Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pojašnjenje nalaza Adenocarcinoma colonis; Dukes C, Astler-Coller C2


Autor Poruka

nholubek

19.10.2009. 21:30

Poštovani,

mama mi ima 74 godine. Zadnje 3 godine ima problema sa ''gubljenjem'' željeza. Tijekom zadnjih pretraga ustanovljeno je da mora na hitnu operaciju. Operirana je 25.09.2009. (Lapp.med.expl. Hemicolectomia I.dex. Drainage No II), a na kućnu njegu otpuštena je 13.10.2009. Oporavlja se i osjeća dobro. Prepisano joj je Prosure 2x1. Nakon oporavka potreban je pregled kod onkologa radi dogovora o daljnjem tretmanu.

Nalaz biopsije je slijedeći:

Makroskopski opis
1. Materijal je resecirani dio debelog crijeva dužine oko 25 cm gdje se na 3,5 cm od bližeg ruba resekcije nađe tumor promjera 5 cm
2. Materijal su dva staplerska ruba resekcije.

Patohistološki nalaz
1. Histološki tumor je građen od atipičnih žlijezdanih formacija koje prožimaju čitavu debljinu stjenke, šire se u okolno masno tkivo. U okolnom masnom tkivu se nađe 11 limfnih čvorova od kojih 8 sadrži gore opisano tumorsko tkivo.
2. Histološki rubovi resekcije ne sadrže tumora.

Patohistološka dijagnoza
1. Adenocarcinoma colonis, Dukes C, Astler-Coller C2
2. ./.

Molim pojašnjenje nalaza. Da li mama za poboljšanje imuniteta može piti Noni sok ili sok Aloe Vere ili nešto treće ? Da li Aspirin C ili Andol C mogu pomoći ? Liječnik je spominjao kemoterapiju ?

Hvala i lijep pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.12.2009. 22:45

Kod vaše majke se radi o dosta uznapredovalom tumoru koji je vć zahvatio limfne čvorove u trbuhu. Prosječno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je oko 38%. Sve vidljivo tkivo odstranjeno je operativnim zahvatom, ali zbog zahvaćenosti limfnih čvorova metastazama postoji opasnost da bi se tumor mogao ponovno pojaviti kao metastaze u drugim limfnim čvorovima u abdomenu, u jetri ili nekom drugom organu. Zbog toga je kod vaše majke preporučljivo provesti dodatnu adjuvantnu kemoterapiju da bi se spriječila pojava metastaza. Kemoterapijom se izgledi dugogodišnjeg preživljenja povećavaku za oko 25%.