Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uzv dojki


Autor Poruka

Ivana

07.06.2006. 17:53

Molim Vas ako mi mozete rastumačiti nalaz uzv dojki i da li se trebam zabrinuti?Nalaz je sljedeciomgbostrano simetrične dojke glandularnog tipa.Koza je uredne debljine i strukture a muskulus pektoralis oštro konturiran.Obostrano retromamilarno dilatirani izvodni kanalići dojki kao znak fibrocistične mastopatije. Bez patoloških lezija dojki cistične ili solidne strukture. Nema znakova kalcifikacija niti uvećanja aksilarnih čvorova.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.06.2006. 22:53

Nemate razloga za zabrinutost. Vaš je nalaz ultrazvuka dojki potpuno normalan i bez ikakvih sumnjivih sastavnica.

Lana1306

25.11.2016. 22:10

Poštovana,

Unazad 3 i pol godine pratim promjene fibroelastičnih čvorića u obe dojke.
Poslijednji UZV (prije 2 mjeseca) glasi:
Palp. fibroelastični čvorići na granici LK DD i u GLK LD.
UZV dojki: obostrano uredan nalaz kože i potkožnog tkiva.
Parenhim mješanog tipa.
U LD na 2 sata hipoehogena, lobulirana sjena 20,5x8,4 mm tipa FA.
Sjena istih karakteristika na 9 sata DD 21,6x8 mm

S obzirom da su mi se javljali bolovi u desnoj dojci otišla sam se na pregled, na opću kirurgiju prije 10 dana gdje mi nije rađen ultrazvuk, nego samo opći pregled. Bolovi su mi se javljali kada bih podignula ruku pa bi se koža zategnula ili kada bih obukla jako usku majicu pa bi mi grudnjak pritisnuo bolno mjesto. Na općoj kirurgiji, uz uvid svih prethodnih ultrazvuka, su mi savjetovali ekstirpaciju.
Na nalazu s opće kirurgije piše:

Dijagnoza: Tm mammae bill FA
Anamneza: Unatrag dva mjeseca bolnost, od ranije poznatih FA desne dojke. IZ dokumentacije, rast tvorbe unatrag godinu dana.
Zaključak: Naručuje se u DB radi ekstirpacije u LA.

Prvo bih Vas molila da mi opište taj proces ekstirpacije (Koliki ožiljak ostaje, koliki je oporavak, postoji li nešto na što moram paziti nakon takvog zahvata).
Hoće li mi prije toga zahvata biti napravljen ultrazvuk?
Zanima me je li u mom slučaju bolje obaviti zahvat ili redovito pratiti rast čvorića? Imam 21 godinu, nisam rađala, niti imam u planu u bližoj budućnosti.
Htjela bih još napomentui da kada opipam u lijevoj dojci čvorić da me uopće ne boli bez obzira koliki pritisak izvršim, a na desnoj dojci kao da me boli okolno tkvio. Znači sam čvorić ne, ali tkivo pored mi je jako osjetljivo i bolno na dodir.

Unaprijed hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

01.12.2016. 11:00

Poštovana,
nisam kirurg pa Vam ne mogu sa sigurnošću odgovoriti kakav će biti ožiljak te koliki je oporavak ali sam uvjerena da će Vam Vaš kirurg dati odgovore na ta pitanja. Kako je planiran operativni zahvat u dnevnoj bolnici u lokalnoj anesteziji nije za očekivati velike smetnje po zahvatu. S obzirom da tvorba raste unatrag godinu dana slažem se s Vašim kirurgom da bi ju bilo potrebno odstraniti. Inače, takvi zahvati u pravilu ne ostavljaju posljedice po pitanju rađanja ili mogućnosti dojenja.