Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


POSLJEDICE ZRAČENJA I CML


Autor Poruka

VEA

08.03.2011. 10:25

Poštovani doktore, s obzirom da mi niste odgovorili na moj upit od prije nekoliko mjeseci, opetovano Vas molim da mi odovorite na neka pitanja koja me muče.
Naime, moja majka je operirala karcinom rektuma u desetom mjesecu 2011. godine i nema "vrećicu". Tumor je po klasifikaciji Duke-s "B", odstranjeno joj je 22 cm debelog crijeva i 20 limfnih čvorova, od kojih niti jedan nije bio zahvaćen stanicama raka. Postoperativni tijek je bio uredan te je krenula nakon mjesec dana od operacije na kemoterapiju koju odlično podnosi. Nakon drugog ciklusa kemoterapije odlazi paralelno s kemoterapijom na zračenje ,koje vrlo teško podnosi; (stalni proljevi, iscrpljenost, nagon na stolicu). Obavlja kontrolne preglede kod kirurga-uredno, ultrazvuk abdomena- uredno, ginekološki- uredno, pluća i srce-urednom, markeri-u granicama normale, kolonoskopija-uredna.
Zračenje je završila i za 15 dana bi trebala primitki 5 ciklus kemoterapije. Molim Vas doktore da mi kažete, koliko dugo će imati nus pojave zračenja u vidu proljeva i da li zračenje utječe na koštanu srž, s obzirom da ona boluje od CML 4 godine te se liječi Glivecom. Napominjem da je u kompletnoj remisiji.
Kakvi su njeni izgledi s obzirom na iznijete Vam činjenice?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.03.2011. 11:10

Večina bolesnika s rakom rektuma stadija Duke's B nakon provedene adjuvantne kemoterapije bude izliječena od te bolesti. Prema statistikama za bolesnike kojima je to jedina zloćudna bolest ona ima samo oko 15% vjerojatnosti da u sljedećih 10 godina umre od raka rektuma. Na žalosr ima oko 60% opasnosti da u sljedećih 10 godina umre ofd leukemije. Toliko oko prognoze. Nuspojave to jest proljevi nakon zračenja znaju trajati dosta dugo što je individuslno. Od lijekova se preporuča loperamid i dijetna prehrana za kronični kolitis.