Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krenuti sa kemoterapijom ili "čekati" konkretnu potvrdu?!


Autor Poruka

igranic

13.05.2010. 16:20

Poštovani,
bez prethodnih tegoba ili upozorenja mami, osobi sa 63.g., radno aktivnoj medicinskoj sestri , na osnovu MRI dijagnosticirane su multiple metastaze na mozgu (7) koje nisu operabilne, nisu za Gama-knife, nego su bile za zračenje koje je učinjeno palijativnom radioterapijom u 5 frakcija u TD 20 Gy. Sada, 7.dana nakon, onkolog predlaže sljedeće: da se obzirom na mamino stanje krene "napamet" sa kemoterapijom jer je; CT pluća pokazao lijevo od kaudalnog pola hilusa tm infiltraciju promjera 58x30mm te se intrapulmonalno vidi nekoliko sitnih čvorića, najveći u srednjem režnju promjera 8mm-susp diseminat. Nadalje u lijevoj dojci je cističa promjena 4x5mm te hipoehogena promjena veličine 7x4mm. Desna nadbubrežna žljezda je veličine 23x20mm. Učinjena je bronhoskopija i uzet materijal za analizu. Patohistološki nalaz tri sitna komadića tkiva pokazao je dijelove stijenke bronha na površini obložene pravilnim respiratornim epitelom sa debljom bazalnom membranom. U stijnki bronha također se vidi i nekoliko manjih mukoznih žljezda. Citološki nalaz!!! Aspirat bronha - u obilnoj krvi i sluzi nađe se tek po koja degenerativno promijenjena stanica cilindričnog epitela, rijetki alveolarni makrofagi, neutrofilni granulociti. Otisak - nakupine, tračci i pojedinačne stanice cilindričnog epitela uredne morfologije, vrčaste stanice, alveolarni makrofagi, po koji pneumocit tipa II. Po koja stanica cilindričnog epitela s većom jezgrom i grubljom strukturom kromatina, bez cilija, održanog nukleo-citoplazmatskog omjera, mjestimice prominentni nukleoli, po koja veća gola raspala jezgra. Par multinuklearnih reaktivnih cilindričnih stanica. Obilna sluz i elementi periferne krvi. Četkica - nakupine i tračci cilindričnog epitela uredne morfologije, vrčaste stanice, alveolarni makrofagi, tračci veziva, sluz i krv.
Atipija na dijelu stanica cilindričnog epitela (otisak), ne može se isključiti malgnitet (adenokarcinom?). (ovo je bio prepisan cit i phd nalaz)
Dakle, lijčnik onkolog se slaže da nije potvrđen tip karcinoma, ali da se vjerojatno radi o primarnom karcinomu na plućima, koji ukoliko čeka potvrdu može doći u situaciju da ni "ne treba" kemoterapiju. Stoga, predlaže započeti s kemoterapijom obzirom na svoje mišljenje i mamino stanje, a sve jer misli da je to bolja odluka za doživljenje. Kaže i da ne bih uključio lijek s kojim je prognoza doživljenja nešto bolja, jer (pored ekonomskih i uputa za korištenje terapije a obzirom na stanje pacijenta) ima razloge u tome da će drugi citostatik?! bolje (možda) utjecati na moždane metastaze ali sa nešto slabijom prognozom za doživljenje (bilo je užas slušati takva objašnjenja, ali...( i koji je ekonomski prihvatljiviji (ne znam koji je!!); to sve po vjerojatno naputcima HZZO-a)) Nismo pametni, da li se složiti sa prijedlogom da se "napamet" krene sa kemoterapijom ili mamu podvrgnuti ponovnoj bronhoskopiji, čekati nalaz i tek onda odlučiti što i kako! Kakvo je vaše mišljenje i prijedlog. Unaprijed zahvalni!

Nabil Chalfe , dr. med.

23.05.2010. 13:15

Opisane sjene na CT-u pluća i dalje ne dokazuju da su pluća zaista i izvor metastaza. Za potvrdu porijekla tumora bitan je patohistološki i/ili citološki nalaz uz popratnu imunohistokemiju ili imunocitokemiju. Porijeklo primarnog tumora je od bitne važnosti za izbor učinkovite kemoterapije i stoga treba inzistirati na tome. Ukoliko se radi o primarnom tumoru pluća također je važno odrediti o kojem histološkom tipu se radi jer i to je važno za izbor vrsta krmoterapije . Obzirom da kod vaše majke bronhoskopijom nije dobiven dobar uzorak za citološku odnosno patohistološku analizu predstoje tri mogućnosti: prvo da se ponovi bronhoskopija (naročito ukoliko je bronhoskopičar vidio promjene u bronhu koje upućuju na maligne promjene), drugo učiniti transtorakalnu punkciju ili biopsiju pod kontrolom CT-a (ciljati opisanu promjenu od 58x30mm) i treće ponoviti bronhoskopiju pod kontrolom rtg-a. Ukoliko se postupi po navedenom scenariju te se ne dokaže primarno sjelo tumora, tada je opravdano provesti kemoterapiju „napamet“.