Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - prognoza


Autor Poruka

Mire83

24.09.2017. 19:35

Poštovani,
pišem Vam u ime moje sestre koja je u 7 mjesecu saznala da ima rak lijeve dojke, urađena je operacija i cijela dojka je uklonjenja.
Ona sada ide na kemoterapiju, najprije ciklus od 4 komada svakih 21 da, te nakon toga ide 12 ciklusa svakih 7 dana.
Također su onkolozi odredili da nakon toga ide zračenje i hormonalna terapija. Ona je inače 1977 godište.

Ono što bih Vas zamolio i ako ste u prilici da mi protumačite sestrin patohstološki nalaz.
Ovdje cu da Vam prepišem nalaz:
Carcinome ductale infiltrativum mammae lateris sinistri guadrantis inferolateralis et guadrantis inferomedialis ( C505 ) (M8500/3)
Gradus:3, pT:3, pN:3, M:x, R:1.
Her2: Slabo Pozitivan ( Score 2+).

Ovo je zaklučak ljekara :
Infiltrativni slabo diferencirani karcinom, morfološki odgovara duktalonm karcinomu, lijeve dojke ( donji i gornji lateralni kvadrat ) histološkog gradusa 3, po lokalnom širenju pT3 ( najveći dijametar tumora 6 cm, sa invazijom na dermis), sa metastazom u 14 od 16 nađenih limfnih čvorova - pN3, Ajcc stage IIIC; NPI 7,2 ( 21 % 5 year survival ) Tumorsko tkivo je nprisutno u stražnjoj resekcionoj plohi.

Ono što bih još da navedem i jesteda je snimana jetra, mala zdjelica, pluca, kao i abdomen da se vidi da slucajno nije metastazirao i na našu sreću isti nije se nigdje prosirio.
I jos nesto: gledajuci graduse i prognoze za 5 - godišnje preživljavanje gradus njenog karcinoma jeste 3C i kao takav nosi oko 45 % šansi za 5 - godišnje preživljavanje, a ovdje stoji 21 %. Možda jer je ovaj zaključak ljekara bio pisan prije nego što su snimljeni ostali organi i nije se znalo jel metastazirao na udaljene organe?
Molim Vas da vi rastumačite sve ovo, jer izgleda da ste stručnjak svjetskog glasa.

Srdačan pozdrav i puno sreće Vam želim.












Katarina Antunac, dr. med.

25.09.2017. 11:15

Poštovana,
kod Vaše sestre se radi o velikom tumoru koji je zahvatio i velik broj limfnih čvorova u pazuhu, međutim, tumor je operiran te se nije proširio na druge organe tako da uz propisanu kemoterapiju, zračenje i hormonsku terapiju postoji šansa za izlječenje.
Nemojte se opterećivati brojkama, ako je šansa izlječenja npr. 50%, nikad ne možemo reći hoće li bolesnica biti u ovih 50% koje će se izliječiti ili u onih 50% koje neće. Brojevi samo govore kakve su mogućnosti a ne i što će stvarno biti sa svakom pojedinom bolesnicom.
Nastavite s propisanom terapijom.

Mire83

25.09.2017. 12:10

Poštovana,

Veliko hvala na odgovoru.

Cerka

14.12.2017. 18:25

Postovanje svima.Mene zanima stadijum tumora moje majke.U avgustu ove godine operisala je duktalni karcinom dojke.velicina tumora 10mm×4mm×11mm.Imala je postednu operaciju.Odstranjeni su svi limfni cvorovi i od 21 izvadjenih 4 su bila zahvacena metastazama.Na ivici resekcije tumora nema malignih promena niti vaskularno.Gradusi II.Er+,pr+ hep2 negativan.kif 15%. Dobila je hemoterapiju 4AC(21 dan+12 taksol(na 7 dana).posle idu zracenja,pa hormonski lekovi.Zanimaju me prognoze,stadijum njene bolesti i da li je ovo adekvatna hemoterapija.Pre intervencije uradjen je rtg pluca i uz abdomena sve je bilo uredu.Unapred vam hvala.pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

21.12.2017. 17:05

Poštovana,
radi se o malom tumoru koji se proširio na limfne čvorove pazuha a nije se proširio na druge organe te je u potpunosti odstranjen, dakle postoje šanse za potpuno izlječenje. Tumor je hormonski pozitivan. Ordinirana je uobičajena terapija za taj tip i stadij bolesti.