Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prognoza / Savjet


Autor Poruka

KA_Sarajevo

23.09.2010. 08:45

Poštovani,

moja majka (rođena 1946. godine) se liječi od karcinoma dojke od 1987 godine. 2010. godine je ustanovljeno da je karcinom metastazirao na limfnom čvoru kod jetre.

Pojavile su se i promjene tako da je prepoznata i nova vrsta karcinoma - drugačija od one koja je prisutna od prije 23 godine. Nakon obavljenih mnogobrojnih pretraga ove godine, nije propisana nikakva dodatna terapija, osim one koju već nekoliko godina prima. Od 2007 godine moja majka koristi Femaru. U maju ove gidine su rađene punkcije čak je jedan skup limfnih čvorova izvađen iz vrata hiruški, ali je taj materijal najvjerovatnije "propao" jer vjerovatno nije brižno postupano sa materijalom tj. nine pravovremeno obrađen i nije bilo moguće uspostaviti ispravnu dijagnozu. I trebalo je dugo vremena da se dokument o nalazima dobije nakon obavljene operacije. Doktori predalžu novu punkciju s ciljem dobianja materijala za postavljanje dijagnoze.

Zbog ovakvog stanja u porodici smo jako zabrinuti, moja mati ima pozitivan stav, ali bojimo se da ne dođe do propusta koji se ne moze nadoknaditi.

Do sada su uradjene intervencije po godinama:
1987
1989
1999
2004
2007
2010
Sve nalaze sa (slikama ultrazvuka itd.) imam skenirane ali bi bilo vjerujem previše da ih sve ubacim na forum.

Molim Vas za savjet / prognozu postoji li mogućnost da se liječenje nastavi u Hrvatskoj? Postoji li mogućnost da za dole opisano stanje koriste neki drugi lijekovi?

Ispod su naazi samo iz ove godine:

07.04.2010


Dijagnoza sa sifrom: St. post op. Ca mammae dex (1987). St op.recidivum in loco cicatridem. St. post KT.

Strucno misljenje: Dovršiti dijagnostiku (mamografiju i UZ) nakon toga odluka o daljoj th.


09.04.2010 Mamografija

Uputna dg: St post mastectomiam 1.dex.
Mamografija lijeve dojke:

Lijeva dojka najvecim dijelom radiotransparentna sa inhomogenom sjenom preostalog dijela zlijezdanog parenhima. Nema rtg. znakova tumorskih masa ni grupnih mikroklacifikata. Koza ja zadebljana promjera do 2mm.

Mamosonografija

Eho pregledom op.reza nakon radikalne ablacije desne dojke nema znakova strukturalnih poremecaja. Lijeva dojka bez eho znakova fokalnih masa solidnog i cisticnog karaktera sa kutisom koji je zadebljan i promjera do 5 mm. U desnoj aksili limfonod koji je promjera 14x7 mm sa siriniom parenhima od 2 do 5 mm ocuvane strukture. U lijevoj aksili hipoehogena eliptoidna area promjera 25x15 mm i area istih eho svojstava okruglaste forme 17x15 mm, limfonodi izmjenjene destruisane strukture.

Zaključak:

Op. rez desno urednog eho morfoloskog statusa. Lijeva dojka sa postiradijaciono? zadebljanim kutisom. U desnoj aksikli limfonod ocuvane strukture promjera 12 mm, alio mjestimicno sireg parenhima. U lijevoj aksili dva limfonoda koji su promjerta 25x15 i 16x17 koji su destruisane strukture.

09.04.2010 MRI

Uputna dg: St. post mastectomiam 1.dex.
MRI lijeve dojke
Ucinjen je MRI lijeve dojke i op. reza nakom radikalne masektomije desno na aparatu 1,5 T sa zavojnicom za dojku prema prema preporucenom protokolu sa odgovarajucim post procesingom.

Nema MRM znakova strukturalnih poremecaja u podrucju op. reza, a u desnoj aksili u T1W sekvenci nekoliko ovoidnih hiperinteznih area promjera ispod 10mm koja po MRM svojstvima najvjerovatnie odgovaraju limfonodima hronicnog reaktivnog tipa.
U T2W sekvenci vidljivo je zadebljanje koze lijeve dojke koja je promjera do 5 mm, (postiradijacione promjene) Op. rez desno bez MRM znakova strukturalnih poremecaja.
Lijeva dojka bez MRM znakova prisustva tumorskih masa. U lijevoj aksili brojne okruglaste izo do hiperintenzne aree najvecim dijelom promjera ispod 10 mm sa jednom zonom koja je promjera 3x2 cm i odgovara konfluiranim limfonodima. U desnoj aksili do pet limfonoda promjera od 5 do 18 mm.

Zaključak:

Op. rez nakon masektomije desno bez MRM znakova strukturalnih poremecaja. Lijeva dojka u cijelosti zadebljane koze promjera do 5 mm postiradijacione promjene. Nema MRM znakova tumorskih masa u lijevoj dojci. Aksilarna limfadenopatija vise izrazna u lijevoj aksili. Potrebno je ovaj pregled dopuniti mamografijom i mamosonografijom. BI-RADS 0. Uvidom u prethodnu med. dokumentaciju (MRI nalaz 30.03.09 godine) zadebljanje koze lijve dojke bilo prisutno i ranije, ali bez signifikantne limadenopatije.



14.04.2010 (datum prijema 31.03.2010)

Uputna klinicka dijagnoza: Ca mammae 1.dex

Vrsta uzorka: Primljeni materijal je punktat limfnog cvora

CITOLOSKI OPIS: U citoloskim razmazima aspirata limfnog cvora supraklavikularno lijevo nadje se obilan celijski detritus, pigmentofagi, krv, gola polimorfna jedra, pojedinačne celije premečnog N/C odnosa m hiperhromaticnih jedara.

Misljenje: Maligno-meta promjenjen limfni cvor. Citomorfoloski nalaz bi m ogao ukazivati na meta promjene Ca ductale
Preporuka: PHD



21.04.2010

MRI ABDOMENA:

Pregled je rađen na aparattu 1,5 Tesla sa odgovarajućim protokolom nativno i kontrastno. Na svim učinjenim sekvencama se vidi da je jetra normalno velika, homogena, urednog intenziteta parenhima.
Uz lijevi režanj jetre praktično uz portu hepatisa vizualizira se izointenzna area koja je nešto hiperinteznija od jetsre veličine 14 mm, okruglaste forme i ima MRI osobine limfonoda. U retroperitonealnom prostoru vidljiva još tri limfonoda koja su veličine paraaortalno lijevo 19 mm, a aortiokavakalno 16 mm i nešto kaudalnije 3,6 cm koja se prekida skeniranjem jer je to najduktalniji sken i najvjerovatnije pripada također uvećanom limfonodu. Slezena, pankreas su normalno veliki i homogenog intenziteta.
Žučna kesa uredne stijenke i lumena.
Nadbubrežne žlijezde su normalno velike, uredne MRI morfologije.
Bubrezi urednog plčožaja, veličine, širine parenhima bez dilatacije kanala, u parenhimu bubrega mnogobrojne ciste.
Parapelvična je veličine 3,8 cm, a nekoliko parenhimnih i rubnih najveće veličine do 1 cm.

ZAKLJUČAK:
Retroperitonealni limfonodi, limfonod u porti hepatisa, te siste bubrega.

04.05.2010

Uputna klinicka dijagnoza: Lymph. metastaticum

Vrsta uzorka: Primljeni materijal je punktat limfnog cvora

CITOLOSKI OPIS: U citoloskim razmazima punktata nadje se obilan celijski detirtus, celije perifenr krvi, 1-2 susp, epitelne celije, nesto makrofaga, gola degenerativno promjenjena jedra, rijetka celija duktalnog epitela, degenerativno promjenjena. Aspirirani materijal je oskudne celularnosti za imunocitohemijsku analizu.


28.04.2010

Patohistološki izvještaj

Tehnike:
BCL 2 Oncoprotein 1 komada
CD3 1 komada
CD10 1 komada
CD20 1 komada
Cvtokeratin HMW 1 komada
Cvtokeratin 19 1 komada
P63 1 komada
Thvroglobulin 1 komada
Tvroid Transcription Factor TTF-1 1 komada
HE 4 komada
CYTOKERATIN (CK) WIDE SAPECTRUM SCREENING 1 komada

Makroskopski nalaz: Primljeni bioptički material je isječak tkiva, promjera 4x2,5x1 cm. U pregledanom materijalu se nađu suspeknti limfni čvorovi koji se ulože; U K1 tri limfna čvora na pola, u K2 2 limfna čvora na pola, u K3-4 dva limfna čvora na pola. Ukupno 4 parafinksa bloka.

Opis: Mikroskopski, u isjčku koja odgovara limfnome čvoru (K3) vidi se opsežno nekrotičan metastatski karcinom, koji je gotovo u potpunosti replasirao parehnim limfnoga čvora. Na periferiji metastatskog tkiva vidi se opsežna infiltracija histocitima. Dodatno imunohistohemijsko bojenje je dalo slijedeće rezultate:
Pan-cytokeratin (+), CK19 (+), CK7(-), CK-HMW (-), TTF-1(-), Thyroglobulin (-), HepPar (-), p63 (-). U preotsalim limfnim čvorovima vidljiva difuzna inflitracija limfnih čvorova sitnim zarezanim limfocitima, grubog kromatina, koji pokazuju sporadičnu mitotsku aktivnost. Neoplastične stanice u limfnim čvorovima su CD20 (+), CD23 (+), Bcl-2 (+), CD3 (+, boji samo reaktivnupopulaciju T-limfocita), CD10(-/+).

Mišljenje: Nalaz u jednome limfnome čvoru sugerirapostojanje metastatskog karcinoma čije se primarno porijeklo s obzirom na opsežnu naekrozu unutar limfnog čvora ne može utvrditi. Poželjna detaljna klinička obrada pacijentice.

U presotalim limfnim čvorovima vidljiva slika indolentnog niskogradnog ("low grade"blunk B-statičnog limfonoma/hronične limfatične leukemije, CCL / čija konačna dijagnoza zyvisi od ostalih kliničkih i laboratorijskih nalaza.




19.05.2010

Dijagnoza sa sifrom: St post biopsiam ly.colli sin.pp Lymphoma

Strucno misljenje: Obzirom da je primarno u ovom trenutku potrebno tretirati limfom pacijentica treba da se javi na hematolosku kliniku radi kompletiranja stejdjinga i odredjivanje terapije.


25.05. 2010
Prvi pregled u hematološkom savjetovalištu, nakon što se na nalazu PHD limfnog čvora našlo da se radi o NHL/VLL. Pacijentica je dugogodišnji onkološki pacinent, radi se o Ca mammae, liječena kemoterapijom i iradijacijom, sada u 1.č. ponovo metastaza carcinoma.

Lb. nalazi: SE:10, KS:Erc:4,73, Hgb:137, Htc:0,43, MCV:92, rtc:85, Tr:233, Lkc:15,3, DKS:N:22, ly:72, mono. 2,eo, baso:1, optički provjereno, prisutne rijetke Gumprehtove sjene, LDH:508

Dg. Ca mammae 1.dx
NHL / CCL Rai I

Mišljenje: slučaj prezentiran na Konzilijumu klinike za Mematologiju te dogovoreno obzirom da se radi o Rai I, za sada je preporučeno praćenje, te se naručuje na kontrolni pregled za 1 mjesec u Hematološkom savjetovalištu.

S poštovanjem,

Kemal

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.10.2010. 01:25

Prema nalazima koje ste naveli kod vaše majkse sada radi o drugoj zloćudnoj bolesti to jest limfomu niskog stupnja zloćudnosti to jest jednodj vrsti kronične leukemije. Klinička slika s povećanim limfnim čvorovima u više regija odgovara limfomu. Nije sigurno da li sada uopće postoje metastaze karcinoma dojke. Mišljena sam da treba provesti kompletnu hematološku obradu koja uključuje punkciju koštane srži i točnu imunohistokemijsku obradu preparata i histoloških preparata limfnog čvora da se utvrdi o kojem su podtipu limfoma radi. Ta detaljna klinička obrada će pokazati i da li su prisutne metastaze karcinoma dojke ili ne. Liječenje se može nastaviti u Hrvatskoj, ali je potrebno osigurati plaćanje troškova.