Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kvrzica na dojci


Autor Poruka

Trudnica0192

30.08.2018. 16:40

Postovani, imam 26 godina, curicu od 2 godine, kratko sam dojila. Ne pusim, ne pijem, pijem kontrac. Yazz od veljace. Imam povece grudi,s time da je lijeva genetski malo veca od desne (tako ima mama). Prije 7 mjeseci sam bila privatno na uzv dojki, po prvi puta jer mi je ujna oboljela od raka dojke i prepala sam se. Na pregledu je bilo sve u redu, kontrola za 8 mjeseci. No, jucer sam prilikom tusiranja krenula raditi samopregled i na desnoj dojci,za 3 prsta iznad bradavice prema vanjskoj strani sam napisala malu kvrzicu. Ona je zaista jako mala, (manja od zrna graska) ima ostre rubove, ali je nepomicna i to je ono sto me brine. Barem mislim da je nepomicna jer je toliko mala da ju nekad i ne napipam odmah. Ali opet, ne trebam previse tiskati da bih je nasla jer je bas "ostra", neznam kako bih se izrazila. Strasno sam se prepala, toliko sam se pipala da mi je sve ostalo crveno od sinoc i boli me. Prije pipanja, crvenila i boli nije bilo. Drugih simptoma nema. U obitelji je bakina sestra umrla od raka dojke (po tatoboj strani), i ujna je dobila karcinom no nismo u krvnom srodstvu. Narucit cu se na pregled opet, ali molim vas za misljenje. Hvala.

Trudnica0192

30.08.2018. 18:10

Zaboravila sam napomenuti da trenutno imam menstruaciju, 4. dan, obicno traje 5 dana. Dakle, kvrzica je opipana jucer, pod menstruacijom. I ako sam dobro opipala vise je duguljastog ovalnog oblika, kao riza. Ali napominjem da je tesko opipati tocno jer je zaista mala.

Katarina Antunac, dr. med.

06.09.2018. 12:10

Poštovana,
nema Vam druge nego se javiti liječniku. Ne mora nužno biti ništa maligno ali treba vidjeti na vrijeme o čemu se točno radi.

Trudnica0192

08.09.2018. 20:05

Hvala na odgovoru!

Bila sam privatno kod kirurga i na uzv-u se vidi fibrom, u utorak idem na pukciju.
Kirurg je rekao da nema mjesta panici, da ce nalazi pokazati da je dobrocudno.
Koliko sam citala, fibrom je dobrocudna kvrzica vezivnog tkiva, tako je rekao i sam kirurg. Mene zanima da li je fibrom i fibroadenom isto? Jer kad upisem fibrom, izbacuje mi clanke i forume s naslovima "Fibroadenom". I ako moze pojasnjenje do kad ne idem opet kod dr, da li moze preci u maligno (koliko vidim, vecina doktora kaze da ne)? Da li imam veci rizik od nastanka neceg malignog? Da li se to nuzno mora vaditi jer nemam nikakvih smetnji od toga, velicine je zrna rize?
Znam da se ne bavite benignim bolestima, ali molila bih samo to objasnjenje.
Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

13.09.2018. 10:30

Poštovana,
prvo trebamo dočekati nalaz punkcije kako bi se vidjelo o čemu je točno riječ.
Fibrom je dobroćudna tvorba vezivnog tkiva a fibroadenom uz vezivnu ima i žljezdanu komponentu. Obje promjene su dobroćudne i u pravilu ne postaju zloćudne. Fibroadenomi se odstranjuju ako su veliki te ako se krenu mijenjati, npr. brzo rasti.
Treba dakle pričekati nalaz punkcije a dalje sukladno dogovoru s kirurgom.