Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak pluća nemalih stanica (adenokarcinom)


Autor Poruka

veki22

06.04.2010. 23:20

Postovani, molila bih Vas ako ste u mogćnosti da mi odgovorite kako se vrši testiranje na postojanje tkzv.EGFR mutacije,da li se testovi izvode iz krvi ili pak biopsijom.Unaprijed vam se zahvaljujem.

Nabil Chalfe , dr. med.

09.04.2010. 17:55

Prihvaćena i standardna metoda testiranja na EGFR mutacije se izvodi iz bioptičkog uzorka tumora pluća. Mogu se mutacije odredititi i na tzv citološkom razmazu ali ta metoda još nije standardizirana. Inače EGFR mutacije su dobar znak da tumor pluća će dobro odgoviti na liječenje s tzv inhibitorima tirozin kinaze (npr. Erlotinib ili gefitinib). Takvo testiranje još se ne izvodi rutinski u Hrvatskoj.

veki22

11.04.2010. 18:55

Najljepše Vam se zahvaljujem na vašem odgovoru , i ujedno Vas molim ako mi možete kazati da li je bolnica koja radi biopsiju pluća, da bi ustanovila o kojoj vrsti karcinoma pluća se radi ,dužna saćuvati uzorke biopsije ili pak koliko ih dugo čuva ako se uopce spremaju. Da li je takav uzorak , ako je sačuvan moguće da ti na testiranje na EGFR mutaciju i nakon 6 mjeseci starosti i u kojoj zemlji Europe se to radi. Još me zanima da li se citološkim razmazom nastale tj punktirane metastaze može ustanoviti mutacija na EGFR i gdje . Hvala Vam još jednom na vašoj ljubaznosti i odgovorima.

Nabil Chalfe , dr. med.

19.04.2010. 21:10

EGFR mutacije mogu se odredititi i iz tzv. parafinskih kocki koje su patolozi dužni sačuvati duže vremena. Jedino što točnost nalaza s vremenom (nakon 1 godine) se smanjuje. EGFR mutacije mogu se naravno odrediti i iz citoloških razmaza dobivenih bronhoskopijom ili punkcijom. U Hrvatskoj se zasada ova pretraga ne izvodi (planira se uvesti u nekim ustanovama do kraja o.g.). Sada se već izvodi u Sloveniji i Austriji.

Lila123

01.12.2010. 12:55

Postovani doktore,
htjela bih vam opisati dosadasnju situaciju moga tate i da cujem Vase misljenje o tome.
Naime u februaru ove godine na RTG snimku pluca se vidjela promjena.Nakon uspjesne operacije stigao je patohistoloski nalaz :Ca macrocellularae lobi inf.pulm.lat.dex.(C34) T2N0Mx stadium IIA PS0.
Ovo mu jos pise na otpusnoj listi:
St.pos tlobectomiam inf.lat.dex
St post pleurodesis lat.dex.

Lezao je poslije operacije u bolnici 40 dana radi tih nekakvih nuspojava operacije.
Kad je izasao primi je cetiri ciklusa kemoterapije : Platinex 150mg,Vepesid 600mg.

Pluca su bila cista svo vrijeme na kontrolama.

Da bi prije 20tak dana osjetio nelagodu u predjelu jetre,tacnije osjetio je da je tvrdji stomak na tom mjestu otisao na ultrazvuk i evo nalaza:
Jetra uvecana u cjelosti long.dijametra lijevog lobusa jetre je 110 mm desnog 172mm.
Parenhim jetre difuzno inhomogenog izgleda na racun okruglastih izoehgenih do hiperehogenih area od kojih je najveca 36x36mm sa centralnom zonom nekroze.Opisane promjene prema ehoslici odgovaraju sekundarnim depozitima.

Nakon ovog ultrazvuka konzilij je odlucio da mu ukljuci jos 4 ciklusa kemoterapije i to:

Cispltin + Gemzar.

Pisem vam ovo sve jer sam zbunjena ovim patohistoloskim nalazom koje je ukazivao da nema metastaza da bi se nakon izvjesnog vremena uspostavilo da ih ima na jetri a za sda ne znam ima li ih jos negdje.

Moram samo naglasiti,da nije bio upucen na redovni pregled ultrazvuka jetre od strane ljekara i tako da je doslo do ovakvog stanja jetre.
Sta mi mozete reci o svemu gore navedenom.

Unaprijed vam se zahvaljujem,

Lejla

zagi

03.12.2010. 20:10

Cao !

Procitala sam tvoj slucaj koji nije identican sa mojim ali slican jeste. Mom tati su u januaru ove godine otkrili karciom pluca i operisan je u februaru.Primio je 4 kemoterapije Cisplatin i Gemzar i kontrolni PET-CT mu je bio u redu. U oktobru je uradio kontrolni PET-CT gdje su mu otkrivene metastaze u kostima i na mozgu. Uradio je Gamma Knife za mozak i sada ce dobiti zracenje za kosti i mozak. Njemu su jos uradili EGFR mutacije i na osnovu toga ce mu odrediti novu kemoterapiju. Sto se tice mutacija cula sam da Erlotinib dobro djeluje na njih ako su pozitivne.Ako si u mogucnosti da obezbjedis probu od odstranjenog dijela mogla bi da uradis mutacije u Austriji ili Sloveniji.Mislim da ne smije biti starije od godinu dana.Ako ti mogu nekako pomoci pisi. Cak smo i imenjakinje.

Pozdrav

Lila123

03.12.2010. 22:45

Hvala puno na odgovoru.

Voljela bih jos par pitanja postaviti nekome sa istim iskutvom.

Javite mi se kad budete imali vremena na arnautoviclejla@gmail.com.

Pozdrav,
Lejla

Nabil Chalfe , dr. med.

15.12.2010. 17:20

Pojava metastaza uz primarni karcinom pluća je česta pojava. Metastaze u jetri prije 8 mjeseci nisu otkrivene jer su bile premale da se vide na UZV-u ili CT-u.Vaš otac je primio prvu liniju kemoterapije s Cisplatinom i Vepezidom. Obzirom na histološki tip karcinoma za drugu liniju dolazi u obzir Taxoter ili Alimta. Svakako dolaze u obzir i inhibitori tirozin kinaze (Erlotinib ili Gefitinib) ukolik se doažu pozitivne EGFR mutacije.
S poštovanjem