Rak pluća


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 49 | Broj poruka: 159

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pojašnjenje nalaza


Autor Poruka

sandava281

31.10.2010. 03:21

Poštovani,


U 2. sg. lijevo prikazuje se solidna okrugla ekspanzivna formacija spikuliranih rubova dimenzija 20*17*14mm. Od formacije se prema perifernoj dorzalnoj interkostalnoj pleuri prikazuje vrpčasti trak do pleure sa minimalnim lokalnim zadebljanjem pleure,odgovara lokalnoj perifernoj propagaciji, te istovjetne lezije prema lijevom hilusu. lokalna propagacija neoplastičke lezije je ograničena na 2. i 1. sg, ne prelazi granice kosog interlobija.
Vidi se amputacija subsegmentalnog ogranka 2.sg. bronha u samoj tvorbi.
Traheobronhalno lijevo se vide 2 čvora promjera 16 i 9mm,periferno,aortikopulmonalno (lijevo) konglomerat od 4 čvora promjera 12 i 15mm,te bronho pulmonalni konglomerat čvorova (4-6) promjera su 13 do 16mm. Kaudalno u lijevom hilusu manji čvor promjera 11mm.Ovi čvorovi su okrugli,centralno nekrotizirani i infiltrirani.
Prekarinalno se prikazuje paket čvorova koji su manji,promjera 9mm,paratrahealno desno lanac čvorova istih karakteristika istih ili manjih dimenzija. Ovi čvorovi nisu nekrotizirani,ovalni su te je manja vjerojatnost njihove tm. infiltracije.
U parenhimu desnog i lijevog pl. krila ne nalazim drugih lezija niti drugih pleuralnih substrata.
Na prikazanim kostima ne nalazim litičkih lezija.
Na presjecima kroz gornji dio abdomena u prikazanim segmentima jetre ne nalazim sekundarnih promjena. Desna nadbubrežna žlijezda je uredna,lijeva parcijalno prikazana, u vidljivom dijelu uredna.

Osnovni biokemijski nalazi uredni.

Molim vas da za što hitniji odgovor,unaprijed zahvalna,srdačan pozdrav

Nabil Chalfe , dr. med.

31.10.2010. 23:45

Prema opisu CT prsišta radi se o tvorbi na plućima veličine 2 cm. Vidljivi su i uvečani limfni čvorovi prsišta. Ovakav nalaz zahtijeva daljniju obradu u smislu bronhoskopije kojom treba se utvrditi narav opisane sjene i eventualnu proširenost na limfne čvorove. Moguće da bronhoskopija neće otkriti o čemu se radi pa će trebati dodatne pretrage kao npr. transtorakalna punkcija , PET/CT i dr. U svakom slučaju spomenute pretrage će rasvijetliti o čemu se radi i koji je najbolji način liječenja.