Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pleuralni izljev


Autor Poruka

daša

07.10.2009. 01:05

Poštovani prim. Nabil Chalfe,

kod oca (75 god., nepušač) nakon hospitalizacije u jednoj zagrebačkoj bolnici indiciran je UZV-om pleuralni izljev s puno fibroznih točaka koje formiraju septe. Napravljena je i punkcija, pleuralni punktat citološki pokazuje da se u sedimentu punktata nalaze histiociti, brojni limfociti i dosta krvi. Rtg srca i pluća pokazuju da se radi ili o plošnoj atheziji dorzalno ili manje vjerojatno, po mišljenju specijaliste, o atelektazi desnog donjeg plućnog režnja sa kompenzatornom hiperinflacijom ostalih dijelova pluća. Napominjem da otac nije liječen na odjelu pulmologije bolnice, te nije učinjena bronhoskopija zbog kvara aparata te je zbog toga upućen na kontrolu u pulmološku ambulantu u KB Jordanovac radi pregleda i eventualnog daljnjeg liječenja. Zanima me Vaše mišljenje jel bi se moglo raditi o malignitetu s obzirom na sve navedeno i fakt da je i nakon dva tjedna antibiotske terapije bio povišen CRP, te i dalje, nakon izlaska iz bolnice, ima produktivni kašalj. Također bih Vas zamolila za savjet je li potrebna hitna intervencija budući da nakon izaska iz bolnice dobiva povremene, više temperature (38,5 i 37,8) koje saniramo paracetamolom, ali imam bojazan od mogućih komplikacija.

Izuzetno Vam zahvaljujem na Vašem odgovoru!



Nabil Chalfe , dr. med.

22.10.2009. 21:45

Opisani izljev uz brojne limfocite, histiocite i krvi , koji je septiran najčešće nastaje kao posljedica kroničnog upalnog procesa ali obzirom da se radiološki opisuje i atelektaza desnog donjeg plućnog režnja potrebno je svakako isključiti opstruktivni proces bronha (koji najčešće nastaje kao posljedica tumorskog procesa bronha). Povišena temperatura je uobičajena pojava zbog tzv postopstruktivne upale a iz istog razloga je povišen i CRP. U svakom slučaju indiciran je CT prsišta i gornjeg trbuha te bronhoskopija radi postavljanja konačne dijagnoze.