Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neoplasma malignum bronchi et pulmonis


Autor Poruka

vpotiha

30.06.2009. 10:45

tati je dijagnosticiran karcinom pluća i bronha,slabo diferencirani tip veličine 8.3cm apikoposteriornog segmenta lijevog pluća.Molim vas da mi malo pojasnite o čem se točno radi i kakva je prognoza tog tipa tumora.Trenutačno ide na kemoterapije.Ima jake bolove u predjelu lopatice i prsnog koša.

Nabil Chalfe , dr. med.

07.07.2009. 18:40

Obzirom da se radi o velikom tumoru područja lijevog gornjeg režnja pluća a i obzirom na navedene bolove koje ste spomenuli (vjerojatno je već zahvatio i stijenku prsišta) radi se o tumoru koji se ne može operativno odstraniti. Započeto liječenje kemoterapijom već nakon drugog smisla će pokazati da li ima smisla nastaviti istu kemoterapiju ili treba ju mijenjati u neku drugu (naravno ako opće stanje vašeg oca bude to dopustilo). Obzirom na pojavu bolova potrebno je učiniti ciljane radiološke snimke lopatice i rebara te ukoliko se ustanovi zahvaćenost kostiju prsišta tumorom potrebno je provesti zračenje čiji cilj je smanjiti bolove. Ukoliko radiološki pregled prsišta ne ukazuje na zahvaćenost kostiju učinit će se tzv scintigrafija kostiju koja je osjetljivija metoda od radiološkog pregleda. Na žalost prognoza ovakvog tipa tumora pluća s takvom proširenošću nije povoljna.