Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vase misljenje....


Autor Poruka

IvannaSu

24.03.2010. 12:30

U januaru prosle godine mom ocu dijagnostikovan Carcinoma squamosum bronchi lat.sin. (T2N1Mx). Na prvoj hospitalizaciji Citoloskim pregledom materijala i Ph pregledom iz leve baze dokazan je nekroticni skvamozni karcinom, pri endoskopski urednom nalazu. CT pregledom grudnog kosa opisuje se tumorska masa precnika 116x97mm u projekciji levog donjeg lobusa, koja kracim segmentom naleze na perijetalni list pleure u nivou kaudalnog dela FC sinusa, bez sigurnih znakova infiltracije lezije precnika 6mm, otvorene etiologije. Obostrano se vide znaci vezikuloznog emfizema pluca centrilobularnog tipa. Uvecane tri lgl. u aortopulmonalnom prozoru precnika 11 do 15mm, umnozeni lgl. pretrahealno dijametra do 9 mm. Ehokardiografski EF je procenjena na 57%, AR 1+, MR 0/1, TR 1+ i RVSP - 40mmHg (plucna hipertenzija). Zbog srcanih problema postojala je kontraindikacija za pulmektomiju, a lobektomija je bila visoko rizicna. Prepisana mu je terapija Gemzar/Cisplatin u 4 ciklusa.
.

Druga hospitalizacija bila je tek u decembru 2009. radi zracne terapije. Primljen je u dobrom stanju, a na snimku se videlo da je tumor bio u blagoj progresiji u odnosu na ranije. Primio je 4 terapije zracenjem i nakon te terapije pocele su epizode mucnine i nagoni povracanja. Pojavljuje se hematemeza uz kardiocikulatorni kolaps i gastroskopski se utvrdjuje u bulbusu duodenuma dve ulkusne nise prekrivene fibrinom i koagulumom, a prepiloricno ulkusna nisa 20x30 mm. U narednim danima pojavila se visoka temperatura i radiografijom je utvrdjeno pojava izliva levo. CT pokazuje prisustvo septiranih pleuralnih izliva levo, tumorsku nekrozu i medijastalnu limfadenomegaliju. Premesten na odeljenje sepse gde mu je stanje stabilizovano i stavlja mu se Haemlich-ova valvula. Otpusten je kada su zadovoljene hematoloske vrednosti,a stabilizovan rad jetre i bubrega.
Na prvoj kontroli nakon toga prepisani su mu Durogesic flasteri, Nexium i Megace sirup.

Drugom kontrolom utvrdjeno je da je stanje tumora ne promenjeno nakon 2 meseca, te da nije doslo do nove progresije. Komisiji smo preneli bolove u kicmi koje oseca (on ih opisuje osecajem da ga ledja peku), bolovi nisu konstantni vec samo povremeni, ali su nas ignorisali te ne znamo da li su se metastaze pojavile. Sto se tice cira, situacija se popravila te novih komplikacije nije bilo. Medjutim pojavila se stucavica, koja je prerastala u nemogucnost udisaja-izdisaja vazduha( to je takodje ignorisano od strane njegove onkoloske komisije) Stucavicu kontrolisemo lekom Largactil, ali jos uvek se na svakih 4-6 sati javlja problem sa disanjem, bukvalno se muci da udahne vazduh, ali prodje za 30 sekundi.
Naknadnom kontrolom, izvadjena je valvula, jer je pregledom utvrdjeno da izliva vise nema.
Potrebno mi je vase misljenje.

Nabil Chalfe , dr. med.

01.04.2010. 21:50

Prema podacima koje ste iznijeli postoje kontradiktorne činjenice. Prvenstveno prema opisu CT-a prsišta ne radi se o T2N1Mx stadiju bolesti nego T3N2Mx sto odgovara IIIA kliničkom stadiju bolesti. Obzirom da se radilo o skvamoznom karcinomu indicirana je tzv neoadjuvantna kemoterapija a potom ponovna procjena (kontrolni CT, bronhoskopija, PET/CT, procjena plućne i srčane funkcije) te konačna odluka u cilju eventualnog operativnog zahvata (prema opisu CT-a lijeva donja lobektomija uz uklanjanje svih dostupnih limfni čvorova u medijastinumu). Ovisno o intraoperativnom nalazu trebalo je nastaviti terapiju kemoterapijom i zračenjem. U slučaju vašeg oca se nije postupilo po navedenom scenariju vjerojatno zbog nekih činjenica koje niste naveli (npr, procjena plućne funkcije, druge bolesti od kojih eventualno boluje vaš otac i dr). Vaš otac je primio prvu liniju kemoterapije s Gemzar i Cisplatinom 4 ciklusa. Obzirom da je bolest otkrivena u Januaru , 4 ciklusa kemoterapije trebala su biti data već do kraja aprila te nije jasnog od podataka koje ste iznijeli kako je liječen u periodu od 5-12. mjeseca kada je započeto zračenje i to samo 4x ???.
Pojava pleuralnog izljeva je česta komplikacija karcinoma bronha te ona se liječi postavljanjem drena te tzv talkažom pleure. Pojava štucavice je posljedica zahvaćenosti živca (frenikusa) tumorom te ona se može liječiti lijekovima koje ste naveli. Dakle sada ovisno o općem stanju vašeg oca potrebno je donijeti odluku o eventualnoj primjeni tzv druge linije kemoterapije. Ukoliko kemoterapija se više ne može primjeniti treba nastaviti tzv simptomatsku i podržavajuću terapiju.

neradona

18.04.2010. 16:15

Lijepo Vas molim, ukoliko možete, kroz ovih par kratkih informacija, reći Vaše cijenjeno mišljenje radi li se o karcinomu..
naime, prije dva tjedna došao je nalaz bronhoskopije koji sadrži- BRONCHITIS, KAS VRSTA MATERIJALA, STANICE PLOČASTOG
EPITELA, NEKOLIKO METAPLASTIČNIH STANICA PO KOJI FAGOCIT TE DOSTA STANICA KRVI...
Otac boluje od azbestoze više od deset godina te mu je i odstranjen i dio pluća.
Hvala Vam unaprijed!

Nabil Chalfe , dr. med.

19.04.2010. 21:10

Prema navedenom citološkom nalazu bronhoskopskih uzoraka nisu nađene stanice karcinoma. Pločaste stanice su izraz kontaminacije uzorka iz usne šupljine. Metaplastične stasnice su još uvijek dobročudna promjena na stanicama. Obzirom da vaš otac boluje o i od azbestoze preporučam svakakko učiniti nakon određenog vremena kontrolnu bronhoskopiju.

IvannaSu

02.05.2010. 05:10

Postovani doktore, sve sto sam Vam napisala od reci do reci preneto je sa izvestaja lekara koje po potrebi mogu skenirati i proslediti, a sto se tice od 5 do 12 meseca, pa on u tom periodu nije lecen uopste. Bio je kod kuce, bez ikakvih lekova.