
tankog i debelog crijeva su uredni.
U okolnom masnom tkivu nađe se 25 limfnih čvorova promjera od 0,3 do 1cm od kojih se u 2 limfna čvora
nalaze tumorske metastaze.
Crvuljak i omentum su histološki uredne građe.

Postoperatvni period prošao je dobro pa sam nakon cetri tjedna posjetio onkologa koji me je uputio na CT i određivanje markera.
CEA :1,57 ; CA 19-9 : 18,14 KKS : uredan (da ne navodim detalje)
MSCT toraksa, abdomena i zdjelice :
MSCT ucinjen je u monofaznom protokolu. Ne nalazi se povecanih limfnih cvorova u aksilamaobostrano kao ni u medijastinumu. Plucni parenhim uredne je prozracnosti. Srce i velike krvne žile toraksa morfološki su u granicama normale kao i traheja i glavni bronhi. Jetreni paremhim homogen, bez dilatacije intrahepatalnih žucnih vodova ili žarišnih lezije. Na medijalnoj stjenci silaznog odsjecka duodenuma nalazi se divertikl promjera 2 cm. Pankreas homogenog parenhima, kao i slezena. Nadbubrežne žlijezde obostrano uredno oblikovane, bez ekspanzivnog procesa u nadbubrežnim ložama. Bubrezi lobuliranih kontura, bez vidljivih žarišnih lezija lijevo vidljiv ekstrarenalno smiješten i nešto širi pijelon, no bez znakova opstruktivne uropatije.
Vidljivo stanje po desnostranoj hemikolektomiji i ileotransverzalnoj anastomozi, s kirurškom metalnom kopcom. U podrucju oko mjesta anastomoze nalazi se zamucenje masnog tkiva mezenterija što može upucivati na ožiljne promjene.
Ne nalazi se slobodne tekucine u peritonejskoj šupljini. Mokracni mjehur uredne debljine stijenke.
U retroperitoneumu oko aorte i donje šuplje vene vidljivi su umnoženi ali ne i povecani limfni cvorovi (do 9 mm). Ovakvi su cvorovi vidljivi i uz ilijacne krvne žile obostrano te u ingvinumima.

18.08.2009. onkolog prepisuje adjuventalnu kemoterapiju po shemi Mayo, L 6,2 neutro 66%, Hb 141, T 244,
Th. premedikcija 5FU 800mg iv, LV 30mg iv (1-5 dan) koju sam zapoceo 24.08.2009. god.

01.09.2009. odlazim na hitnu med. službu KB Dubrava sa spazmaticnim bolovima na desnoj strani trbušne šupljine (isti onakvi bolovi kao i prije operacije) koji nakom nekoliko sati sami prestaju. Prepisan mi je "Controloc"40mg.
Identicni bolovi slabijeg intenziteta traju još daljnjih tjedan dana.
Stolica je mjesec poslije operativnog zahvata bila rijetka ,a sad je tvrda i bolna.
Onkolog me ne želi primiti radi daljnjih savjeta , operant u KB Dubrava kaže da je sa stanovišta kirurgije sve u redu.
Bojim sa da se ne radi o sinhronom karcinomu. Kolonoskopiju , operant odbija.

Što me je to zadesilo ? Imam 54 godine.
Da sam bar ranije znao za ovu stranicu, sad ne bi bio Dukes C, nego bi zasigurno vec zaboravio svoje probleme, jer bi sam prepoznao simptome. Vec dvije godine (ako ne i više) obilazim hitne službe s bolovima u DESNOJ strani trbušne šupljine, žalim se na promjenu konzistencije stolice (proljev/tvrda), prisutnost krvi u stolici (dobio sam mast za hemeroide). Pa zar nitko od lijecnika nije u stanju povezati simptome i zbrojiti 2 i 2 ?!

Pažljivo sam procitao natpise na forumu, procitao i ostale internetske stranice vezane uz ovu tematiku ali svugdje se istice individualnost, pa tako ni ja ne bi želio generalizirati i uspoređivati se sa slicnim dijagnozama.
Stoga Vas molim za vaše mišljenje. Okvirnu prognozu stanja i koliko se zapravo proširila moja bolest. Kakve su mi šanse za preživljavanje tih "famoznih" 5 godina ? Za sad sam aktivan, svakodnevno trcim sat vremena, vozim bicikl,a prva kemoterapija je bila bez pretjeranih nuspojava.

Oprostite na opsežnosti ali i ja sam (kao vjerujem i ostali bolesnici) u nekom posebnom stanju. Bar sad na pocetku. U naprijed hvala !

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.09.2009. 18:00

Dosadašnji tijek vašeg liječenja je potpuno adekvatan i u skaldu s vašom dijagnozom i najmodernijom medicinskom znanošću. Sadašnje, ili bolje rečeno postoperacijske tegobe, koje navodite su posljedica operacije i privikavanja i adaptacije probavnog trakta na novo stanje, to jest funkciju sa samo jednom polovinom debelog crijeva. Takve tegobe znaju trajati i godinu i više dana nakon operacije. Tvrda stolica često dovodi do oštećenja sluznice završnog debelog crije i/ili hemeroida ako su prisutni, i pojave svježe krvi na stolici. Potrebno je regulirati stolicu prehranom i laksativima. To je posao liječnika primarne zdravstvene zaštite(opća praksa), a ne specijalista u klinikama. Obzirom da je napravljena CT- nakon operacije i neposredno prije pojave tegoba, vjerojatnost za pojavu novog tumora je zanemarujuća. Kontrolna kolonoskopija se radi tek godinu dana nakon operacije jer je pojava novog tumora prije tog vremena vrlo malo vjerojatna. Prepisana kemoterapija je potrebna zbog zahvaćenih limfnih čvorova. Ona nije niti može biti uzrok vaših tegoba. Najčešća nuspojava kemoterapije je proljev.

WatermanJR

27.09.2009. 13:15

Zahvaljujem na Vašem odgovoru Dr.Tomek, tako jednostavan, razumljiv ...kao uostalom i svi na forumu.
Međutim, (znam da niste vidovnjak) ali temeljem iskustva i klinicke slike koju sam Vam dostavio može li se s određenom ozbiljnoscu predvidjeti tijek moje bolesti s naglaskom na ozdravljenje.
Naime, upoznat sam s cinjenicom da je postotak izljecenje "Dukes C" 55 do 60% + 13% uz tretmen kemotrepijom.
ALI... "izjedaju" me ona dva metastazirana limfna cvora (od uzetih 25). Koliku ulogu u razvoju bolesti mogu imati u takovom omjeru (25/2).
Durgu seriju terapije (pet dana) dosta teško podnosim. prisutne su stalne vrtoglavice, mucnine ("Raglan" ne pomaže) i tako ,oprostite, odvratan metalni okus u ustima koji mi suzbija svaku želju za jelom.
U naprijed hvala na odgovoru kao i veliko hvala za sve dosadašnje odgovore na ovom forumu. Konkretne, ponekad razocaravajuce ali razumljive i korisne za nas pacijente.

op a.
da sam bar ranije znao za "CYBERMED"" sad

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.10.2009. 22:00

Stadij C prema Duke-u karcinoma kolona uključuje samo one bolesnike kod kojih su limfni čvorovi zahvaćeni metastazama. Da limfni čvorovi nisu zahvaćeni metastazama radilo bi se o stadiju B po Duke-u i prognoza bi bila značajno bolja. Prema tome značenje ta dva limfna čvora zahvaćena metastazama je već u prognozi koju sam vam nave. Mogu vam samo dodati je prognoza to bolja što je odstranjen veći broj limfnih čvorova(ukupni i zahvaćenih metastazama i nezahvaćenih), a kod vas ih je odstranjeno čak 25 što vrlo velik broj. Prema tome mislim da su vrlo veliki izgledi da ćete vi spadati u onih 60+13%, ali morate izdržati kemoterapiju.