Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Duktalni invazivni


Autor Poruka

Leonarda

15.09.2006. 20:30

Nemam pismene nalaze, no prije 10-tak dana mi je odstranjen donji dio lijeve dojke i 16 limfnih čvorova.
Nalaz pokazuje da se radi o invazivnom duktalnom karcinomu, gradus 2, HER+- (rečeno da je granični i nešto veći od 0). Hormonski status ok. Od 16 limfi, prve 3 pozitivne. Otklonjeno zdravo tkivo 6*4 cm i rubovi zdravi, karcinom otklonjen u cijelosti, veličina 11 mm.
Imam 37 godina, uredan menstrualni ciklus, 2 puta rodila, uredno dojila, nitko u obitelji nije imao karcionom na dojci.
Papa test CIN I sa pronađenom ranicom na maternici koju se savjetuje spaliti.
Idući tjedan se sastaje konzilij koji bi trebao odrediti terapiju.
Što mogu očekivati i kakve su prognoze.
Zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.09.2006. 23:30

Premda su podaci o vašoj bolesti nepotpuni, zbog zahvaćenih limfnih čvorova u pazuhu ulazite u skupnu bolesnica s povećanim rizikom budući nisu poznati podaci o hormonalnoj osjetljivosti tumora niti veličina samog tumora. Kada kod vas ne bi bilo provedeno nikakvo adjuvantno(dodatno) liječenje nakon operacije imate oko53% izgleda da preživite 10 godina bez recidiva bolesti. Ukoliko se provede adjuvantno liječenje, koje bi se u vašem slučaju sastojalo od kemoterapije, lokoregionalne radioterapije(zračenja dojke i okolnih ležišta limfnih čvorova) i nakon toga najvjerojatnije i adjuvantne hormonalne terapije tijekom 5 godina, vaši bi se izgledi da preživite 10 godina povećali na 78%-85%.

Leonarda

19.09.2006. 22:00

Hvala puno na odgovoru. Danas sam dobila točnu dijagnozu koja glasi:
PHDICDI gradus II, Meta axillae III/16, pt-11mm, T1N1MO;Her2-score 2; ER80;PR20.

Određeno mi je 6 ciklusa "crvene" kemo terapije Adriamycin 10, Eudotan 1000.
Nakon 4. ciklusa kema bi se trebala donijeti odluka o zračenju.

Imam hrpu pitanja i nedoumica, prvenstveno oko terapije i hormona jer mi brojke 80 i 20 ništa ne znače.
Hvala još jednom.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.09.2006. 21:45

S novim podacima vaša prognoza se nije bitno promijenila. Međutim, HER2 ++ je neodređen nalaz. Da bi se utvrdilo da li u vašem tumoru postoji ili ne postoji HRE2 amplifikacija potrebno je učiniti dodatnu pretragu FISH ili CISH metodom koja će dati siguran odgovor. Inače kod vas je, bez obzira na nalaz amplifikacije HER2, nužno provesti adjuvantnu kemoterapiju koja sadrži antracikline i taksane(HZZO za slučajeve kao što je vaš odobrava liječenje po shemi 4 x adriamicin i ciklofosfamid + 4 x paklitaksel), zatim lokoregionalno zračenje i nakon toga jiš 5 godina provoditi adjuvantnu hormonoterapji. Uz tako provedeno liječenje vaši su izgledi da preživite 10 godina 92%, a da u tom vremenu ne dođe niti do povrata bolesti 82-86%.

Leonarda

04.10.2006. 16:45

Štovani,

Upravo sam dobila nalaz HER2 po CISH metodi koji kaže:
Nađu se brojne nakupine signala, te više od 10 signala po jezgri tumorske stanice što odgovara amplifikaciji HEr2/neu (high-grade).
Što to znači?
U jednoj bolnici ostaju pri svojoj terapiji od 6 ciklusa AC (adriamicin i endoxan), a u drugoj su mi odredili terapiju koju ste mi vi dali, s time da taksane moram platiti jer ih HZZO ne pokriva. Ujedno su mi spomenuli herceptine koje također moram platiti.
Da li sam kandidat za herceptin i što će se desiti ukoliko ga ne dobijem?
Hvala puno na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.10.2006. 23:15

CISH nalaz koji ste naveli znači da se kod vas radi o tumoru s amplifikacijom HER2, dakle o HER2-pozitivnom tumoru. Takvi tumori imaju lošiju prognozu nego tumori jednakih ostalih karakteristika ali bez HER2 amplifikacije. To isto tako znači da biste od adjuvantnog liječenja Herceptinom mogli imati značajne koristi. Na žalost ovog trena nemate pravo na liječenje Herceptinom na trošak HZZO-a. Herceptin se još ne nalazi na listi lijekova HZZO-a za adjuvantno liječenje ranog raka dojke.