Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


invazivni ductalni carcinom


Autor Poruka

veneravip

27.01.2009. 11:55

Pocituvan Dr.Rudolf,radi se o majci koja je stara 59 god.i operisana ja levoj dojci 05.01.2009g.Evo naodi:
Klinicka dijagnoza 5 tumur (neo)mammae leteris sinsitri
Vid poslednog materijala 0 Fine needle aspiration biopsi
Punktirana nejasno ogranicena tvrdina sa promerom oko 4 sm.smestena na granicama gornoj kvadranta leve dojke.
CITOLOSKI NAOD
KLASIFIKACIONA GRUPA 5
- U razmaskama aspiratora pronadzeni se poedinecne i agregatne stanice sa morfoloskim belezima malegniteta
- Citomorfologija ja INVAZIVNI DUKTALNI MAMARNI CARCINOM
- Neophodno ja kirusko ljecenje
HISTO-PATOLOSKI NAOD
CARCINOMA MAMMAE
Maksoskopski naod
Dostaveni operativni materijalsostoi se iz dojke sa kozom,dimenzija 10x4.5 sm.i debelina potkoznog masnog tkiva do 3.5 sm.
Prilikom diskrecije dojke,identifikuvan ja nejasno ogranicen belicesto sivkasti tumefakt sa promjerom3.5x3x2.5 sm,sa tvrdo elasticne konzistencije i zrakaste forme
Aksilarno masno tkivo je sa dimenzijama 5x3 sm.iz niv su izolirane 14 limfnig cvorova sa promerom 0.2-1.2sm
Vrh aksilije koji je posebno dostvaven sastai se iz dva fregmenta masnog tkiva,iz koiih su recesirane ukupno 4 limfnig cvorova sa promjerom 0.1-0-3sm
MIKRISKOPSKI NAOD
Mikroskopski prijegled isekotinaprimarnog tumefakt(br.1-3)pokazaostrukturu srjedno diferenciranog invazivni duktalni tip mamarni carcinoma sa nuklearni gradus 2
Mikroskopski prijegled isekotina iz pronadzenih 14 limfnih cvorova u aksilanog masnog tkiva ,kao i cetvorog limfnig cvorova u vrhu aksilara(br.4-10)nije pokazao prisustv metastatski depozita u nijedno od njih.Spored opisane morfologije,bolest se nalazi u stadiumu 2-a,a posoperativna histopatoloska klasifikacija glasi:

pT2 G2 pN0 pMX C 4 E P NG stage IIA
dg:inflitrating duct carcinoma
Napraveni su rengen na plusa,karlica i glave,kako i eho stomaka i eho srca i sve je uredno.
Recite mi ,molim vas,vise u ovoj vrsta karcinoma,kako vam izgledaju ovi nalazi i kakve su prognoze.koliko je zagrozen njen zivot i koliko je neophodna kemo ili hormonske terapije i dali se mozi i bez toga.Za nekoliko dana ,moja majka ide da joj odrede terapije,pa molim vas recite mi sta da radimo.Kakovo je lecenje potrebno,molim za vase misljenje.P.S moja majka je sa jedan bubreg.takodje,recite mi,dali imate saznajnje o vitamina b 17 i b15.nabavili smo gi iz meksika.
Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.02.2009. 14:40

Kod vaše se majke kao što ste i napisali radi o tumoru dojke u stadiju IIA. Prosječno 5-godišnje preživljenje bolesnica s tim stadijem bolesti je oko 75%. Da bi se to i ostvarilo potrebno je provesti dodatno liječenje. Potrebna je adjuvantna/dodatna kemoterapija koja treba sadržavati lijekove antracikline i taksane. Niste naveli da se kod vaše majke radi o hormonoosjetljivom tumoru(da li su pozitivni hormonski receptori) niti kakav je HER-2 status tumora(da li se radi o HER-2-pozitivnom tumoru). O tim karakteristikama značajno ovisi prognoza i dodatno liječenje. Ako se radi o hormonoosjetljivom tumoru tada uz kemoterapiju treba provesti i hormonoterapiju, a ako se radi o HER-2--2 pozitivnom tumoru tada treba provesti i imunoterapiju trastuzumabom("Herceptin"blunk u trajanju od najmanje godinu dana.

veneravip

24.02.2009. 14:35

Pocituvan dr.Rudolf,eve mene opet.Posto nisam navela navodi za her,er i pr,evo ,stigli su i pise ovako:
HER-2 +++ 40%
Er-0%
PgR-0%
Ki-67 +15%
P53 +5%
Sta znace ove navodi.Molim za odgovor.Unapred hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.02.2009. 21:30

Sada na temelju potpunih podataka vidljivo je da se kod vaše majke radi o visoko zloćudnom HER-2 pozitivnom raku dojke. To znači da je kod nje nužno provesti imunoterapiju trastuzumab-om("Herceptin"blunk u trajanju od godinu dana. Konkretno: izgledi vaše majke da preživi 10 i više godina bez ikakvog liječenja su oko 60%. Uz dodatnu kemoterapiju koja sadržava antracikline i taksane ti se izgledi povećavaju za oko 10%-13%, a uz imunoterapiju trastuzumab-om u trajanju od godinu izgledi se povećavaju za oko daljnih 30%. Važno je naglastit da se poboljšanje izgleda trastuzumab-om, može postići samo ako se tratuzumab primijeni nakon kemoterapije, a ne nikako ako se trastuzumab primijeni sam.

zehnira

04.03.2009. 16:05

Poštovani, molim Vas da mi kažete koliki % preživljavanja ima inasivni carcinom dojke.Dijagnoza:carcinoma ductale invasivum duplex mammae gr.II Patohistološki (G3),ER i PR neg.,HER-2/neu negativan.Sada se provodi kemoterapija FEC-6 ciklusa pa je predviđena radioterapija 30 zračenja.Majci je amputirana desna dojka sa aksilom imala je u aksili 16 čvorića, a u dojci 2 veličine oraha i to multicentrični, ona se dobro osjeća i fino podnosi kemoterapije ali me interesuje er i pr neg a takođe i HER-2 neg pa kakvi su joj izgledi jer nam niko otvoreno ne govori ništa. Molim Vas za iskren odgovor

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.03.2009. 00:05

Prema podacima koje ste naveli radi se o stadiju IIIA, dakle o prilično uznapredovalom karcinomu dojke. Uz to karcinom je i višeg stupnja zloćudnosti. Procjećno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je samo oko 50%. Uz kemoterapiju koja joj je preporučena i zračenje ti se izgledi povećavaju za oko 15%.

zehnira

14.05.2009. 09:30

Poštovani, kažite mi šta znači oleogranuloma, jer je mama išla na ultrazvuk ožiljka(amputacija desne dojke), pronašli su dvije kvržice veličine lješnika i odmah je hiruški odstranili,sad je stigao patohistološki nalazomgleogranuloma in stadi fibriosi. Takođe su joj pronašli na vratu lijeve strane kvržicu 6mm, ali doktori kažu to se ne smije dirati.Šta sve to zapravo znači?Jesu li to metastaze?Mama je na listi čekanja za radioterapiju jer je kod nas u BIH tako, a završila je kemoterapiju.Koliko bi značilo odmah zračenje bez čekanja?
Unaprijed hvala za odgovor!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.05.2009. 22:15

Za dodatna objašnjenja morate se obratiri liječniku koji liječi bolesnicu. Oleogranulom je neuobičajeni naziv, atrebao bi značiti nekavu upalu masnog tkiva, u ovom slučaju već u fazi ožiljka. Početak zračenja može se bez ikakve štete odgoditi do tri mjeseca nakon kemoterapije. Nakon 3 mjeseca već raste, ali vrlo polako opasnost od recidiva.

dzeni

11.06.2009. 11:25

Moja mami je nakon dijagnosticiranog Karcinom ductale invasivum mammae NG -2 gradus II , 22 januara 2008 godine uradjena mastektomija, hormonski receptori negativni, hercept test negativan ( 2+ vise od 10% tkiva reaguje na herc.) , nakon opercaije je provedeno šest ciklusa CMF terapije .Tumor marker Ca-C-15 je u granicama i prije i nakon operacije . Nakon provedene terapije na jednoj od kontrola ultra zvukom se na jetri uocava promjena koju su opisali kao cistu.
Sad je na kontrolama svaka četiri mjeseca .Nalazi su uredni. Doktori kazu da su prognoze dobre.Sta mi Vi mozete reci o tome ? Nemam povjerenja u ljekare koji su je ljiecili ,sve je to jako,jako površno . Vise puta nakon opercaije sam pitala da li postoji nesto na svijetu neki ljiek koji bi pomogao mojoj mami i dao joj bolju prognozu,rekli su da ne postoji nikakva bolja terapija. Nakon godinu dana na kontroli pitala sam sta znaci HER-2-2+ ,rekli su da je to granicna vrijednost i da je mogla primati herceptin terapiju (koju fond ne pokriva) ali da je sad kasno za to.
Mama je prvu promjenu tj. kvrzicu na dojci primjetila 1979.g. Na pregledu u Sarajevu joj je receno da to nije nista da nastavi dojiti. (dojila je moju sestru).Ne znam kako je pregledana da li je radjena mamografija UZV ili ne. U meno pauzi je 6 godina pila hormonsku terapiju Trisekvens iako je doktora upozoravala da ima pozitivnu porodicnu anamnezu.Mamina mama je umrla od metastatskog karcinoma jetre pet godina nakon operacije dojke.Mama je na redovne kontrole UZV i mamografiju isla zadnjih 7-8 godina , mamografija jednom u dvije godine. Promjene na dojci su nazvane fibroadenomima . Pored svega nikad nisu rekli da treba raditi isjecak i biopsiju. Na zadnjoj mamografiji se odmah vidjelo da su promjene zlocudne .Nakon mamografije su je poslali na UZV da se potvrdi dijagnoza ????? Nije mi bas jasan taj slijed dogadaja . Ocito je neko nesto propusti u svemu tome !?? Znam da mi nece pomoci da krivim ljekare ili bilo koga drugog ali jednostavno im vise ne vjerujem .Mislim da je kod moje mame to moglo biti otkriveno puno prije, mozda i prije deset godina .
Sta mogu uciniti za svoju majku da "popravim stetu" da joj produzim zivot,da taj zivot bude sto kvalitetnije ?
Da li je kasno za herceptin? Postoji li neki drugi lijek koji bi joj pomogao da se ne pojave metastaze ili recidiv ?
Koji je najbolji europski centar za lijecenje karcinom dojke ? Gdje bi se mogle raditi kontrole ? Koji je ljekar strucnjak i specijalista za tu bolest koga Vi mozete preporuciti ? Kakve su vase prognoze za moju mamu?

Unaprijed se zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.06.2009. 00:05

Niste naveli koje je veličine bio tumor niti da li su pazušni limfni čvorovi bili zahvaćeni metastazama. Što se tiče HER-2 2+ to je zaista granični nalaz i trebalo je provesti retestiranje tumora FISH ili CISH metodom koja bi sa sigurnošću pokazala da li u tumoru postoji HER-2 amplifikacij ili ne. Ne zna da li je to moguće provesti u Sarajevu.
Ovog trena ne možete više provesti više nikakvo liječenje. Naime do sada istraživanja nisu pokazala niti jedan način liječenja koji bi u ovoj fazi povećao sigurnost, odnosno poboljšao prognozu.

zehnira

02.10.2009. 12:50

Imam pitanje koje se možda i ne tiče vas ali vrijedi pokušati. Mama je završila kemoterapije, zračenje i taj prvi krug se zatvorio, sada ide samo na kontrole u tri mjeseca kod liječnika, nema nikakvih tableta kao terapiju da koristi jer su joj hormonski receptori svi neg.Interesuje me šta Vi predlažete za dodatnu zaštitu, da li je u redu da koristi prirodne preparate kao što su mast iz ajkuline jetre (tako nešto), čurekotovo ulje, aloe,zeleni čaj, ge 132, i slično.
To Vas pitam jer ne možemo ništa ne činiti a znamo da je ta bolest tu.
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2009. 22:35

Savjetujem vam da odlazite na redovite liječničke kontrole. Sve "vradžbone" koje ste naveli ne koriste baš ništa i služe samo da vam se izvuku pare iz đžepa i da netko dobro zaradi na vašem strahu i lakovjernosti.

sonja1961

11.01.2012. 23:15

Pocituvan Dr.Rudolf, boleduvam od carcinom ducative invazivni tip stadium 2 b , g2 stepen na difercijalata i pTNM=pT2,pN1a, pMx,pRO,pL1,PVO

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.06.2012. 14:35

Kod vas se radi o dosta uznapredovalom raku dojke. Postoji opasnost od oko 35-36% da biste u sljedećoh 10 godina mogli umrijeti odraka dojke. Liječenjem kemoterapijom koja sadržava antracikline i taksane i hormonoterapijom u trajanju od 5 godina, ta se opasnost može smanjti za 20%. Također bi trebalo odrediti i da li su hormonski recptori u vašem tumoru pozitivni i da li je tumor HER-2-pozitivan. U slučaju da je HER-2-pozitivan, dodatnom imunoterapijom trastuzumab-om u trajanju od godinu dana opasnost bi se još više smanjila.