Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rdg i CT toraksa


Autor Poruka

ramona

18.04.2009. 20:45

Poštovani,

Mom tati koji ma 77 godina slučajnim pregledom nađeno je nešto na plućima. Napravi je slijedeće pretrage:
RDG pluća: oštroograničena nodozna lezija supradijafragmalo desno veličine 3 cm. Vidljivo je zasjenjenje paramedijastinalno i paratrahealo desno uz potisak traheje koja je na tom mjestu sužena.
Cyfra 21-1 iznosi 1,75 NSE 7,62
Kod MSCT i HRST toraksa na učnjenim transverzalnim presjecima debljine slojeva 5 mm i 1,2 mm vidi se konsolidacijska lezija parenhima mediobazalnog segmenta desnog donjeg plućnog režnja glatkih i oštrih kontura, a mjeri duži promjer 28 mm. Nema znakova limfadenopatije, niti pleuralnog izljeva. U nastavku učinjen MSCT gornjeg abdomena pokazuje uredan nalaz parenhimskih organa.

Molim Vas da mi pojasnite o čemu se radi, odnosno da li je riječ o nekom tumoru?

Zahvaljuem.

Nabil Chalfe , dr. med.

15.06.2009. 12:25

Prema opisanom nalazu radi se o bolesti koja je zahvatila pluća (desni donji režanj) uz proširenost limfne čvorove medijastinuma. Takav nalaz prvenstveno odgovara primarnom tumoru pluća koji se proširio na limfne čvorove u prsištu. Dijagnostički prventsveno treba učiniti bronhoskopiju koja treba dati odgovo o citološkom odnosno histološkom tipu tumora. Obzirom na dob vašeg oca i navedenu proširenost terapijski prvenstveno dolazi u obzir kemoterapiju ali i to ovisi o općem stanju Vašeg oca. Ukoliko uvečani limfni čvorovi pored dušnika značajno ometaju protok zraka (disanje) dolazi u obzir i zračenje tog područja.