Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nepoznata dijagnoza pluća


Autor Poruka

tuky

24.06.2009. 10:50

Pozdrav! Imam pitanje u vezi svoje sestre!
U ponedljeljak navečer zbog jakih bolova u plućima i otežanom disanju je zaprimljena na hitnu pomoć te je ostala u bolnici u Karlovcu.
Još joj nisu rekli što joj zaprvo je, a na prvoj i jedinoj snimci pluća, pola pluća kao da fali, nema nikakve druge simptome (niti kašalj,ni temperaturu) samo jake bolove u podrućju pluća na ljevoj strani i tako već tri dana. Ima 20godina i puši.
Dali su joj antibiotike i test na tuberkulozu, te uzeli krv na analizu i rekli da će ponovo slikati u ponedljeljak.
Zanima me vaše mišljenje??? Te jeste li imali iskustav s takvim slučajevima?
Da li je možda bolje da se prebaci u bolnicu u Jordanovac ili u Petrinju??
Unaprijed zahvaljujem.

Nabil Chalfe , dr. med.

07.07.2009. 18:50

«Pola pluća kao da fali» je pojam koji nije uobičajan u medicinskom žargonu. Moguća su tri zbivanja koja mogu objasniti ovaj opis. Obzirom na dob Vaše sestre moguće da se prvenstveno o opsežnom pleuralnom izljevu što treba isključiti ili potvrditi ultrazvukom prsišta što treba odmah i učiniti. Druga mogućnost je da se radi o infiltraciji čitavog jednog plućnog krila što je manje moguće te u takvom slučaju treba učiniti CT prsišta i bronhoskopiju koji će ukazati na mogući uzrok takvog stanja. Treća mogućnost je tzv. atelektaza čitavog plućnog krila a obzirom na dob uzrok može biti začepljenost glavnog bronha stranim tijelom ili što je manje moguće dobročudnim tumorom. Da bi ovo posljednje stanje objasnilo također treba učiniti bronhoskopiju i CT prsišta. Sve navedene pretrage mogu se provesti u bolnici u Karlovcu.