Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pojašnjenje nalaza


Autor Poruka

Nepoznanica

01.10.2010. 01:25

MSCT toraksa-neoplastička tvorba desnog plućnog vrška sa infiltrativnim rubovima i uz prijanjanje za apikalnu pleuru/pancoast??/.
uvećani patološki limfonod uz prednju stijenku desnog glavnog bronha.
Hvala!

Nepoznanica

04.10.2010. 01:25

Poštovani!
U međuvremenu ,za gore navedeni nalaz CT-a pluća za koji sam molila Vaše pojašnjenje, dobili smo nalaze citološke i patološke obrade uzorka uzetog bronhoskopijom.
Nalaz je uredan. Da li to znači da , ako se radi o tumoru pluća kao što pretpostavljaju liječnici, da će se morati punkcijom uzeti novi uzorak tkiva? Da li uredan nalaz bronhoskopije povećava šanse da tumor možda nije metastazirao? Već sam pročitala da uredan nalaz ne znači da se ne radi o tumoru. Bolesnik je inače moj otac koji ima 67.godina.
Unaprijed zahvaljujem!

Nabil Chalfe , dr. med.

10.10.2010. 21:20

Poštovana
Na žalost uredan nalaz bronhoskopije, citološke i patohistološke obrade ne znače da tumor ne postoji ili da nije metastazirao. Potrebno je svakako nastaviti obradu radi razjašnjenja naravi opisane tvorbe. Točno ste naveli mogućnost ciljane punkcije kroz kožu pod kontrolom ultrazvuka, rendgena ili CT-a što bi trebalo konačno razjasniti stvar.

Nepoznanica

04.11.2010. 22:06

Poštovani, zahvaljujem na prethodnom odgovoru. U prethodnom javljanju sam Vam napisala nalaz CT-a pluća u kojem se opisuje neoplastička tvorba desnog plućnog vrška sa infiltrativnim rubovima i uz prijanjanje uz apikalnu pleuru te uvećani patološki limfonod uz prednju stijenku desnog glavnog bronha.
U međuvremenu smo dobili nalaz nove punkcije koji glasi: Citološka slika prvenstveno odgovara slabije diferenciranom planocelularnom karcinomu.Dijagnoza pulmologa je ca planocellulare sup.pulm.dex.
Napravljena je i PET/CT pretraga čiji zaključak glasi: Nalaz ukazuje na primarni proces desnog gornjeg plućnog režnja s lokalnim sekundarizmima u bronhopulmonalnom i traheobronhalnom limfnom čvoru desno.Drugdje u prikazanim djelovima tijela bez patološkog metabolizma FDG-a karakterističnog za malignu proliferaciju.
Molim Vaše mišljenje o ovim nalazima te o omogućnosti i učinkovitosti operativnog zahvata .Otac ima 67.godina, dijabetičar( na tabletama), lošije kondicije zbog slijepoće (retinopathia pigmenthosa). Još nismo imali razgovor s kirurgom. Mišljenje pulmologa je da je proces operabilan. Da li ove promjene u limfnim čvorovima znače početak metastaziranja?
Unaprijed zahvaljujem . Pozdrav iz Splita!

Nabil Chalfe , dr. med.

05.11.2010. 01:05

Kod vašeg oca se radi o karcinomu pločastih stanica desnog gornjeg plućnog režnja. Obzirom na nalaz PET/CT-a uvečani su lmfni čvorovi N1 i N2 grupe bez udaljenih metastaza, što znači da se radi o IIIA stadiju bolesti. Uobičajeni pristup za takav stadij bolesti je primjena tzv neoadjuvantne kemoterapije sa ciljem da se smanji masa primarnog tumora te ev. povlačenje metastaza iz limfnih čvorova. Nakon neoadjuvantne kemoterapije uspjeh radikalnog zahvata je veći. Ukoliko se odlučite da pristupite operativnom zahvatu odmah bez prethodne kemoterapije onda je rizik od neupjelog zahvata je veći. Naravno odluka o načinu liječenja osim navedenog ovisi i o općem stanju bolesnika o čemu treba odlučiti nadležni subspecijalista pulmolog-onkolog.

Sa poštovanjem

Nepoznanica

11.11.2010. 00:00

Poštovani, još jednom zahvaljujem na Vašem odgovoru. Od Vas prvoga čujem da bi bilo najbolje prije operacije odraditi neoadjuvantnu kemoterapiju. Iako sam i sama čitala o tome, liječnici mi uopće nisu dali do znanja da o tome razmišljaju ( što naravno ne znači da nisu ). Odlučili su se na operativni zahvat koji bi trebao biti u petak.Nadam se da je njihova procjena ispravna. Hvala na savjetima i lijep pozdrav.

Nabil Chalfe , dr. med.

13.11.2010. 23:25

Sretno
S poštovanjem

gorman

09.12.2010. 00:20

Na RTG pluća konstatovano je sledeće:U projekciji
desnog hilusa ovalna promjena ,veličine 4x3 cm,jasno ograničena prema lateralno nejasno i neoštro,intenziteta mekog tkiva,nehonogena.U plućnim poljima nema znakova infiltracije i konsolidacije.Nakon toga urdio sam CT gdje u zaključku stoji:CT nalaz torakalnih organa ukazuje na infiltrativni proces u području donjeg dijela desnog hilusa paravertebralno široke dif.dg.:sekundarni depozit,aspergilom,manje vjerovatno postupalni nodus i sl.
Nakon ovoga vršene su mi dalje pretrage na klinici,gdje je konstatovano:stanje kod otpusta-poboljšan,dijagnoza:infiltratio paracardialis pulm.l.dex.e causa ignota C34.Sadašnj bolest bez nekih većih tegoba od strane respiratornog trakta.Kod prijema afebrilan,eupnoičan u miru, na plućima fizikalno pojedinačni suhi bronhitični krkori.RR:130/80mmHg.Sputum na BK mikroskopski negativan ,kulture u radu.Lab.nalazi:SE7/23.RTG pulmo:desno hiloparakardijalno okruglasto inhomogeno zasjenjenje(prosijava pl. perenhim) oštro ograničeno koje se na desnom boku prezentira u apikalnom segmentu donjeg režnja.Bronhološki nalaz uredan.Napominjem da mi je UZ abdomena uredan,i da se pominjana sjena u odnosu na prvobitni snimak ,kako kaže ordinirajući ljekar, smanjila za oko 0,5 cm i razrijedila.
U otpusnom pismu na kraju piše preporuka da se javim u Kliniku za plućne bolesti radi eventualne TTP.
Moje pitanje je vaše mišljenje,otkuda u dijagnozi C34 jer su mi i tumor markeri bili uredni.

Nabil Chalfe , dr. med.

15.12.2010. 18:10

Opisani radiološki nalaz sjene u području desnog donjeg režnja zahtijeva daljniju obradu (ponovna bronhoskopija, transtorakalna punkcija pod kontrolom UZV ili CT) dok se ne dokaže priroda te sjene. U krajnijem slučaju ako se to ne postigne navedenim metodama treba se podvrći operativnom zahvatu kojim će se postaviti dijagnoza a ujedno i ukloniti proces. U svakom slučaju Šifra C34 ne odgovara činjeničnom stanju nego je vjerojatno izraz sumnje vaših liječnika u mogućnost takve dijagnoze.
Sa štovanjem