Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Okultni karcinom dojke?


Autor Poruka

Beyonce

03.07.2015. 10:05

Teta je napipala oteceni limfni cvor u lijevom pazuhu krajem svibnja i buduci da je mislila da se radi o upaljenoj dlacici ili slicnom, namazala je to podrucje Flogocidom, nakon cega se oteklina povukla, međutim, vratila se nakon 2 tjedna pa je obavila UZV dojke i tog pazuha, koji je pokazao sumnjive limfne cvorove. Isti cvorovi su citoloski punktirani i polazali maligne stanice izgleda adenokarcinoma, metastatske. U međuvremenu je obavljena mamografija, MR dojki i dojke su izgledale ok a cvorovi u lijevoj aksili sumnjivi. RTG pluca isto ok, kao i kompletna krvna slika i tumorski markeri.
Proslijedena je dr Milasu na Institut za tumore, koji je naredio daljnje pretrage: PET scan, detaljni pregled ginekoloski, UZV stitnjace i vrata-sve ok a PET oznacio samo vec navedene cvorove.
U međuvremenu napravljena jos jednom detaljna citologija u KB Dubrava sa imunokemijskom histologijom i nista novo nije otkriveno.
Postoji sumnja na karcinom dojke okultni, međutim nije dokazano pa je dr predložio vađenje većeg limfnog čvora, ali je u međuvremenu ipak zatražio core biopsiju, koji nalaz će biti tek za 10 dana i nakon čega bi se išlo na kemoterapiju a tek kasnije na operaciju.
Vrijeme prolazi, dijagnoze nema, karcinom jos netaknut. Molimo Vas za pomoć!
Hvala!

Beyonce

04.07.2015. 10:20

U meduvremenu, ultrazvuk kod dr Eljuga pokazao primarni karcinom na dojci. Molim vas misljenje koji bi bili daljnji koraci u lijecenju?

Katarina Antunac, dr. med.

04.07.2015. 16:10

Poštovana,
tumor u dojci je baš citološki dokazan ili je samo postavljena sumnja temeljem UZV-a? Da li je učinjena core biopsija čvora pazuha i imate li nalaz? Da li imunohistokemija iz KB Dubrava govori u prilog karcinomu dojke?
Ne bojte se čekanja na nalaze tjedan ili dva, to sigurno neće utjecati na prognozu i tijek bolesti a jako je bitno utvrditi o čemu se točno radi kako bi se započelo s odgovarajućom terapijom. Dobra je vijest što se po PET CT-u tumor nije proširio van pazuha.
Kad kompletirate gore navedeno, svakako se javite dr Milasu koji će sigurno uputiti bolesnicu na odgovarajuću terapiju. U međuvremenu, ako imate nalaze, pošaljite mi ih na forum.

Beyonce

05.07.2015. 16:20

Poštovana doktorice,

zahvaljujem na odgovoru!

Sumnja na UZV je na primarni karcinom dojke.
Nalaz citologije iz KB Dubrava kaže slijedeće: Metastaza adenokarcinoma u limfnom čvoru lijeve aksile. U obzir bi moglo doći primarno sijelo u ipsilateralnoj lijevoj dojci. Vjerojatno isključeno primarno sjelo u plućima i kolonu.
Imunohistokemija: citokeratin 8+, HER2: u samo dvije srednje velike nakupine nježan citoplazmatski i membranski pozitivitet; estrogen: nuklearni pozitivitet u samo 10% dg.stanica, androgen-mamaglobin-progesteron, TTF-1 i CDX2 negativni.
Nalaz core biopsije limfnog čvora još čekamo.

Molim Vaše mišljenje...

Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

11.07.2015. 13:40

Poštovana,
navedeno govori u prilog metastazi karcinoma dojke u limfni čvor ali prije postavljanja definitivne dijagnoze svakako treba pričekati nalaz core biopsije.

Beyonce

14.07.2015. 00:10

Core biopsija je potvrdila karcinom dojke.

Koji način liječenja biste vi predložili?
Zahvaćeno je oko 11 limfnih čvorova, neki su locirani između pektoralnih mišića i jedan ispod ključne kosti-manji.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

18.07.2015. 17:40

Poštovana,
kod okultnog karcinoma dojke može se učiniti operacija pazuha i biopsija sumnjivog dijela dojke ili odstranjenje cijele dojke, nakon čega bi uslijedila kemoterapija i zračenje.
Druga mogućnost je da se prvo aplicira kemoterapija, što je i predloženo. S obzirom da su neki limfni čvorovi locirani između pektoralnih mišića i jedan ispod ključne kosti (N3 bolest), svi se ne bi mogli odstraniti operacijom a dijagnozu imamo, mislim da je predložena neoadjuvantna kemoterapija svakako dobra opcija.