Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog crijeva - prevencija


Autor Poruka

wiqui

28.03.2011. 16:50

Poštovani,
budući da su mi i djed i otac umrli od raka debelog crijeva (djed sa 70 i nešto godina, otac sa 56) i da im je dijagnoza bila postavljena u već poprilično uznapredovalom stadiju bolesti, zanima me što ja mogu učiniti kako bih eventualno spriječila ili barem na vrijeme djelovala u prevenciji razvoja ove bolesti ukoliko obolim, budući da imam genetsku predispoziciju za njeno razvijanje? 22 su mi godine i ono što znam je da se pravilnom prehranom rizik može smanjiti, a i da žene rijeđe obolijevaju od ove bolesti, ali zanima me trebam li i, ako da, kada krenuti na preglede i što točno ti pregledi obuhvaćaju? Svaka Vaša informacija i savijet bit će mi od koristi. Puno hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.04.2011. 11:35

Žene podjednako oboljevaju od raka debelog crijeva kao i muškarci. Pravilna prehrana je vrlo važna da se smanji rizika nastanka te bolesti, ali nema sigurnog načina da se sprioječi nastanak raka debelog crijeva. Važno je da u prehrani bude mnogo žitarica i biljnih vlakana, svježeg povrća što manje kuhanog, mnogo mahinarki, biljna ulja, najbolje maslinovo. Treba izbjegavati životinjske masnoće i pretjerane količine suhomesnatih proizvoda. Važnao je održavati redovitu fizičku aktivnost, vježbanje i normalnu zdravu tjelesnu težinu. Za ovu je bolest svakako najvažnije, budući nema sigurnog načina sprječavanja, provoditi periodične preventivne preglede radi ranog otkrivanja, to jest otkrivanja u početnom stadiju kada je bolest potpuno izlječiva. Danas se smatra da je dovoljno jedamput godišnje, a nakon 40.-50. godine dva puta godišnje, testirati stolicu na takozvano okultno krvarenje. Test se zove Hemokult i mogućee ga je napraviti u gotovo svakom laboratoriju u domu zdravlja ili bolnicama. Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite R. Hrvatske provodi program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za ossobe starije od 50 godina šaljući im na kućnu adresu Hemokult testove. Vama preporučam isto, zatražite od svog liječnika da vas pošalje na taj test. nađe li se okultna(skrivena) krv u vašoj stolici tada treba provesti daljnje pretrage, prvenstveno kolonoskopiju.