Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor dojke -nastavak liječenja


Autor Poruka

katarina kb

20.06.2018. 15:15

Poštovani,

molim Vas cijenjeno mišljenje o daljnjem liječenju s obzirom na dijagnozu.Pacijentica (majka. 68 godina) dvoji oko odlaska na kemoterapiju (adriamicyn + taxol, 4 ciklusa) no slaže se sa predloženim liječenjem Herceptinom

Carcinoma invasivum mammmae (NTS, gradus III), sine mestasibus lymphonodorum axillae (0/XI) pT:2
veličina tumora: 4,5x4x2,8 cm;
gradus jezgre:III
Prisutnost i udio in situ komponenete: dam 5% DCISm solidnog tipa gradus jezgre III
Limfovaskularna invazija: ne
Perineuralna invazija: ne
ER:100% poz tumorskih stanica jakog intenziteta
HER-2:2+
Proliferacijski indeks Ki-67:42%
Imunofenotip: luminal B, HER-2 pozitivan

S obzirom da konzilij kaže da je odluku o kemoterapiji prepušta njoj molimo Vaše mišljenje kako bi joj dodatnim informacijama olakšali odluku koliko je moguće.

Zahvaljujem i lijepi pozdrav,

Katarina

Katarina Antunac, dr. med.

02.07.2018. 10:50

Poštovana,
s obzirom na tip i veličinu tumora predložena je uobičajena kemoterapija koja poboljšava preživljenje u ovoj skupini bolesnica. Međutim, odluka o kemoterapiji ovisi isto tako i o samoj bolesnici, općem stanju, drugim bolestima od kojih eventualno boluje te ju je nemoguće donijeti bez detaljnog pregleda kako bolesnice tako i medicinske dokumentacije te razgovora s bolesnicom.

Slavujica

02.08.2018. 21:45

Postovana,
Rijec je o mojoj sestri koja ima 32 godine. Otkriven joj je luminalni b karcinom. Tumor je u promjeru bio velicine 17mm u gornjem lijevom kvadrantu. Odstranjen je biopsijom kao i okolno zdravo.tkivo i 8 limfnih cvorova. Nijedan limfni cvor nije uhvacen a na okolnom tkivu karcinom dopire do jednog ruba. Uradjena je postedna operacija. Limfovaskularna invazija je nesigurna.Karcinom je histoloski i nuklearni gradus II i Her negativan. Ki67 iznosi 35%. Tumor je hormonski ovisan ER 90% i PR 30%. Udio in situ karcinoma je 40%. Onkoloski tim joj je odredio kemoterapiju po AC protokolu 4x svaka 2 tjedna. Zatim 12xT svakih tjedan dana. Nakom toga 25 zracenja i hormonsku terapiju. Nalo smo zateceni ovom kolicinom kemoterapije pa ako mi mozete objasniti o kakvoj vrsti je rijec i da li je nuzno toliko toga? Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

06.08.2018. 10:10

Poštovana,
radi se o uobičajenom protokolu za tip i stadij tumora i ničeg nije previše samo što dugo traje. Ova terapija se daje preventivno kako se tumor ne bi vratio.
Možda ne bi bilo loše da još jednom konzultirate kirurga o potrebi eventualnog proširenja operativnog zahvata radi navedenog pozitivnog ruba.

Slavujica

07.08.2018. 14:40

Hvala Vam na odgovoru.
Kirurg smatra da je vec sve ucinjeno sto je potrebno. Jer je to sto je malo dalje od ruba neinvazivni karcinom. Ako jos moze samo Vase misljenje o buducim prognozama?
Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

15.08.2018. 10:20

Poštovana,
kirurg ima više podataka pa treba poštovati njegovo mišljenje.
U tom slučaju bolest je u potpunosti odstranjena i Vi, s ovom propisanom terapijom, imate dobre šanse za potpuno izlječenje.

Slavujica

16.08.2018. 16:10

Hvala na ovim lijepim informacijama. Prva kemoterapija je iza nas, bez nuspojava i smetnji. Razmislja se i dizanju jajnika preventivno. Sto o tome mislite? Da li se pije hormonska terapija ako se jajnici odstrane?

Katarina Antunac, dr. med.

25.08.2018. 10:40

Poštovana,
ako pod "dizanje jajnika" mislite na njihovo vađenje operacijom, ne bih se složila. Ima smisla prekinuti funkciju jajnika ali to se danas može postići lijekovima, točnije injekcijama koje se daju jednom mjesečno tijekom nekoliko godina. Kad se bolest dojke stavi pod kontrolu, njihova se primjena prekida i ponovo se uspostavi funkcija jajnika.
Bez obzira na koji način se prekinula funkcija jajnika, operacijom ili injekcijama, i dalje je potrebno uzimati hormonsku terapiju u vidu tableta.