Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumacenje dijagnoze


Autor Poruka

Katarina Antunac, dr. med.

24.07.2016. 12:15

Poštovana Nektar,
Kytril i Zofran su lijekovi iste skupine i prema studijama nema razlike u njihovoj učinkovitosti po pitanju ublažavanja mučnine i povraćanja izazvanih kemoterapijom. Međutim, uvijek postoji mogućnost da pojedini bolesnik bolje reagira na jedan od njih pa svakako vrijedi pokušati. Palonosetron (Aloxi) pomaže kod dugotrajne mučnine, one koja traje 2-5 dana nakon dobivanja kemoterapije a kod mučnine koja se javlja na dan primanja kemoterapije nema prednosti u odnosu na Kytril i Zofran.

Katarina Antunac, dr. med.

24.07.2016. 12:15

Poštovana bebana 1,
tumor je zahvatio 1 limfni čvor u pazuhu, nije se proširio dalje te je bio hormonski pozitivan i Her2 negativan. Sukladno tadašnjim saznanjima, provedena je adjuvantna terapija i sad još uvijek uzimate hormonsku terapiju, planirano do ukupno 5 godina. Ako se UZV-om u pazuhu ne vide patološki limfni čvorovi, nalaz je dobar. Lipomatozno znači masno promijenjeno te u kontekstu maligne bolesti ne predstavlja ništa opasno.

Nektar

24.07.2016. 23:25

Hvala na odgovoru happy Od Vas dobijemo vise informacija nego od nadleznog onkologa.

Nektar

26.07.2016. 21:05

Stigao je CISH nalaz, Her2/Chr17=2.35, pozitivan. Dakle: pT1cN0M0, gradus II, ER+, PR+, HER2 +, stadij 1. Da li se moze govoriti o prognozama za recidiv i ukupno prezivljavanje. Pacijentica trenutno ocekuje drugi ciklus hemoterapije po KT-EC protokolu.

Nektar

01.08.2016. 22:50

Postovana,

Na citoloskom nalazu moje majke stoji sljedece: Fibroepitelna neoplazija. Dif dg. Fibroadenom sa atipijom (C3). Mozete li me malo uputiti o ozbiljnosti ovog stanja, eventualnoj malognosti i koji bi bili naredni koraci i tretman?
Unaprijed hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

01.08.2016. 23:15

Postovana,
Kako se radi o stadiju I bolesti, dakle nisu zahvaceni limfni cvorovi, bolest je odstranjena u potpunosti, tumor je hormonski pozitivan i niskog proliferacijskg indeksa te se provodi dodatno ciljano lijecenje, p

Katarina Antunac, dr. med.

01.08.2016. 23:15

Postovana,
S obzirom na stadij bolesti, ucinjeni operacijski zahvat, hormonski pozitivan tumor niskog proliferacijskog indeksa te cinjenicu da se provodi ciljana dodatna terapija, postoji mogucnost za potpuno izljecenje

Nektar

30.09.2016. 21:45

Postovana doktorice,

Da Vas podsjetim: Carcinoma ductale, NST, invasivum glandulae mammae NG2, gradus II, pT1cN0M0, Ca tubulolobulare invasivum mammae, NG1, pT1b(m)N0, ER +, PR+, HER +. Uradjena mastektomija. Primljena 3 ciklusa KT-EC (Endoxan amp 1000 mg u 500 ml F.O. iv, Epirubicin amp a 130 mg u 500 ml fo iv).

Na konziliju odredjena jos 3 ciklusa Taxotere i Herceptin. Primila Taxoteru 130 mg u 500 ml F.O. iv 15.9.2016 (visoka 178 cm, masa 77 kg). Dobila izrazene nezeljene efekte bolove i parestezije u okrajinama, proljev. Zavrsila u bolnici zbog febrilne neutropenije (neu 0.26). I sada ima bolove u okrajinama i znake periferne neuropatije. Sljedeca hemoterapija pomjerena za 7 dana od planirane. Cini li Vam se sve ovo malo preagresivno za ovaj stadij? Imate li mozda neki savjet za smanjene nezeljenih efekata, posebno nezgodne periferne neuropatije i bolova, te o nastavkj terapije. Mi cak razmisljamo o prekidu jer cost/benefit kao da je presudio u korist "cost-a".

Lijep pozdrav, puno bi nam znacio odgovor.

Katarina Antunac, dr. med.

06.10.2016. 10:00

Poštovana,
kako se radi o Her2 pozitivnom tumoru, svakako bi bilo uputno nastaviti s Herceptinom a smetnje koje su nastale vjerojatno nisu posljedica Herceptina već Taxotere.
Kod pojave periferne neuropatije potebno je čim prije kontaktirati liječnika fizijatra koji može odrediti fizikalnu terapiju kojim se smetnje bitno umanje. Po pitanju febrilne neutropenije, Vaš onkolog može najbolje procijeniti treba li u potpunosti prekinuti liječenje Taxotereom (s obzirom na kliničku sliku te, kao što i sami navodite, stadij tumora) ili će se kod sljedećih ciklusa primjenjivati profilaksa kako bi se smanjio rizik nastanka neutropenije u sljedećim ciklusima liječenja.

Nektar

07.10.2016. 11:15

Hvala Vam na iscrpnom odgovoru happy

Nektar

13.10.2016. 22:10

Da li prisustvo limfovaskularne invazije znaci da bi trebalo uraditi slikovne pretrage za trazenje mikrometastaza i kod node-negative bolesti?

Katarina Antunac, dr. med.

20.10.2016. 12:40

Poštovana,
ne, limfovaskularna invazija ne predstavlja razlog za proširenje dijagnostičke obrade.

Nektar

22.10.2016. 23:55

Postovana doktorice, hvala na odg. Bili smo dobili tu preporuku, sto nas je iskreno zacudilo. Pozdrav

ElmaB

02.11.2016. 18:10

Poštovani.
Molim Vas za tumačenje nalaza moje mame(67 godina). Rađena je biopsija.
Makroskopski nalaz:Primljeni bioptički materijali su cilindri dobijeni iglenom biopsijom desne dojke ukalupljeni u 2 parafinska bloka.
Klinički i radiološki podaci: Hipoehogena masa u desnoj dojci na mjestu palpabilnog tumefakta, dimenzija 36X30 mm.
Lokalizacija: GVK
Aksilarni limfni čvorovi: Pozitivni
BI-RADS: 5
Mikrokalcifikati: Odustni
Mikroskopski opis:
Histološki tip: Invazivni mamarni karcinom (duktalni NST)
Gradus tumora: (provizorni) 3
Tubuli: 3
Pieomorfija: 3
Mitoze: 10/10 hpf, score 2
Nottingham histološki score: 8/9, gradus 3
In situ komponenta: odsutna
Modificirani mitološki index za iglenu biopsiju dojke. Ref: O Shea et al. Histological grade of invasive carcinoma of the breast assessed on needie core biopsy.
Imunohisthemijski profil tumora
ER: 100% tumorskih stanica pozitivnom, umjerenim i jakim intezitetom
PR: 20% tumorskih stanica pozitivno slabim intezitetom
Her-2/neu. score 0(negativan)
Patohistološka dijagnoza: B5b(maligno)

Ovo je sa nalaza koji smo dobili danas. Molim Vas za mišljenje.

Hvala.

Lp

Katarina Antunac, dr. med.

10.11.2016. 12:45

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o tumoru desne dojke koji se proširio i na limfne čvorove pazuha.
Tumor je hormonski pozitivan a Her2 negativan što znači da će se u daljnjem liječenju primjenjivati hormonska terapija a neće se primjenjivati terapija koja djeluje preko Her2 receptora tipa Herceptina.
Međutim, prije odluke o nastavku liječenja potrebno je provesti dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo da li je tumor samo u dojci i pazuhu ili se proširio na druge organe. Uobičajeno se radi RTG pluća, UZV abdomena (ili CT prsišta i abdomena) te scintigrafija skeleta. Po određivanju točnog stadija bolesti, donijet će se odluka o daljnjem liječenju i moći će se dati prognoza daljnjeg tijeka bolesti.

akica84

19.11.2016. 09:55

Postovanje doktore imam jedno pitanje za vas ako moze odgovor sto prije,tokom ehografskog pregleda vidi se da su dojke mjesanog tipa.vidljivi blazi znaci fibrocisticne mastopatije,obostrano lakoizrazenije u vanjskim kvadratima .Desna dojkana granici donjih kvadranata vidljiva lako lobulirana,dosta jasno ogranicena izo do hipoehogena area,mromjera cca 11×6 mm.okrugla area istih eho karakteristika vidljiva uz opisanu promjenu promjera cca 5mm.Lijeva dojka na granici vanjskih kvadranata vidljiva hipo do anohegena area cisticnog promjera 5mm.eto to je tako napisano u nalazu pa bi vas zamolila za vase misljenje posto mi moja doktorica preporucuje punkciju ili nekakav hiruski zahvat posto imam bolove u dojkama unaprijed vam se zahvljujem lp.

Katarina Antunac, dr. med.

24.11.2016. 15:35

Poštovana,
iz ovog što ste napisali ne mogu reći o čemu se točno radi pa svakako napravite preporučenu punkciju

loreleyK2M

19.05.2017. 19:55

Poštovana doktorice
Napravljen mi je 5.04.2017 uzv dojki i nalaz glasi:
Dojke su intermedijarnog tipa!Lijevo na 2h se vidi zona atenuacije uzv snopa promjera 1cm unutar koje se diferenciraju mikrokalcifikacije bez poremecaja arhitektonike.(kratko dojila i imala mastitis).Održana arhitektonika dojki.Uredan izgled i potkožja te pektoralnog mišićja.U aksilama se ne vidi pat.uvećanih limfnih cvorova.
BIRADS 3
Potrebna citopunkcija
Napravljena citopunkcija 11.04.2017.
punkc.dojke uz uzv,stakalca 2,oznaka L
nalaz glasi:pod kontrolom uz-a punktirana je tvorba u GLK lijeve dojke.Urazmazu punktata nađeni su eritrociti,brojne nakupine atipičnih epitelnih stanica izražene anizomakronukleoze,izraženih nukleola i srednje obilne eozinofilne citoplazme,detritus i pigmentofagi.
mislje je:neo malignum mammae lat.sin
zatim napravljena 13.04.2017 nativna mamografija
nalaz glasi:ACR tip II
Mikrokalcifikacije lijevo u GLK na trokutastom arealu promjera 33×17mm odgovaraju uzv i citoloskom nalazu neoplasticnog procesa u lijevoj dojci.Uredan izgled koze i otkožja te prikazanog dijela pektoralnog mišićja.
BIRADS 5
Zatim napravljena core biopsija dojke 18.04.2017.
patohistoloski opis:
Materijal su tri fragmentirana cilindra tkiva ukupne duljine 1.2cm.Histoloski se radi o tkivu dojke koje je dijelom prožeto tumorskim tkivom građenim od tračaka i dijelom pseudožljezdanih formacija obloženih atipičnim epitelnim stanicama s hiperkromatskim jezgrama i mjestimice istaknutim nukleolima.Žarišno vidljivi kalcifikati.U tri kanalića vidljiva je in situ komponenta tumorskog tkiva.Imunohistokemijski estrogen je pozitivan u 80% tumorskih stanica,progesteron u 70% tumorskih stanica,Ekspresija Ki67 iznosi 5%.HER2 je 0 (negativan nalaz).E-cadherin je pozitivan.
Nalaz odgovara duktalnom invazivnom karcinomu (u primljenim uzorcima G1).
Molekularni tip karcinoma-St.Gallen 2013:Luminalni A
Napravila rtg pluća,uzv abdomena,laboratorijske pretrage,ekg sve uredni nalazi!Tumorski biljezi CEA=0.8, CA 15-3 =13.9!
Mr dojki napravljen 3.05.2017 nisam kopirala nalaz i ostavila ga kad sam isla na konzilij al znam da je pisalo da je velicina tumora 35×17mm,i sve ostalo ko na mamografiji otprilike pise,u desnoj dojci nema nista i nisu uvecani limfni cvorovi ni na jednoj strani!
Dogovorila sa kirurgom s obzirom na PHD operavitni zahvat-poštedna operacija + SLNB
Zatim isla na konzilij da bi mi oni rekli da bi krenuli prvo sa kemoterapijom da smanje tumor i da onda idem na operaciju,ja se šokirala pa rekla da je s kirurgom dogovorena operacija,oni ga nazvali i razgovarali s njim,ja bila vani,onda me zvali drugi put unutra i rekli da ide operacija u dogovoru sa kirurgom i da se nakon operacije javim u onkološku ambulantu!
Sad čekam da me zovu kad sam na rasporedu za operaciju!
Nije mi jasno kak u jednom trenutku se radi o započimanju liječenja neoadjuvatnom kemoterapijom a u drugom "samo" prvo operacija!Nisam odbila kemoterapiju da znate i isto tako nisu ni rekli kaj me čeka poslije operacije kemoterapija ili zracenje!Nije ni vazno glavno da me izljece al sam mislila ako me ceka i nakon operacije kemoterapija onda su mi mogli ju dati i prije ja bi pristalaZanima me dal mi mozete protumaciti moj phd nalaz?Dal je moj tumor invazivan ili in situ,lad pise oboje na nalazu?Dal da radim poštednu operaciju ili mastektomiju(dala ma znanje kirurgu da nisam protiv mastektomije)?Kakav je postotak izlječenja,kaj je sa povratom bolesti ukoliko radim poštednu operaciju!Imam 36 godina,2014.godine sam bila na IVF,imam curicu 2godine i 3 mjeseca!S mamine strane,moja teta je umrla sa 42godine od raka dojke,ujko operirao rak slinovnice!Zbunjena i prestrašena molim vas recite mi kaj mislite o mom nalazu,koje liječenje bi vi preporučili?Unaprijed zahvaljujem!


Katarina Antunac, dr. med.

25.05.2017. 10:25

Poštovana,
Kod Vas postoji i invazivna komponenta i in situ komponenta, ali bitna je samo ona invazivna i takvo će biti i liječenje.
Kemoterapija se može dati prije i poslije operacije. Kod Vas bi ona došla u obzir s ciljem da se tumor smanji kako bi se mogao lakše operirati. Međutim, s obzirom na tip tumora kojeg imate možda nije loše prvo obaviti operativni zahvat ukoliko kirurg smatra da će s obzirom na veličinu tumora u odnosu na veličinu dojke postići adekvatan kozmetski učinak. Kirurg najbolje može procijeniti da li će uspjeti izvesti poštedni zahvat ili mastektomiju. Ukoliko se i mora učini mastektomija, moguće je napraviti rekonstrukciju dojke. To morate raspraviti s kirurgom. Ovisno o definitivnom patohistološkom nalazu, možda kemoterapija nakon operacije i neće biti potrebna. Isto tako, ovisno o vrsti operacije i konačnom patohistološkom nalazu donijet će se odluka zračiti ili ne. Ono što ćete svakako primati je neki vid hormonske terapije.
Za prognozu bolesti isto tako je nužan uvid u patohistološki nalaz ali kad god se tumor u potpunosti odstrani operacijom postoje šanse za potpuno izlječenje.
Samo hrabro s operacijom, dogovorite gore navedene detalje s kirurgom a onda ćemo znati više.

loreleyK2M

17.06.2017. 23:05

Poštovana doktorice hvala vam na odgovoru!Evo mene poslije operacije s novim nalazima i pitanjima!Uzela sam i kopirala nalaz mr dojki da vam ga mogu tu napisati a on glasi:
Mr dojki učinjen u standardnom protokolu nativno i dinamički postkontrastno primjenom subtrakcijske tehnike.Prikazuju se dojke intermedijarnog tipa sa 25-50% ostatnog žlijezdanog parenhima.U centralnom dijelu lijeve dojke prema granici GK i GLK prikazuje se iregularno,neoštro ograničeno područje izraženije postkontrastne imbibicije,na arealu veličine oko 3,5 (AP)×1,9 (LL)cm na aksijalnim presjecima.Odgovara PHD verificiranom infiltrativno-proliferativnom npl.procesu.Unutar desne dojke bez vidljive postkontrastne imbibicije susp.na npl.proces.Obostrano aksilarno bez vidljivih patološki uvećanih limfnih čvorova.MR BIRADS 6