Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijagnoza pluća


Autor Poruka

majek

23.04.2010. 11:20

Molim Vas da objasnite dijagnozu!
Na slici torakalnih organa, bez vidljivih ranijih slika viši stav, lijeve kupole, ošita sa inhomogenim zasjenjenjem lijeve baze, a u projekciji perihalno te gornjeg režnja lijevo, vidljiva je nedozna struktura promjera do 60mm sa razubljenom lateralnom konturom.

Nabil Chalfe , dr. med.

08.05.2010. 15:15

Dakle radi se o zasjenjenju pluća u području lijevog gornjeg režnja promjera 60 mm uz povišen stav ošita istostrano. Ovakav rtg nalaz prsišta svakakko zahtijeva daljnju obradu : bronhoskopiju i CT prsišta i gornjeg dijela trbuha. To su glavne dijagnostičke metode koje će otkriti narav opisanog procesa te će dati odgovor o proširenosti bolesti. Tek po dobivenim rezultatima može se odredititi način liječenja.

majek

01.06.2010. 20:40

Poštovani!...
Srdačan pozdrav!...
Molim Vas za Vaše cijenjeno mišljenje. Napravili smo CT abomena: i zaključak glasi: kolecistolijaza. Na medijalnom kraku lijeve nadvuvrežne žlijezdevidi se tvorba promjera 18X17 mm koja bi po svojim karakteristikama mogla odgovarati adenomu kore. Sitne parenhimske ciste oba bubrega. Hijatalna hernija. CT-mozga, zaključak: atrofične promjene moždanog perenhima sa znacima encefalopatije. te CT-toraksa: nalaz i mišljenje: Kod MSCT i HRCT toraksa na učinjenim transverzalnim presjecima debljine slojeva 3 mm i 1 mm vidi se konsolidacijska lezija karaktera uznapredovalog bronhoopstrukcijskog procesa jezgre lijevog gornjeg plućnog režnja. lezija mjeri duži promjer 90 mm, a infiltrira visceralnu i medijastinalnu pleuru. Inkorporirana je u lijevostrani hilus i paraortalnu regiju. U bazi je pluralni izljev širine plašta 27 mm, uz manju okruglu atelektazu. Dva puta je rađena bronhoskopija te nalaz glasi: U bronhoskopski dobivenim materijalima nije se citološki dokazalo maligniteta (samo suspektne stanice). Te je na današnji dan ponovno rađena bronhoskopija. Molim Vas možete li mi pobliže objasniti u čemu se radi, rečeno nam je da će se bronhoskopija raditi tako dugo dok se ne dokaže suprotno?!...Unaprijed zahvaljujem!...Sa štovanjem!

Nabil Chalfe , dr. med.

01.06.2010. 22:15

CT toraksa govori u prilog tumora lijevog gornjeg režnja pluća. Bronhoskopskija zasada nije otkrila o kakvom tumoru se radi. Ukoliko ponovljena bronhoskopija ne daje očekivani rezultat potrebno pribjeći drugim dijagnostičkim metodama kao što je transtorakalna iglena punkcija pod kontrolom ultrazvuka ili CT-a. Moj savjet da još pričekate citološki nalaz učinjene današnje bronhoskopije te ukoliko se postavi konačna dijagnoza da se započinje sa ciljanom terapijom št prije. Ukoliko dijagnoza i dalje nije postavljena smatram da treba bolesnika hospitalizirati hitno i dovršiti obradu.

majek

06.07.2010. 20:20

Poštovani!
Molim Vas za Vaše cijenjeno mišljenje!
Učinjena je transtorakalna iglena punkcija, te je nalaz sljedeći:
Transtorakalna punkcija uz Rtg – kontrolu: Brojne slabo diferencirane maligne epitelne stanice degenerativno promjenjene, neutrofilni granulociti, detritus i eritrociti. Dijagnoza ili mišljenje. Carcinoma.
Dijagnoza : Carcinoma pronchi lobi sup. Pulm. Sin
Paresis n. recurerenis sin.
Zaključak: Učinjenom transtorakalnom punkcijom uz rtg kontrolu, kod bolesnika se potvrdi npl.etiologija uznapredovalnog procesa na plućima lijevo (citološki Carcinoma). Prema učinjenom stagingu radi se o njmanje III. kliničkom stadiju bolesti (T3-4 N2 MX) pa je indiciran konzervativni način liječenja. Molim Vas možete li mi reći koji način liječenje biste preporučili, pošto lječnici iz čakovečke bolnice ne mogu odrediti način lječenja te nas po drugi put šalju u Zagreb.Pacijent ima 75 godina, te boluje od dijabetesa.
Sa štovanjem:
Maja Kovačić

Nabil Chalfe , dr. med.

18.07.2010. 21:35

Dakle radi se o nemalostaničnom tumoru bronha koji je lokalno proširen (zahvaćen je medijastinum). U takvom slučaju indicirana je kemoradioterapija što svakako ovisi o pridruženim bolestima i općem stanju bolesnika. Nakon primjene navedene terapije potrebno ponoviti obradu radi procjene odgovora te odrediti daljniju terapiju.